enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Filistin Raportörü Albanese’den soykırım değerlendirmesi: “Çağımızın caniliği yaşanıyor”

BM Filistin Raportörü Albanese’den soykırım değerlendirmesi: “Çağımızın caniliği yaşanıyor”
21 Ocak 2024
20
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırıların yüksek ihtimalle soykırım diye nitelenebileceğini söyledi. 

UHA /  İnternational News Agency

Albanese'den Biden'a Gazze çağrısı: “Her geçen gün düzenin tabutuna bir çivi daha çakılıyor”

[Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese]

UHA Haber’in ‘ŞARKUL AVSAT’a dayandırdığı haberine göre, Albanese, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’te dün yayımlanan söyleşisinde “Gazze’de kuvvetle muhtemel soykırım yaşandığını” belirterek, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı davayı en güçlü şekilde desteklediğini ifade etti.

Gazze’deki savaşı “çağımızın caniliği” diye niteleyen Albanese, Güney Afrika’nın UAD’deki soykırım davasından İsrail aleyhine sonuç çıkacağını düşündüğünü belirtti.

Öte yandan raportör, Güney Afrika’nın dava kapsamında sunduğu delil ve belgelerin incelenmesi tamamlanmadan konuyla ilgili net değerlendirme yapılamayacağına işaret etti.

İsrail'e soykırım yargılamasında dikkat çeken isim: Netanyahu'dan Trump kozu

47 yaşındaki İtalyan avukat, dava sürecini etkileyebileceği siyasi unsurlara dikkat çekerek “UAD yargıçları Gazze’ye gitmeyecek ya da oraya müfettiş göndermeyecekler. Batı’da yayılmaya devam eden savaş anlatısıysa İsrail’in meşru müdafaa hakkını kullandığı yönünde” dedi.

Raportör, Tel Aviv yönetiminin BM Anlaşması’nın 61. maddesini ileri sürerek meşru müdafaa kapsamında Gazze’ye saldırdığını ancak UAD içtihadına göre Filistin toprakları halihazırda İsrail işgali altında olduğundan bu maddenin geçersiz sayılacağını belirtti.

Albanese, Batı ülkelerinin yaptığı kınama ve itidal çağrılarının etkisiz kaldığını, uluslararası hukukun bu savaştan önce de defalarca çiğnendiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Onlarca yıldır hiçbir eyleme dönüşmeyen kınamalar yapılıyor. 16 yıl boyunca İsrail, Gazze’de 1200’ü çocuk olmak üzere 5 bin 300 kişiyi öldürdüğü önceki 5 savaşın hiçbirinin bedelini ödemedi.”

BM raportörü olmasına rağmen Filistin’e girmesinin Tel Aviv yönetimi tarafından engellendiğine işaret eden Albanese, “İsrail uluslararası hukuku işine geldiği gibi yorumluyor” dedi.

Raportör, İsrail’e silah ve mühimmat satan yönetimlerin Gazze’deki katliamda suç ortağı olduğunu belirterek, “Batılı ülkeler, İsrail’e bu yaptıklarını aynen sürdürebileceği mesajını veriyor. Dünyanın geri kalanıysa Filistinlilere ölmeye devam edebileceklerini söylüyor” dedi.

Gazze savaşı ve soykırım davası

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze’de 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si de kadın en az 24 bin 927 kişi öldürülürken, 62 bin 388 kişi de yaralandı.

İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 530’u asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Tel Aviv yönetiminin Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle, 29 Aralık’ta UAD’de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Bunlar arasında soykırım suçunu işleyenlerin cezalandırılması, askeri operasyonların durdurulması, gıda, yakıt ve tıbbi malzeme tedariğinin sağlanması gibi talepler yer alıyor. 11-12 Ocak’taki duruşmaların tamamlanmasının ardından UAD, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlamıştı.

EK Kaynaklar* Independent Türkçe, El Pais, AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.