enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
07:14 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
00:45 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:33 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:26 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
00:01 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:25 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, “Mike Tyson, Penisilin, Toricelli ‘Fanustan’ çıkmış!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, “Mike Tyson, Penisilin, Toricelli ‘Fanustan’ çıkmış!”
9 Mayıs 2024
16
A+
A-

İktidarın genel seçim öncesinde kaldırma sözünü verdiği mülakat sınavına ilişkin Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan savunma geldi.

UHA / İnternational News Agency

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu’nun TCDD tarafından TBMM‎gerçekleştirilen görevde yükselme sınavı mülakatında sorulan ve meslekle hiç ilgisi olmayan Müslüman olduktan sonra “Malik Abdülaziz’’ adını alan eski boksörün adının ne olduğu, Penisilinin keşfini gerçekleştiren bilim insanın kim olduğu, Toricelli Yasası’nın ne olduğu gibi sözlü soruları personelin “fanustan” çektiğini ve bu soruların mevzuata uygun olarak hazırlandığını açıkladı.

Seçim öncesinde kaldırılacağı sözü verilen, ancak lafta kalan mülakatlar gündemdeki yerini korurken, sözlü sınava ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan ilginç bir savunma geldi.

Bakan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun TCDD’nin görevde yükselme sınavı mülakatında sorulan ve meslekle hiçbir ilgisi bulunmayan Müslüman olduktan sonra “Malik Abdülaziz” adını alan eski boksörün adının ne olduğu, Penisilin’in keşfini gerçekleştiren bilim insanın kim olduğu gibi soruların mevzuata uygun olduğunu açıkladı.

TCDD tarafından Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği kapsamında yaptığı sözlü sınavlarda adaylara kurumla hiçbir ilgisinin bulunmadığı “Penisilin kaç yılında bulunmuştur?”, “Yapay zekanın Türkiye’deki yol haritasını çizen belge nedir?”, “Toricelli yasası nedir?” “Celcius’a göre en düşük sıcaklık nedir?” gibi sorular soruldu. Bölge Kontrolörü, EKAY Kontrolörü, Gar Müdürü, İstasyon Şefi, Koruma Güvenlik Şefi, Mühendis, Programcı, Trafik Kontrolörü gibi unvanlarında açılan sınavda, TCDD yönetimine yakınlığı bulunan ve iktidara yakın sendikalara üye olan personelin yüksek puanlar aldıkları, diğer adayların ise başarısız olduğu öne sürüldü.

“Bu soruların cevaplarını, acaba soruyu soranlar biliyor mu?” diyerek mülakattaki sorulara tepki gösteren CHP’li Karasu, konuyu TBMM gündemine getirdi.

Önergesinde mülakatı kaldırılacağına dair seçim öncesinde verilen sözleri hatırlatan Karasu, “Cumhurbaşkanı tarafından sözü verilmiş olan, kamuda istihdam edilecek atamalar ve görevde yükselme, unvan değişikliği gibi sınavlarda mülakatların kaldırılmasına yönelik herhangi girişim gündeminizde midir? Olacak mıdır?” diye Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’na sordu.

Bakan Uraloğlu TBMM'de anlattı! 21 yılda 198 milyar dolar yatırım - Kuzey Ekspres

SORULAR YÖNETMELİĞE UYGUNMUŞ

Karasu’nun önergesini yanıtlayan Bakan, TCDD’nin görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınavına 1538 personelin katıldığını ve 728’inin başarılı olduğunu sözlü sınavına ise 651 personelin katıldığını ve 464’ünün başarılı olduğunu bildirdi. Sınava giren personelin alanıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı Dünya ağır sıklet boks şampiyonluğu unvanına sahip olan Mike Tyson’un Müslüman olduktan sonraki adının ne olduğu, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde devrim yaratan Penisilin’in keşfini gerçekleştiren kişinin kim olduğu, Torricelli kanununu gibi soruların adını hiç anmadan, soruların mevzuata uygun olduğunu iddia eden Bakan Uraloğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Sözlü sınav soruları, ‘TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesinde belirtilen esaslara göre hazırlanmış ve adaylara, Yönetmelik hükümlerine aykırı soru yöneltilmemiştir. Sınav Komisyonu ise; aynı yönetmeliğin 17’nci maddesi hükmü doğrultusunda oluşturulmuştur. Komisyonca hazırlanan sorular aday tarafından fanustan çekilmektedir. Her personele aynı sorular sorulması gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca sözlü sınavlarda, herhangi bir personele sendikasından dolayı olumlu ya da olumsuz ayrımcılık uygulanmamıştır” Uraloğlu ayrıca, TCDD’de son bir yıl içinde mülakat uygulaması ile toplam 121 personelin işçi statüsünde işe alındığını açıkladı.

MÜLAKAT KALDIRILMALI

CHP’li Karasu, soru önergesinde sözlü sınav sorularının mevzuata uygunluğunu değil, yapılan işle olan ilgisini sorguladığını hatırlatırken “Benim soru önergemdeki sorularıma yanıt verilmemiş. Sözlü sınavda sorulan soruların, TCDD personelinin görev alanıyla ne ilgisi var? Allah aşkına bu soruların yanıtlarını Bakan cevaplandırabilir mi? Ben bunları soruyorum, bakan soruların fanustan çekildiğini, personele aynı soruların sorulmadığını açıklıyor. Ben mülakat, torpil ve kayırmacılık, emek hırsızlığı diyorum, bakan mevzuata uygun diyor. Seçim meydanlarında sözünü verenler, sözüne sadık kalsın. Hiç kimseye minnet ettirmeyecek, liyakatli atamalar ve görevlendirmeler için mülakat sistemi bir an önce kaldırılmalıdır” diye konuştu. (TBMM)

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ev Sahipliğinde “Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması Finale Yaklaşıyor

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.