enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beklendiğinden Daha Kritik Bir Seçim

Beklendiğinden Daha Kritik Bir Seçim
27 Temmuz 2024
27
A+
A-

* Trump ya da Harris’in seçilmesi durumunda Amerikan iç siyaseti ve küresel sistemin geleceği açısından iyimser ve kötümser yeni senaryolar ortaya konacak.

* Başkan adayları kendi yapacaklarını anlatacaklar. Ancak, dört yıl sonra geriye bakılınca, Biden döneminde olduğu gibi, bugün öngörülenlerden farklı bir tablo ile karşılaşma ihtimalimiz çok yüksek.

SETA Genel Koordinatörlüğüne Doç. Dr. Nebi Miş getirildi - Son Dakika Haberler

[SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi MİŞ]

Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, kaleme aldığı “Beklendiğinden Daha Kritik Bir Seçim” başlıklı yazısında ABD seçimlerine dikkat çekiyor.

SETA Koordinatörü Doç. Dr. Nebi MİŞ’in “Beklendiğinden Daha Kritik Bir Seçim” başlıklı yazısının detayları şöyle:

Bir önceki yılın en kritik seçimi Türkiye’deydi. Dünyada böyle etiketlenmişti. 2024 seçimleri içinde en kritik olanı ABD seçimleri. Hem sonuçları hem seçim süreci bakımından farklı olaylara gebe olabilir. Trump’a yapılan suikast girişimi ve Biden’ın adaylıktan çekilmesi başlı başına ilginç gelişmeler.

Bundan sonraki süreçte, Trump ya da Harris’in seçilmesi durumunda Amerikan iç siyasetinde yaşanan gelişmelere paralel olarak dünyayı neyin beklediği yeniden tartışılacak. Senaryolar ortaya konulacak. Ancak ileriye yönelik öngörülerde bulunurken önce geçmişe bakmakta fayda var.

Biden başkan seçildiğinde, “Batı geri döndü” diye sevinenler çoğunluktaydı. Batı kavramının yeniden anlam kazandığına yönelik tezler farklı başlıklar üzerinden sıralanmıştı.

ABD-NATO İlişkileri | SETA

Avrupa-ABD ilişkileri yeniden canlanacak, NATO’nun caydırıcılığı artacak, uluslararası kurumlar ve antlaşmalara olan güven yükselecek, insan haklarını savunmak yeniden anlam kazanacak, liberal demokrasiler baharını yaşayacaktı.

Hatta gücü ve kaynakları az olan ülkelere karşı daha saygılı davranacağı, iklim ve çevre konusunda iyi uygulamaların hızlanacağı gibi başlıklar Biden seçildiğinde öne çıkmıştı.

Biden dönemi dünyasının “daha yaşanabilir olacağını söyleyen”ler dört yılın ardından herhalde aynı iyimserlikte değildir.

Bu saydığım başlıklarda, ne tür iyileşme olduğunu tek tek analize gerek yok. İsrail’in Filistinlilere soykırımı karşısında, Biden yönetiminin tutumuna bakmak yeterli. Ya da Rusya- Ukrayna savaşının ardından Avrupa’nın daha güvenli bir yer olmadığı gerçeği dört yıl önce söylenenlerin testi açısından yeterlidir.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan 46. ABD Başkanı seçilen Joe Biden'a tebrik mesajı - Yeni Soluk

Biden seçildiğinde, Türkiye’de bazı muhalif çevreler, Biden’a oy verenlerden daha çok sevinmişlerdi. Neredeyse balkon konuşması yapacaklardı. Daha seçim sonuçları tam kesinleşmeden muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, Biden’ı tebrik etmişti. Biden’ın “Erdoğan’ı muhalefetle birlikte devireceğiz” sözü bu sevincin en önemli kaynağıydı.

Erdoğan bu sözlerin ardından seçimleri tekrar kazandı. 2028 yılına kadar iktidarda. Aşırı baskının ardından Biden, adaylıktan çekildi. Kendisine saray darbesi yapıldığı yorumları yapılıyor. Baskıyı artırmak için, çevresindeki insanların kendisine Trump’la çıktığı televizyon programında bile komplo kurulduğu iddia ediliyor.

Tüm dünyada, ABD seçimleri yakından takip edilir. Hatta Amerikan seçim sisteminin teknik ayrıntılarına kendi ülkesinin seçim prosedürlerinden daha fazla vâkıf olanlar hiç de az değildir.

Reporter on what Trump adviser revealed about running against Harris

Trump ya da Harris’in seçilmesi durumunda Amerikan iç siyaseti ve küresel sistemin geleceği açısından iyimser ve kötümser yeni senaryolar ortaya konacak. Başkan adayları kendi yapacaklarını anlatacaklar. Ancak, dört yıl sonra geriye bakılınca, Biden döneminde olduğu gibi, bugün öngörülenlerden farklı bir tablo ile karşılaşma ihtimalimiz çok yüksek.

Trump ya da Harris kim seçilirse seçilsin, önümüzdeki dönemde ABD’yi belirsiz bir dönem bekliyor. Trump, seçilmesi durumunda içeriye odaklanacağını söyledi. Dış politika konusunda, ilk başkanlık dönemine benzer şekilde gelgitlerin yaşanacağı aşikâr. Ancak Biden döneminden farklılaşan bir yol izleyeceğini söylemek mümkün. Örneğin Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili bazı açıklamaları Avrupa’yı şimdiden endişelendirdi.

Son yıllardaki Amerikan başkan adayları içinde dış politika konusunda Harris’in en tecrübesiz olduğu biliniyor. Bu konuda ne yapacağı tam kestirilemiyor. Dış politika kararlarında Amerikan müesses nizamının etkili olacağı söylenebilir. Bu da kurumlar arasında çatışma ve çekişmeleri getireceği için bölgesel ve küresel mücadelenin seyrini, krizlerin çözümünü, müttefiklik ilişkilerinin biçimini olumsuz etkileyecektir.

***

Yazar hakkında

Nebi Miş

Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923-2003” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulunmuştur. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda Türkçe ve İngilizce makaleleri yurt içinde ve yurt dışında farklı akademik dergilerde yayımlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices ve AK Parti ve Türkiye’nin Dönüşümü kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir. Aynı zamanda SETA Genel Koordinatörü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.