enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
00:06 AK Parti’ye katılımlar sürüyor
00:05 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, gündeme dair açıklamalarda bulundu
00:04 Mardin Valiliği, toplantı, gösteri yürüyüşünü 27-31 Ocak tarihleri arasında yasakladı
00:02 Katil, soykırımcı İsrail yıktı, Kocaeli Büyükşehir Gazze’ye 2 bin kişilik çadır cami kurdu…
20:58 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM: Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için yaptığı referandumlar yasa dışı

BM: Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için yaptığı referandumlar yasa dışı
28 Eylül 2022
607
A+
A-

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dicarlo, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre “yasal” olmadığını belirtti.

Secretary-General Appoints Rosemary A. DiCarlo of United States as Under-Secretary-General for Political Affairs | UNOWASUluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Yabancı Kaynaklar’dan aktardığı haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde  düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre “halk iradesinin gerçek bir ifadesi” veya “yasal” olmadığını söyledi. 

Dicarlo, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada, “Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez.” değerlendirmesinde bulundu.

BM’nin Ukrayna’nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini kaydeden Dicarlo, Rusya’nın Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.

Zelenkskiy: Rusya tamamen tecrit edilmeli

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de BM Güvenlik Konseyine yaptığı açıklamada, Rusya’nın referandumunun “toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi” olduğunu belirterek Rusya’nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu.

Zelenskiy, “Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarındaki erkek nüfusun, kendi yurtlarına karşı savaşmaları için Rus ordusunda silah altına alınmaya zorlamak oldukça küçümseyen bir teşebbüs.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın tüm uluslararası teşkilatlardan çıkarılmasını isteyen Zelenskiy, Rusya’nın işgal altındaki Ukrayna topraklarını “sahte referandumda” ilhak etmesi durumunda bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşulacak bir şey olmadığı anlamına geleceğini belirtti.

Zelenskiy, “soykırımsal politika” yürüten Rusya’nın, nükleer felaketi, dünyanın bir adım ötesine getirdiğini söyledi.

Dosya:Linda Thomas-Greenfield 2013.jpg - VikipediABD’den referandumu kınayan bir karar tasarısı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyine söz konusu referandumu kınayan bir karar tasarısı sunacağını ifade etti.

Thomas Greenfield, Rusya’nın karar tasarısını veto etmesi durumunda ise ABD’nin tasarıyı BM Genel Kuruluna taşıyacağını dile getirdi.

Uluslararası topluma Ukrayna’nın statüsünde hiçbir değişikliği tanımamaları çağrısında bulunan Thomas Greenfield, Rusya’dan da birliklerini çekmesini istedi.

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlenen referandumlarda “Rusya’ya bağlanma” kararı çıkmıştı. Oylamaya katılanların yüzde 98,42’si Rusya’ya bağlanmaktan yana oy kullanmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 28 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.