enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:27 Juventus – Udinese maçı TRT SPOR’da
11:10 Jeremie Boga ve Terem Moffi’ye şok saldırı
10:44 2 Aralık Salı sabahından herkese günaydın.
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
00:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.
00:28 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu ülkenin ayaklarında büyük pranga gibi bağlanan terörü bir kenara koyacağız”
00:24 CHP’li belediyenin rüşvet davası başlıyor
00:08 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
20:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
14:50 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:44 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:04 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CIA’den Yeni Çin Misyon Merkezi

CIA’den Yeni Çin Misyon Merkezi
9 Ekim 2021
496
A+
A-

UHA HABER / ABD Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA), Çin’de hükümetin ABD’ye karşı ”giderek daha hasmane” hale gelmesi karşısında bazı değişikliklere gitme kararı aldı.

Mustafa Kemal AtatürkCIA Başkanı William Burns, daire bünyesinde yeni bir Çin Misyon Merkezi kurulacağını açıkladı. Burns, amacın, CIA’in kaynaklarının ve mevcut çabalarının giderek büyüyen Çin tehdidine karşı birarada işlemesini sağlamak olduğunu söyledi.

Burns, açıklamasında, Çin hükümetini “21’inci yüzyılda karşılaştıkları en önemli jeopolitik tehdit” olarak tanımladı.

CIA Başkanı William Burns
CIA Başkanı William Burns

“CIA, tarihimiz boyunca önümüze çıkan her türlü zorluğa karşı koymak için çabalarını arttırdı” diyen Burns, “Şimdi de büyük güç rekabetinin yeni çağında en zor jeopolitik sınavımızla karşı karşıyayız. CIA bu çabaların en ön safında yer alacaktır” ifadelerini kullandı.

CIA ayrıca gelişmekte olan teknolojiler, ekonomik güvenlik, küresel sağlık ve iklim değişikliği gibi alanlarda küresel rekabetçiliği daha iyi idare etmek için Uluslararası Teknoloji Misyon Merkezi kurulacağını açıkladı.

Bunun yanısıra CIA, bir ya da iki yıllığına uzmanlarla çalışmak için Teknoloji Akademisyen Programı başlatma planlarını da yürütüyor.

Çin hükümetinin faaliyetlerinin giderek arttırdığı kaygılar, yeni değil. CIA Başkanı Burns, bu yılın başında Senato’da yapılan onay oturumunda, ABD’yi bekleyen tehlikelerle daha etkili şekilde başa çıkmak için bazı değişiklikler yapılacağının sinyalini vermişti.

Burns, Şubat ayındaki onay oturumunda Çinli liderleri hem hasmane hem de fırsatçı olarak tanımlamış, “Önümüzdeki yıllarda Çin’le rekabet etmek, ulusal güvenliğimizin kilit unsurlarından biri olacak” demişti.

”Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in son altı ya da yedi yıl içinde geçirdiği evrim, çok ciddi bir alarm zili oldu” diyen Burns, Xi’nin tavrını, “Karşı karşıya olduğumuz hasım ve rakibin tabiatını çok açık bir şekilde ortaya koyan, saldırgan ve gizlenmeyen bir arzu ve kararlılık” olarak niteledi.

CIA Başkanı Burns, geçtiğimiz Nisan ayında Kongre’de küresel çaplı tehditleri konu alan bir oturumda, ABD’nin Çin’le rekabetinin odağının giderek teknolojiye çevrildiğini, CIA’de işgücünün neredeyse üçte birinin teknoloji ve siber alan üzerine çalıştığını söylemişti.

CIA, Çin’e daha çok odaklanmasına rağmen terörizm ve “saldırgan Rusya, kışkırtıcı Kuzey Kore, düşmanlık güden İran” gibi diğer tehditleri gözardı etmediğini kaydetti.

Ancak CIA’in bu tehditlerin bazılarıyla mücadele tarzı, değişiyor.

Bu değişimin bir parçası olarak CIA, bundan böyle Kuzey Kore ve İran için iki ayrı misyon merkezi işletmeyecek. Bu merkezler, 2017’de oluşturulmuştu.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Kore Misyon Merkezi’nin CIA’in daha kapsamlı Doğu Asya-Pasifik Misyon Merkezi’nin içine katılacağını, İran Misyon Merkezi’ninse Yakın Doğu Misyon Merkezi’yle birleştirileceğini söyledi.

Yetkili, yapılan değişikliklerin Kuzey Kore ve İran’a yönlendirilen kaynakların da değişeceği anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Jeff Seldin (@jseldin) | Twitter

HABER : Jeff  SELDİN & Washington

[UHA Haber Ajansı, 09 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.