enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
00:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
00:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü UHA’ya anlattı…
00:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
00:20 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
00:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
00:02 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
00:01 Hafta sonu beklenen hava durumuna ilişkin değerlendirme
22:37 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
00:54 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Casus Yazılım İddiasına Tepkiler Yağıyor

Casus Yazılım İddiasına Tepkiler Yağıyor
20 Temmuz 2021
308
A+
A-

UHA HABER / Uluslararası Af Örgütü, Forbidden Stories ve dünyadan 16 gazeteden seçilen ekibin ortak çalışması sonrası İsrail firması NSO Group tarafından geliştirilen “Pegasus” adlı casus yazılım aracılığıyla, 600 politikacı/muhalif, 200’e yakın gazeteci, 85 insan hakları aktivisti ile 65 işadamının cep telefonlarının dinlendiğini ortaya koyan skandal Avrupa’da sert tepkilere yol açtı. Avrupalı medya kuruluşları ve gazetecilik örgütleri iddialar üzerine NSO Group aleyhinde suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. 

Gelişmeleri değerlendiren AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, basın özgürlüğünün AB’nin temel değerlerinden birisi olduğuna vurgu yaparak, “Şu ana kadar okuduklarımız doğrulanırsa kesinlikle kabul edilemez. Bu iddialar AB’de sahip olduğumuz tüm kuralların aksini gösteriyor” dedi.

Fransız hükümeti sözcüsü Gabriel Attal Fransa’nın bu dinleme tekniğini kullanmadığını belirterek, “Bizim dinleme tekniklerimiz elbette yasal yollardan onaylanan tekniklerdir” dedi. Gabriel Attal, pek çok Fransız gazetecinin Fas gizli servisi tarafından dinlenmesi konusunda da, bu konunun aydınlatılmasını isteyeceklerini belirterek, “Size kesin bir açıklama yapamam. Ama şunu kesin olarak söyleyebilirim, bu konuyu hafife almıyoruz. Hükümetimiz basın özgürlüğüne son derece bağlı ve gazetecilerin araştırma ve haber alma özgürlüklerini baltalamayı amaçlayan tekniklerin olması çok vahim” diye konuştu.

RSF: “Tiksinti verici”

Merkezi Paris’teki Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF de yazılı bir açıklama yaparak, 200’e yakın gazetecinin casus yazılım Pegasus tarafından dinlendiğini ortaya çıkaran araştırmacı gazeteciler konsorsiyumu, Af Örgütü ve Forbidden Stories ekibini kutladı. Açıklamada, “RSF bu tiksinti verici kitlesel gözetimin sorumluları hakkında yasal kovuşturma niyetini ilan eder” ifadesine yer verildi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “İğrenç! Pegasus yazılımının, gazetecilerin gözetlenmesi ve hedef alınmasını da kapsayan geniş çaplı kullanımına ilişkin açıklamalar tiksinti ve isyan duygusu uyandırıyor. ‘Dijital avcı’ NSO, iddia ettiği gibi, küresel güvenlik ve istikrara katkı yapmıyor. Pegasus, dijital paralı askerler tarafından icat edilen ve basın özgürlüğü düşmanları tarafından gazetecilerin bastırılmasını organize etmek için kullanılan iğrenç bir araçtır” dedi.

Whatsapp’ın, 2020’de NSO aleyhinde yaptığı suç duyurusuna katkıda bulunduklarını belirten Deloire, “NSO’nun işlediği suçlardan ve yol açtığı trajedilerden dolayı mahkum edilmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diyerek şöyle konuştu:

“Demokratik ülkelerin mahkemeleri çok ciddi olan bu meseleyi ele almalı, gerçekleri ortaya koymalı ve sorumluları cezalandırmalıdır. RSF, oluşturulan yöntemlere göre bir veya daha fazla ülkede yasal işlem başlatacaktır. Gazetecileri ve hedeflenen medyayı, Pegasus yazılımıyla ilgili haberlerin ardından gerekli yasal yanıtı vermek için RSF’e katılmaya davet ediyoruz. Pegasus yazılımıyla ilgili açıklamalar bir değişim çağrısıdır: Demokratik hükümetlere; özgürlüklerine zarar veren kullanımlarına karşı önlemler alınmadığı sürece, bu gözetim teknolojilerinin satışını derhal askıya alması çağırısı yapıyoruz.”

Gazetecilerden suç duyuruları

Pegasus casus yazılımı aracılığıyla, Amerikan medya kuruluşları CNN ve Wall Street Journal, Fransız AFP, Le Monde, France 24, Radio France, Medipart, Canard Enchine, Le Figaro ve İspanyol El Pais muhabirlerinin dinlendiğinin belirlenmesinin ardından, bu kurumlardan ardı ardına suç duyuruları geldi.

Fas gizli servisi tarafından Pegasus yazılımı aracılığıyla dinlendikleri ortaya çıkan Fransız araştırmacı gazetecilik sitesi Medipart, kurum çalışanları kurucu Edwy Plenel ile Lenaig Bredoux adına, Paris savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Fransız kamu radyosu Radio France’ta çalışan gazeteci Fominique Simonnot da suç duyurusunda bulunması için avukatına yetki verdiğini bildirdi.

Fransız haftalık satirik gazete Canard Enchaine de, yasal başvuru dosyasını hazırladıklarını, çalışmalar tamamlanınca yargıya başvuracaklarını açıkladı.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 20 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.