enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beykoz Denizciler Derneği kendine yeni rota çizdi

Beykoz Denizciler Derneği kendine yeni rota çizdi
7 Temmuz 2023
23
A+
A-

Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi Mezunları Derneği (BEDEMED) Başkanı Hacı Uğurlu, 1973 yılından beri mezun veren okulun Beykoz için bulunmaz bir nimet olduğunu söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Günümüze kadar vermiş olduğu 13 bin 150 kişiyi olabildiğince bir arada tutmak ve sosyal aktivitelerde bulunmak üzere 1991 yılında kurulan Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi Mezunları Derneği şu ana kadar istenilen üye sayısına ulaşamadığı gibi kendilerine ait bir dernek merkezleri de yok.

1986 yılında Güverte Avlama Bölümünden mezun olduktan sonra gemicilikten başladığı meslek hayatında kısa sürede uzak yol kaptanlığına kadar yükselen Hacı Uğurlu, 20 yılın ardında mesleğini Ambarlı Limanında kılavuz kaptan olarak sürdürme kararı aldı.

Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi

Uzun süren çalışmalar sonrası yapılan yer tespitinin ardından 1960’ların sonlarına doğru imzalanan protokol ile 1973 yılında 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Japon Büyükelçisinin katılımı ile 3 bölüm olarak İstanbul Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesi’nde eğitim öğretim başladı.

Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi,  1980’li yıllarda Başbakanlık yapan Bülent Ulusu’nun denizciliğe çok önem vermesi ve daha sonra Başbakanlık olan Turgut Özal’ın da ülkenin ekonomisine denizciliğin katkı sağlayacağını düşünmesiyle adından söz ettirdi.

Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi Mezunları Derneği (BESEMED) Başkanı Hacı Uğurlu, başlangıçta 3 olan daha sonra 9 branşta eğitim veren okulun; hem sektörün beklediği denizcileri yetiştirdiğini hem de deniz ürünlerini ülke ekonomisine kazandıran yenilikçi bir vizyon taşıdığını dile getirdi.

Hacı Uğurlu Dost Beykoz’dan Talip Ercan’a yapmış olduğu açıklamalarda birçok bilinmeyene ışık tuttu.

Güverte – Avlama Bölümü’nün ilk mezunları, balıkçı teknelerinde kaptanlık yaparak okulda öğrendikleri kanun, teknik ve bilgi beceri ile bilinçli bir avlanma yöntemleriyle balıkçılığın ülkemizde daha ileri bir seviyeye taşınmasının amaçlasa da, 16-18 yaşındaki mezunlar balıkçı teknelerinde ile bulmakta oldukça zorlandı.

Bunun üzerine mezunlara bakanlığın tanıdığı Liman Kaptanlığı ehliyet hakkı ile gemilere gidip gemicilikten başlayarak iş hayatına atıldılar

Gemilerde çok sıkıntı çektiler

Tabi ki gemilerde de çeşitli sorunlarla karşılaştılar, balıkçılıktan mezun birinin gemide kaptan olarak çalışmasının kabullenilmesi bayağı uzun zaman aldı… Yıllar geçip, gemilerde çalışanların ehliyetlerini yükseltmeleri, her kademede mezunların yerlerini almasıyla marka olma yolunda hızlı bir süreç yaşandı.

Bu okul Beykoz için bir velinimettir

“Bu okulun Beykoz İlçesi için bir velinimet olduğu söylenebilir, Beykoz’da hangi eve giderseniz gidin yukarıda saydığım kurumlarla bağlantısı olan mutlaka bir kişi vardır, bu nedenle Beykoz’un her mahallesinde mutlaka lisemizden bir mezunumuz vardır.

Deprem bölgesine yardım tırları gönderdik

Yaşanan deprem felaketi sonrasında yaptığımız istişare sonrasında bölgeye ilk günlerde 1 tır su, daha sonra Deniz Ticaret Odası ile irtibata geçerek ikinci tır ile suyu bölgeye gönderdik.

Yine deprem bölgesine yaptırdığımız özel uçurtmalar ve yaz ayının gelmesi ile bölgedeki çocukların devamlı sokaklarda koşturmacada olacağından 500 tane forma yaptırıp gönderdik bu farklılığı yapmamızın nedeni oradaki çocuklara ulaşmaya çalışmaktı. Ramazan ayında okulumuzda eğitim gören 250 kardeşimize okul yönetiminin yönlendirmesi ile koordineli olarak alışveriş kartları verdik, geçen yıllarımızda da yine Doğu Anadolu bölgemizdeki çocuklarımızın kışlık kıyafetlerini karşılamıştık, bunları yaparken sağ olsun hep üye arkadaşlarımızın canı gönülle yaptıkları destekler sayesinde oldu.

Okulla sürekli istişare halindeyiz

Okulumuz ile de devamlı istişare halindeyiz, sivil toplum kurumları ile okulumuzun atıl olan yerlerine okulun ihtiyacı olan atölyeler yaptırttık, bunların sonuncuları gemicilik atölyesi ve gemi inşa atölyeleri oldu.

Bakanlık şartları değiştirdi

Bundan 5 sene öncesine kadar okulumuzdan mezun olan arkadaşlarımız, meslektaşlarımız, güverteciler için 3000 groston ve makineciler içinde 3000 kw dediğimiz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının belirlediği ehliyeti alıp stajlarını yaptıktan sonra Bakanlığın belirlediği imtihana girerek hak kazandığı ehliyetlerini alıyorlardı… Bu şekilde denizcilik sektörüne binlerce yetişmiş insan kaynağı kazandırılıyordu.

Artık güverte mezunları, 500 groston ve makine mezunları için de 500 kw dediğimiz ehliyeti bakanlığın belirlediği stajı yaptıkları halde imtihana girerek ehliyetlerini alabiliyorlar.

Bu uygulama, meslek lisesinden mezun bir öğrenci ile meslek yüksekokulundan mezun olan öğrencinin aynı ehliyeti almaları konusunda adaletsizlik oluşturuyor.

Sorunlardan biri de, Şehir Hatlarında çalışan arkadaşlarımızın ehliyet sorunu… Gün için de İstanbul da şehir hatlarını kullanıyorsanız, mutlaka ama mutlaka bir Beykozlu denizciye rastlarsınız. Son EYT ile emekli olan arkadaşlarımız, ehliyet olarak Şehir Hatlarına hangi ehliyet ile başlamışlarsa aradan geçen 25 – 30 sene geçmesine rağmen aynı ehliyette kalmaları. Bu arkadaşlarımız liman seferi yapmalarından dolayı deniz hizmeti sayılmıyor ancak denizciliğin devlet kademesinde deniz biriminde hiç denizi görmeden çalışan fakülte mezunlarına yıl içinde belli bir süreyi deniz hizmeti sayıp ehliyetlerini yükseltme imkânı veriyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.