enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:04 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
00:01 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Marmara’yı koruyan ucak rant uğruna parka çekildi”

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Marmara’yı koruyan ucak rant uğruna parka çekildi”
10 Ocak 2025
23
A+
A-

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu ve Çevre Bakanlığı’nın hatalı uygulamalarını gündeme taşıdı.

UHA / İnternational News Agency

Kanko, 1,5 milyon dolarlık denetim uçağının Marmara Denizi’nin korunması için kullanılan kritik bir araçken siyasi hesaplarla devre dışı bırakıldığını vurguladı. 

“Marmara’yı Koruyan Uçak Parka Çekildi” 

Kanko, Marmara Denizi üzerinde denetim yapan türbin motorlu, jet motorlu uçağın görevden alınmasını eleştirerek şunları söyledi: 

“Bu uçak, Marmara Denizi üzerinde geziyor ve telsiziyle yılda 100 bin gemi trafiği ile 450-500 sanayi tesisini ikaz ediyordu. Müsilaj ve kirliliğe neden olan tesislere ‘Artıklarınızı kontrol edin, dikkatli olun’ uyarıları yapıyor, uymayanlara ceza kesiyordu. Ancak, yaklaşık bir buçuk yıl önce bu düzenleme Çevre Bakanlığı tarafından Türkiye Çevre Ajansı’na devredildi. Şimdi bu 1,5 milyon dolarlık uçak, Marmara’yı koruyacak yerde sahilde bir parkta çürümeye terk edildi.” 

Resim önizlemesi

“İBB’yi Cezalandırma Uğruna Çevre Denetimi Durduruldu” 

Kanko, bu kararın arkasındaki siyasi gerekçelere dikkat çekerek şunları ekledi:
“Bu uçak görevdeyken kesilen cezaların önemli bir kısmı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gelir sağlıyordu. Ancak, AKP hükümeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gelir elde etmesini engellemek için bu denetimi durdurdu ve uçağı devre dışı bıraktı. Şimdi bu uçak, restoran yapılıp sergilenmeyi bekliyor gibi parkta çürümeye terk edilmiş durumda. Marmara Denizi’ni koruma sorumluluğu rant hesaplarına kurban edilemez!” 

“Marmara Denizi Sahipsiz Bırakılamaz” 

Kanko, Marmara Denizi’nde giderek büyüyen çevre sorunlarına karşı ciddi ve etkin bir denetim yapılması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

“Marmara Denizi müsilaj ve kirlilik tehdidi altındayken denetim mekanizmalarını etkisiz hale getirmek, çevreye ve halka yapılan en büyük kötülüktür. AKP hükümetinin bu sorumsuzluğu, çevre politikalarının tamamen siyasi hesaplara dayandığını bir kez daha ortaya koyuyor. 

Bu denetim uçağı, kirlilik oluşmadan önce gerekli müdahaleleri yaparak çevre felaketlerinin önüne geçmekteydi. Ancak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu uçağın yaptığı önleyici uygulamaları artık dronlarla yapmaktadır ve bu yöntem yalnızca kirlilik meydana geldikten sonra tespit yapmaya yöneliktir. Bu durum, Marmara Denizi’ndeki kirliliği önleme noktasında etkisiz kalmakta ve sorunlara çözüm sunmamaktadır. 

CHP olarak, Marmara’nın ve doğamızın geleceği için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Çevremizi rant odaklı değil, bilimsel ve sürdürülebilir bir anlayışla korumak için her platformda bu sorumsuzlukların karşısında duracağız.” (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.