enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Boğaziçili akademisyenlerden Danıştay’a “Rektör atama” davası

Boğaziçili akademisyenlerden Danıştay’a “Rektör atama” davası
2 Mart 2021
452
A+
A-

UHA HABER / Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’yu rektör atamasının hukuksuz olduğunu iddia eden 70 akademisyen Danıştay’da dava açtı. Hocalar, atama kararnamesinin iptalini talep etti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapan 70 öğretim üyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üniversiteye rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu’nun bu görevden alınması için Danıştay’a dava açtı.

Akademisyenler dava dilekçesinde atamanın hukuksuz olarak gerçekleştiğini  gerekçe göstererek Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptalini talep etti.

Hazırlanan dilekçede, Bulu’nun güncel mevzuat hükümlerine uygun şekilde atanmış olsa dahi, yapılan atama işleminin Anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmadığı belirtilerek, “Hukuka aykırı bir işlemdir. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan takdir yetkisi maalesef kamu yararının aleyhine ve atama işleminin oluşturacağı etki gözetilmeden kullanılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Dava dilekçesinde, Bulu’nun siyasi geçmişinden de söz edilerek, “2002’de AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı’nın kuruluşunda yer almış, 2009 yerel seçimlerinde AKP Ataşehir Belediye Başkanlığı, 2015 genel seçimlerinde ise yine AKP İstanbul 1. bölge milletvekilliği için aday adayı olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Dilekçede AKP’li rektörlerin listesi de var

Yükseköğretim Kanunu’na göre öğretim üyeleri siyasi partilere üye olabiliyor. Ancak aynı yasada siyasi parti üyelerinin rektör olamayacağı da belirtiliyor.

Danıştay’a sunulan dilekçede, Türkiye’de halen bazı üniversitelerde rektörlük yapan kişilerin daha önce AKP çatısı altında aktif olarak siyaset yaptıkları da belirtilerek, “Yapılan araştırmada halen eski AKP milletvekili Necdet Ünüvar Ankara Üniversitesi’nde, eski AKP Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AKP İstanbul Milletvekili Cevdet Erdöl İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak Ege Üniversitesi’nde, eski AKP İzmir Milletvekili Nükhet Hotar ise 9 Eylül Üniversitesi’nde rektör…” denildi.

Akademisyenler tarafından hazırlanan dilekçede bu bilgilerin ışığında kamusal faaliyetlerin yürütülmesinde aktif karar verici olan üst kademe bürokratların tarafsız ve bağımsız bir konumda olması gerektiği de vurgulandı.

Dilekçede, öğrencilerin ve hocaların Bulu’nun atanmasına yönelik tepkilerinin gerekçeleri ise şöyle açıklandı:

“Boğaziçi öğretim üyelerinden görüş almak bir yana, 9 adayın isimleri bile gizlenerek, bir hafta sonu gece yarısından sonra atama yapılması, üniversitenin temel ilkeleri ve özerkliğiyle tam bir çelişki içindedir. Böyle bir atama yönteminin, atanan kişinin yetersizliğini ve siyasi amaçları gizlemek amacıyla tercih edildiği açıktır. Nitekim sonuç en çarpıcı biçimde öyle olmuştur. Boğaziçi Üniversitesi hocaları, öğrencileri ve mezunlarının kesintisiz devam eden protestolarının nedeni budur.”

“Dilekçe özenle hazırlandı”

DW Türkçe’ye konuşan davacılardan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Barlas, konuyu uzmanlara, hukukçulara danıştıklarını, “Yapılan hukuksuzları tek tek izah ederek” dilekçeyi hazırladıklarını belirterek, “Bu atamanın zaten ciddi hukuki sorunlarını olduğunu biliyorduk. Diğer üniversitelere yapılanların da farkındaydık. Dilekçe özenle hazırlandı. Sonuçta Danıştay’a rektör atamasının iptali için bir dava açtık. Rektör ataması hem Anayasa’ya hem de diğer yasalara aykırı olduğunu anlattık” dedi.

Danıştay’ın iptal kararı vereceği konusunda son derece umutlu olduğunu anlatan Prof. Barlas, “Alman hikâyesinde nasıl Berlin’de yargıçlar varsa Ankara’da da Ankara’da yargıçlar var. Biz buna inanıyoruz” diye konuştu.

İkinci dava oldu

Danıştay’a sunulan dava dilekçesinin son bölümünde Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin “üniversite teamülleri gereği üniversiteye akademisyen olarak bile kabulü mümkün olmayan Prof. Bulu’nun Anayasa’ya aykırı oluşu ve kullanılan takdir hakkının kamu yararı hilafına olacağı” gerekçeleriyle iptali talep edildi.

Daha önce de Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, münhasıran kanunla düzenlenen konularda Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkartamayacağını, YÖK Kanunu’nda OHAL KHK’sı ile de olsa Cumhurbaşkanı kararnamesi ile değişiklik yapılamayacağı gerekçesiyle Danıştay’a bir dava açmıştı.

HABER : Serkan Ocak & İstanbul

UHA Haber Ajansı, 02 Mart  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.