enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:20 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bini Yakın Rekor Başvuru
00:14 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beşinci Yılında 15 Temmuz

Beşinci Yılında 15 Temmuz
15 Temmuz 2021
1.462
A+
A-

Her yıl 15 Temmuz destanının demokrasi tarihimiz içindeki istisnai yerini gururla anmaktan geri duymayalım.

  Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

O meşum darbe girişiminin üzerinden beş yıl geçti. Milletimizin bu ülkenin geleceğine sahip çıktığı o kutlu gecenin üzerinden de aynı süre geçti. Bu hafta tankları çıplak elleriyle durduran şanlı milletimizin destanını anlatan çok sayıda aktivite yapılacak. “15 Temmuz” gecesini ve ertesi sabahı konuşmak sosyalleşmemizin ve ortak hafızamızın ayrılmaz bir parçası olmalı. Türkiye’yi kaosa ve işgale sürüklemek isteyen bir darbe girişimini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara inerek engellediğimizi hiç unutmayalım. Her yıl 15 Temmuz destanının demokrasi tarihimiz içindeki istisnai yerini gururla anmaktan geri duymayalım. Şehitlerimizin ve gazilerimizin bu güzel vatanın “Suriye” olmaması için yaptığı fedakârlığı rahmetle, minnetle ve teşekkürle yâd edelim.

Demokrasi nöbetlerinin teyakkuzu ile Yenikapı ruhunun toplumsal sözleşme anlayışını sentezleyelim. Bir gelenek gibi ama her daim coşkulu şekilde unutulmaz bir kahramanlık olarak kutlayalım.

Millet olmanın ve devletimiz ile demokrasimiz üzerine titremenin nişanesi olarak analım.

Peki, Mücadelede Neredeyiz?

15 Temmuz darbe girişiminin milli iradeye ve onun temsilcisi Meclis’e ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yapıldığının bugün hepimiz farkındayız. Dış güçlerin aparatı olan darbeci FETÖ’nün hedefi Türkiye’yi durdurmaktı. Türkiye’nin uluslararası konumunu yükseltme hamlesinin birçok başkenti rahatsız ettiğini biliyoruz. Bu mahfiller 2013’ten sonra ülkemizi içte ve dışta türbülansa sürüklemeye çalıştılar.

Türkiye bu hamleleri boşa çıkardığı gibi Suriye, Irak, Doğu Akdeniz ve Libya’da kritik adımlar attı. DEAŞ, PKK ve FETÖ ile etkin şekilde mücadele ettiği gibi pro-aktif dış politika inisiyatifleri ile yeni uluslararası rolünü pekiştirdi.

Beş yılın muhasebesi yapıldığında özellikle FETÖ ve darbecilerle mücadelede büyük başarı elde edildiğini ancak bunun henüz tamamlanmadığını tespit etmek durumundayız. Elebaşının hâlâ Pensilvanya’da rahatlıkla ikamet edebiliyor olması FETÖ’nün yabancı istihbarat servisleri için “kullanışlı aparat” halinin devam ettiğini göstermektedir. 15 Temmuz gecesi demokrasinin yanında duramayan Batı başkentlerinin hâlâ FETÖ unsurlarını barındırması mücadele yolunun uzun olduğuna işaret etmektedir.

FETÖ, 2023 seçimleri sonrasında “yeni paralel devlet” şansı yakalamayı ummaktadır. Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşması Türkiye’nin “ağır imtihanlarla” sınanması ihtimalinin sıfırlanmadığını düşündürmekte. Ankara, yeni-etkin uluslararası konumunu henüz geri dönülemeyecek şekilde tahkim edemedi.

Bunun olması için Yenikapı ruhuna uygun bir siyasetin önümüzdeki yıllarda ülkemizi yönetmesi lazım. Darbelerin hesabının sorulduğuna ve geleceğimizde hiçbir versiyonu ile yer alamayacağına dair vatandaşlık bilincinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu uyarılarım beka korkusu üretmek olarak anlaşılmamalı.

Yaşadığı krizleri ortak ders alarak aşan demokrasiler beka sorunlarını çözebilir. Ne yazık ki, CHP’nin terörle mücadelenin hemen başında mücadeleyi “kontrollü ya da sivil darbe” olarak nitelemesi yeni toplumsal sözleşme olan Yenikapı ruhuna ihanet olmuştur. Bu ayıbın özrünü dilemek CHP siyasetçilerinin kurtulamayacakları bir borçtur.

Seta’nın 15 Temmuz Çalışmaları

Demokrasi nöbetlerinin ikinci akşamından itibaren SETA olarak başlattığımız 15 Temmuz çalışmalarında geniş bir külliyat oluşturduk. Vatandaşlık sorumluluğu ile araştırma gayretini bir araya getirdik.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 9 kitap, 6 rapor, 17 analiz, 13 perspektif, 8 dergi özel sayısı yayımladık.

[UHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.