enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çavuşoğlu Atina’da Temaslarda Bulunuyor

Çavuşoğlu Atina’da Temaslarda Bulunuyor
1 Haziran 2021
479
A+
A-

UHA HABER / Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları kapsamında Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gitti. Bakan Çavuşoğlu dün Yunanistan Başbakanı Mitçotakis’le biraraya geldi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazar akşamı Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’la resmi program dışında akşam yemeğinde biraraya geldi. Bu yemekte karşılıklı olarak pozitif mesajlar verilse de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Batı Trakya ziyaretinde yaptığı açıklamalar Yunanistan’da tepkiyle karşılandı.

Bakan Çavuşoğlu ziyareti kapsamında Batı Trakya’da yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle biraraya geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından Çavuşoğlu’nun Batı Trakya temaslarıyla ilgili olarak “Sayın Bakanımız, Batı Trakya’da ilk olarak Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yle görüştü. Sayın Bakanımız, Müftülerimizin çalışmalarının, Türk Azınlığın birlik ve beraberliğinin korunması ve güçlendirilmesine büyük katkı sağladığını belirtti.Bilahare, Sayın Bakanımız Batı Trakya’daki iki Türk Azınlık lisesinden biri olan Celal Bayar Lisesi’ni ziyaret etti. Sayın Bakanımız, soydaş çocuklarımızın daha iyi koşullarda eğitim görmelerinin ve her yaşta ana dillerinde eğitim almalarının önemli olduğunu ve bu sorunların çözümü için soydaşlarımıza desteğimizin süreceğini ifade etti. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ile biraraya geldi. Sayın Bakanımız, haklarını arama mücadelelerinde her daim ve kararlılıkla Türk Azınlığın yanında olduğumuzu vurguladı ve güçlü desteğimizin altını bir kez daha çizdi” denildi.

Yunan basını, Çavuşoğlu’nun resmi temaslar öncesinde Batı Trakya’yı ziyaret etmesini ziyaret öncesi gerginlik nedeni olarak nitelendirdi. Yunan basını Dışişleri Bakano Çavuşoğlu’nun resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türk azınlık” ifadesini kullanmasını da eleştirdi. Bakan Çavuşoğlu mesajında “#BatıTrakya’da ilk olarak #Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve #İskeçeMüftüsü Ahmet Mete’yle görüştük. Müftülerimizin çalışmaları, Türk Azınlığın birlik ve beraberliğinin korunması ve güçlendirilmesine büyük katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Ankara-Atina arasında aşı mutakabatı 

Çavuşoğlu ve Dendias temasların ardından basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerden soru alınmayan basın toplantısında ilk olarak ev sahibi Bakan Nikos Dendias konuştu.

Dendias, Türkiye ve Yunanistan’ın ikili ilişkilerinin normalleşmesi konusunda bir uzlaşıya varıldığını söyledi. Dendias ayrıca, iki ülkenin karşılıklı olarak Corona virüsü aşı sertifikalarını tanıma konusunda da uzlaştığını hem Türk hem de Yunan vatandaşlarının aşılarını olmaları ve test sonuçlarının negatif olması durumunda karşılıklı olarak seyahat edebileceklerini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Anadolu Efes Basketbol Takımı’nun Euroleague’de şampiyon olmasından dolayı da tebriklerini iletti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Anadolu Efes’i tebriklerinden dolayı Dendias’a teşekkür etti ve gelecek yıl finalin Türk ve Yunan takımları arasında oynanmasını dilediğini söyledi.

Çavuşoğlu basın toplantısında yaptığı açıklamada ikili ve bölgesel konuların ele alındığını söyledi. Çavuşoğlu “Ankara’da ekonomik ve ticari konularda pozitif gündem oluşturulmasına karar vermiştik. Artık 25 maddede ilke olarak görüş birliğine vardık ve çalışmaya başladık. Birçok alanda ilgili kurumlarımız biraraya gelecek. İmzalanacak mutabakatlar konusunda mutabık kaldık. COVID-19 aşılarının karşılıklı olarak tanınması kararını aldık. Biz daha önce AB üyesi Macaristan Bulgaristan ve Sırbistan’la da aşılar konusunda karşılıklı anlaşmaya varmıştık. Bu mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörlerimize katkıda bulunacaktır. Siyasi ve askeri diyaloglarımız tüm kanallarda ilerliyor. 63. görüşmeler Türkiye’de yapılacak. Geçen hafta askeri makamlar arasında güven arttırıcı önlemler 4 toplantısı online olarak yapıldı, fiziki toplantı için de Yunan yetkilileri ülkemize bekliyoruz” dedi.

İki bakan da ayrıca NATO zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in görüşmesi için karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamasının sonunda Yunan Dışişleri Bakanı’nı Türkiye’ye davet etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ziyaret öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada kendisinin Yunanistan’a pozitif bir gündemle gittiğini söylemişti.

[UHA Haber Ajansı, 01 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.