enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
00:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
00:28 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
00:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
00:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
00:03 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
00:03 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
12:06 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
09:57 Kocaeli’de Ekmek Skandalı: Zam Oyunuyla Vatandaş Soyuluyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cezayir’in eski devlet başkanı Buteflika öldü

Cezayir’in eski devlet başkanı Buteflika öldü
19 Eylül 2021
291
A+
A-

UHA HABER / 20 yıl boyunca iktidarda kalan ve 2019 yılında istifa etmek zorunda kalan Cezayir’in eski devlet başkanı Buteflika 84 yaşında yaşamını yitirdi.

Cezayir devlet televizyonu, eski Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın 84 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. Buteflika, 20 yıl boyunca ülkede iktidarda kalmış, 2019 yılında haftalar süren protesto gösterileri ve ordunun baskısı sonucu istifa etmek zorunda kalmıştı.

Buteflika, devlet başkanlığı görevini bıraktığından beri ülkenin batısındaki Zeralda kentinde yaşıyordu. El Hayet televizyonu Buteflika’nın Cuma akşamı yerel saatle 22.00’de yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Yıllardır sağlık sorunları yaşayan Buteflika, 2013 yılında geçirdiği felcin ardından uzun süre kamuoyunun önüne çıkmamıştı. Buteflika son olarak istifasını açıkladığı 2 Nisan 2019 tarihinde televizyon erkanlarında yer almıştı.

Buteflika’nın hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yapan Devlet Başkanı Abdulmecid Tebbun, selefi Buteflika’nın Fransa’ya karşı verilen bağımsızlık mücadelesindeki önemli rolünü hatırlattı. Buteflika’nın ölümü üzerine ülkede üç günlük yas ilan edilirken, bayraklar da yarıya indirildi.

Ancak diğer yandan Buteflika’nın yaşamını yitirmesinin halkta üzüntü yaratmadığı belirtiliyor. AFP‘ye konuşan bir manav, Buteflika “takdiri hak etmiyor, çünkü bu ülke için hiçbir şey yapmadı” derken, bir telekomünikasyon şirketi çalışanı ise “uzun süre iktidarda kalmasına rağmen ülkede reformlar yapmayı başaramadı” diyor.

20 yıl iktidarda kaldı

1937’de Fas doğumlu Buteflika, 1999 ile 2019 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1992 yılındaki seçimlerde Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) adayı olarak devlet başkanı seçilen Buteflika, 2004 ve 2009’da da seçimleri kazandı. Anayasayı değiştirerek, üçüncü kez devlet başkanı seçilmesinin önünü açması tepkilere yol açtı. 2014 yılında da seçimleri kazanan Buteflika’nın bir kez daha aday olmak istemesi protesto gösterilerine neden oldu.

Buteflika 26 yaşında dışişleri bakanlığı görevine getirilmişti

Buteflika 26 yaşında dışişleri bakanlığı görevine getirilmişti

İktidarı süresince yolsuzluk ve rüşvetin yayılması, petrol zengini ülkenin alt yapısının yetersizliği, işsizlik oranlarının yüksek olması halkta huzursuzluk yaratıyordu. Ancak birçok Cezayirli için güvenlik güçleri ile silahlı İslamcı gruplar arasındaki çatışmaları sona erdiren siyasetçi oldu. 1992 ile 2002 yılları arasında yaşanan çatışmalarda yaklaşık 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasında önemli bir rol oynayan Buteflika, 1962 yılında bağımsızlığını kazanan Cezayir’de daha 25 yaşındayken Spor ve Turizm Bakanlığı görevine getirildi. 26 yaşında ise Dışişleri Bakanı olarak atanan Buteflika 1979 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 1980’li yılları sürgünde geçiren Buteflika 1999 yılında ülkesine geri dönerek, yeniden siyaset sahnesinde yer aldı.

EK Kaynaklar *AFP 

[UHA Haber Ajansı, 19 Eylül 2021] 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.