enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:17 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:49 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
18:07 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:57 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:59 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:58 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
00:18 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:15 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:31 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
10:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:49 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:48 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:41 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
00:30 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
21:53 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
21:26 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:36 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:34 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:15 Türk firmaları dev Moskova fuarında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da
10 Kasım 2021
615
A+
A-

 BURSA-UHA HABER / Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bursa, şimdi de çini ve Bursa ipeğinin ön planda olduğu ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil oldu. Böylelikle Bursa, dünya gelinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye 295 şehir arasında yer aldı.

Tarihi ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak için yoğun çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin uluslararası alanda tanıtımı için yaptığı çalışmaların meyvesini toplamaya başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli adaylık dosyasıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ı evrensel miras haline getiren Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için yaptığı çalışmalarda hedefe ulaştı.

Gelenekselden Evrensele’ sloganıyla Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılan, BEBKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından da desteklenen çalışmaların ardından ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında hazırlanan başvurusu dosyası, Sivas’ın dosyası ile birlikte UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından UNESCO’nun Paris’teki merkezine gönderilmişti.

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da

Türkiye’den sadece Bursa

UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na 2021 yılında dahil olacak kentlerin belirlendiği toplantı önceki gün UNESCO’nun Paris’teki merkezinde yapıldı.

Dünya genelinde 49 şehrin Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildiği toplantıda, Türkiye’den Bursa’nın da ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında üye olması kararlaştırıldı. Bu kararla UNESCO Yaratıcı Şehir Ağı’ndaki 295 şehir arasına giren Bursa, Türkiye’den de Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kütahya, Afyonkarahisar ve Kırşehir’in ardından Ağ’a dahil olan olan 7’inci şehir oldu.

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da

Yazılı bir açıklama ile 2021 yılında 49 şehrin UNESCO Yaratıcı Şehri ilan edildiğini duyuran UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Herkesi; UNESCO’nun teşvik etmeyi amaçladığı şehirler arasındaki uluslararası işbirliğini güçlendirmek için devletlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz” dedi.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu da süreci başarıyla yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da

Hak ediyorduk

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özellikle Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması yönünde son dönemlerde yaptıkları çalışmaların olumlu sonuç vermesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Turizm anlamında Bursa’nın en önemli zenginliğinin tarihi ve kültürel mirası olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Zanaat ve Halk Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na yaptığımız üyelik başvurusu da kabul edildi. Biliyorsunuz Türkiye’den 12 dosya arasında sadece Bursa ve Sivas’ın dosyası UNESCO’ya gönderilmişti. Ve Türkiye’den sadece Bursa’nın Ağ’a üye olarak kabul edildiği açıklandı. Böylelikle Bursa İpeği ve İznik Çinisi başta olmak üzere Bursa’mızın zanaat ve halk sanatları da evrensel değer haline gelmiş oldu. Süreç boyunca çalışmamıza destek veren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na, İl Kültür Müdürlüğümüz ve sivil toplum kuruluşlarında özellikle teşekkür ederim. Bursa zaten hak ediyordu. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

HABER : Sadullah ORGAN

[UHA Haber Ajansı, 10 Kasım 2021]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.