enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
00:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
00:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü UHA’ya anlattı…
00:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
00:20 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
00:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
00:02 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
00:01 Hafta sonu beklenen hava durumuna ilişkin değerlendirme
22:37 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Castro Siyaset Sahnesinden Çekiliyor

Castro Siyaset Sahnesinden Çekiliyor
18 Nisan 2021
452
A+
A-

UHA HABER / Küba Komünist Partisi’nin lideri Raul Castro, parti liderliğini daha genç bir nesle bırakmaya hazırlandığını bildirdi. Raul Castro’nun parti genel kurulunda yaptığı açıklama kendisinin ve ağabeyi Fidel Castro’nun siyaset sahnesindeki altmış yıllık varlığının sona ereceği anlamına geliyor.

Castro, 2016 yılındaki parti genel kurulunda yaptığı açıklamada, gelecek beş yıllık dönemin ‘‘1959 devrimi sırasında Amerika tarafından desteklenen bir diktatöre karşı savaşan tarihi neslin son dönemi olacağını’’ belirtmişti.

Raul Castro, kardeşi Fidel’in görevi 2006 yılında devretmesinin ardından 2011’de partinin lideri olmuştu. Dünyanın komünist rejimle yönetilen son ülkesinde bir dizi sosyal ve ekonomik reform başlatan Raul Castro’nun dünyaya açılma çabaları zaman içinde tıkanmıştı.

Raul Castro’nun Komünist Parti Genel Sekreterliği görevini Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’e devretmesi bekleniyor.

Küba Parlamentosu 2018 yılında tek aday olan Miguel Diaz-Canel’i yeni devlet başkanı seçmişti. Böylece ilk defa 1959’dan bu yana soyadı Castro olmayan biri ülkenin lideri olmuştu.

Uzmanlara göre parti yönetimini devralacak yeni nesil liderleri çeşitli zorluklar bekliyor. Küba’nın en kötü ekonomik krizlerinden birini yaşıyor olması ve genç nesil arasında büyüyen hayalkırıklıkları bunlardan bazıları.

Küba Komünist Partisi’nin politikalarının gözden geçirildiği ve yönetici kadrosunun belirlendiği en önemli toplantısı olan genel kurul toplantısı her beş yılda bir düzenleniyor. Bu basına kapalı etkinlikten kesitler devlet televizyonunda yayınlanıyor.

Castro yaptığı konuşmada eski başkan Donald Trump döneminde ABD’nin artan düşmanlığını kınadı. Geçen yıl görevi Trump’tan devralan Başkan Joe Biden, Küba’ya yönelik bazı yaptırımları geri çevirme sözü vermişti. Ancak Beyaz Saray’dan Cuma günü yapılan açıklamada Küba politikasında bir değşikliğin Biden’ın dış politika önceliklerinden biri olmadığı belirtildi.

Castro, Küba’nın ABD ile devrimin ve sosyalizmin kurallarını reddetmeden girebileceği yeni bir ilişki biçimine hazır olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre Küba’nın yeni liderlerinin reformları özellikle de ekonomik değişimi hızlandırma konusunda baskı altında kalacak.

ABD’nin onlarca yıldır devam eden ticaret ambargosu ve Corona virüsü salgını Küba ekonomisinde nakit sıkıntısına neden oluyor. Temel ihtiyaç malzemelerinin yetersiz olması Kübalılar’ın market alışverişi yaparken saatlerce kuyruk beklemelerine neden oluyor.

Geçen yıllarda internet erişiminin yaygınlaşmasıyla Kübalılar sosyal medya platformlarını eleştiri için giderek daha çok kullanmaya başladı. Küba’da online devlet dışı medya, devlet tarafından kontrol edilen basının tekelini zorluyor.

Kamuya açık alanların sıkı şekilde kontrol edilmesi protestoların nispeten kısıtlı ve küçük kalmasına neden oluyor, ancak sivil özgürlüklerin kısıtlanmasının artmasıyla bu eylemlerin sayısı da artıyor.

Ali Erbaş: Mümkün olduğunca evlerinizi mescit haline getirin

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 18 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.