enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:22 Kocaelispor sürpriz şekilde kupaya veda etti 
10:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
10:29 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:16 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:04 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:59 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:45 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
21:54 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
21:39 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
17:57 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beşinci Yılında 15 Temmuz

Beşinci Yılında 15 Temmuz
15 Temmuz 2021
1.462
A+
A-

Her yıl 15 Temmuz destanının demokrasi tarihimiz içindeki istisnai yerini gururla anmaktan geri duymayalım.

  Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

O meşum darbe girişiminin üzerinden beş yıl geçti. Milletimizin bu ülkenin geleceğine sahip çıktığı o kutlu gecenin üzerinden de aynı süre geçti. Bu hafta tankları çıplak elleriyle durduran şanlı milletimizin destanını anlatan çok sayıda aktivite yapılacak. “15 Temmuz” gecesini ve ertesi sabahı konuşmak sosyalleşmemizin ve ortak hafızamızın ayrılmaz bir parçası olmalı. Türkiye’yi kaosa ve işgale sürüklemek isteyen bir darbe girişimini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara inerek engellediğimizi hiç unutmayalım. Her yıl 15 Temmuz destanının demokrasi tarihimiz içindeki istisnai yerini gururla anmaktan geri duymayalım. Şehitlerimizin ve gazilerimizin bu güzel vatanın “Suriye” olmaması için yaptığı fedakârlığı rahmetle, minnetle ve teşekkürle yâd edelim.

Demokrasi nöbetlerinin teyakkuzu ile Yenikapı ruhunun toplumsal sözleşme anlayışını sentezleyelim. Bir gelenek gibi ama her daim coşkulu şekilde unutulmaz bir kahramanlık olarak kutlayalım.

Millet olmanın ve devletimiz ile demokrasimiz üzerine titremenin nişanesi olarak analım.

Peki, Mücadelede Neredeyiz?

15 Temmuz darbe girişiminin milli iradeye ve onun temsilcisi Meclis’e ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yapıldığının bugün hepimiz farkındayız. Dış güçlerin aparatı olan darbeci FETÖ’nün hedefi Türkiye’yi durdurmaktı. Türkiye’nin uluslararası konumunu yükseltme hamlesinin birçok başkenti rahatsız ettiğini biliyoruz. Bu mahfiller 2013’ten sonra ülkemizi içte ve dışta türbülansa sürüklemeye çalıştılar.

Türkiye bu hamleleri boşa çıkardığı gibi Suriye, Irak, Doğu Akdeniz ve Libya’da kritik adımlar attı. DEAŞ, PKK ve FETÖ ile etkin şekilde mücadele ettiği gibi pro-aktif dış politika inisiyatifleri ile yeni uluslararası rolünü pekiştirdi.

Beş yılın muhasebesi yapıldığında özellikle FETÖ ve darbecilerle mücadelede büyük başarı elde edildiğini ancak bunun henüz tamamlanmadığını tespit etmek durumundayız. Elebaşının hâlâ Pensilvanya’da rahatlıkla ikamet edebiliyor olması FETÖ’nün yabancı istihbarat servisleri için “kullanışlı aparat” halinin devam ettiğini göstermektedir. 15 Temmuz gecesi demokrasinin yanında duramayan Batı başkentlerinin hâlâ FETÖ unsurlarını barındırması mücadele yolunun uzun olduğuna işaret etmektedir.

FETÖ, 2023 seçimleri sonrasında “yeni paralel devlet” şansı yakalamayı ummaktadır. Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşması Türkiye’nin “ağır imtihanlarla” sınanması ihtimalinin sıfırlanmadığını düşündürmekte. Ankara, yeni-etkin uluslararası konumunu henüz geri dönülemeyecek şekilde tahkim edemedi.

Bunun olması için Yenikapı ruhuna uygun bir siyasetin önümüzdeki yıllarda ülkemizi yönetmesi lazım. Darbelerin hesabının sorulduğuna ve geleceğimizde hiçbir versiyonu ile yer alamayacağına dair vatandaşlık bilincinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu uyarılarım beka korkusu üretmek olarak anlaşılmamalı.

Yaşadığı krizleri ortak ders alarak aşan demokrasiler beka sorunlarını çözebilir. Ne yazık ki, CHP’nin terörle mücadelenin hemen başında mücadeleyi “kontrollü ya da sivil darbe” olarak nitelemesi yeni toplumsal sözleşme olan Yenikapı ruhuna ihanet olmuştur. Bu ayıbın özrünü dilemek CHP siyasetçilerinin kurtulamayacakları bir borçtur.

Seta’nın 15 Temmuz Çalışmaları

Demokrasi nöbetlerinin ikinci akşamından itibaren SETA olarak başlattığımız 15 Temmuz çalışmalarında geniş bir külliyat oluşturduk. Vatandaşlık sorumluluğu ile araştırma gayretini bir araya getirdik.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 9 kitap, 6 rapor, 17 analiz, 13 perspektif, 8 dergi özel sayısı yayımladık.

[UHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.