enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
07:46 Karayolları Otoyol Jandarma Timlerine emanet..!
07:24 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
07:03 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
07:00 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
06:57 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
06:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin toplam uzunluğu 8,2 Kilometre
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilgi kirliliğine dikkat: Şüpheli bilgi karşısında ne yapılmalı?

Bilgi kirliliğine dikkat: Şüpheli bilgi karşısında ne yapılmalı?
7 Şubat 2023
187
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli depremler bölgedeki 10 ili ve 13,5 milyon vatandaşı doğrudan etkiledi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yetkililer sosyal medyada oluşan bilgi kirliliği ve provokatif paylaşımlar konusunda uyarıyor. Peki, yanlış bilgiden nasıl kaçınılır?

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 3 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine, 20 binden fazla insanın yaralanmasına sebep oldu.

Bu deprem felaketi, son bir asırda Türkiye’de yaşanan en büyük felaketlerden biri olarak değerlendiriliyor ve doğrudan ya da dolaylı olarak on milyonlarca insanı etkiledi.

Göçük altında kalanlar, yakınlarına ulaşmak isteyenler, yetkililer, yardım ulaştırmak ya da haber almak isteyenler… Birçok kişi sosyal medya platformlarını yoğun olarak kullanıyor. Yetkili makamlarsa ilk andan itibaren asılsız bilgilere ve dezenformasyon mesajlarına karşı uyarıyor ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Dezenformasyonla da mücadele ediliyor

Gerçek yardım talepleri ile yalan içerikler arasında ayrım yapmak da ekipler için zaman kaybı demek. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, yaptığı paylaşımda, deprem bölgelerinde olduğu iddia edilen yüzlerce dezenformasyon paylaşımı tespit edildiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan dört kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Dezenformasyon Bildirim Servisi’nin kullanıma açıldığını, şüpheli/yalan olduğu düşünülen haberlerin uygulama üzerinden bildirilebileceğini açıkladı.

Şüpheli bilgi karşısında ne yapılabilir?

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Büyükafşar, duygulara seslenen mesajlar karşısında dikkatli olmayı öneriyor. Çünkü insanlar kendilerini şaşırtan, korkutan, endişeye düşüren mesajları daha çok yayma eğiliminde ve dezenformasyon en çok bu tip mesajlarda yer alıyor.

Bilgi kirliliğine dikkat: Şüpheli bilgi karşısında ne yapılmalı?

Büyükafşar, “İnsanların özverili olarak, biraz daha emek harcayarak mesajlara hemen inanmamalarını tavsiye ediyorum” diyor. Ve şu önerileri sıralıyor:

İlk olarak, şüphe uyandıran bir mesajla karşılaşıldığında frene basmak, paylaşıp bilgiyi yaymadan önce teyit etmeye çalışmak gerekiyor.

Tek tek bütün mesajları sorgulamak mümkün olmayacağı için kaynağın güvenilirliğini sorgulamak diğer bir adım.

Kaynağın güvenilirliğinden emin olunamadığı durumlarda mesajı sorgulamak gerekiyor. Büyükafşar, arama motorları üzerinden bilginin daha önce yayınlanıp yayınlanmadığının, nerelerde paylaşıldığının kontrol edilebileceğinin altını çiziyor.

Eğer doğrulama çalışmalarından sonra mesaj hala şüpheli görünüyorsa, hiçbir şey yapmayarak da yanlış bilginin yayılımının önüne geçilebilir. Büyükafşar, “Bunların hiçbirini yapamıyorsak, hiçbir şey yapmayarak da yanlış bilgi salınımının önüne geçebiliriz. Yani gönderiye yorum yapmayarak, bağlantılarına tıklamayarak, bizden istediği o tepkiyi vermeyerek” diyor.

Grafik: Nursel Cobuloğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.