enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı’nın Soktuğu ‘Çomak’ Putin’in Stratejik Kartı

Batı’nın Soktuğu ‘Çomak’ Putin’in Stratejik Kartı
6 Şubat 2022
2.462
A+
A-

Putin, ABD ve NATO ile geriliminde kendine stratejik bir alan açtı. Bununla birlikte Çin, Rusya’nın Avrupa’daki güvenlik kaygılarına somut destek verebilecek bir noktada değil. Ve Putin’in Ukrayna krizinde Türkiye’nin arabuluculuğu dahil yeni arayışlara ihtiyacı var.

Burhanettin Duran kimdir? Mesleği nedir, ne iş yapar ve nerelidir? İşte,  ayrıntılı kariyer ve biyografisi... - nKariyer

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, SETA Genel Koordinatörü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kiev dönüşünde arasında olduğum gazetecilerle sohbetinde Batı’nın Ukrayna krizinde çözüme katkı yerine “çomak” soktuğunu söyledi. Türkiye’nin arabuluculuk teklifini yineleyen Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin buna hazır olduğunu söylerken Rus lider Putin’in ziyaretini çok önemsediğini vurguladı. Erdoğan, Biden yönetiminin krizin çözümünde olumlu yaklaşım sergilemediğine ve Merkel’in gidişiyle Avrupa’da Ukrayna krizine çözüm getirecek lider kalmadığına işaret etti.

Erdoğan’ın “Batı’nın çomak soktuğu” eleştirisini Putin’in ziyareti öncesi seslendirmesi anlamlıydı. Bence Erdoğan, Türkiye’nin hem Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek veren hem de Rusya’nın güvenlik kaygılarını anlayan bir yerde olduğu mesajını veriyor. Hem Batı ittifakının üyesi hem de Rusya ile geniş işbirliği olan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan barışçıl çözüme fırsat üretmeye çalışıyor.

Bu konuda kritik karar Putin cenahında. Putin, Batı ile büyük pazarlık arayışında bir sonuç alamadığını görürse krizi Ukrayna ile çözmeye yönelebilir. İşte bu yeni aşamada Türkiye’nin arabuluculuğu önerisi işe yarar.

Rusya ve Çin'den ulusal para hamlesi

Putin’in Çin Hamlesi

Dün (4 Şubat 2022) Putin ile Çin lider Şi Cinping, Pekin Kış Olimpiyatları’nın açılış gününde ortak bir bildiri yayımladılar. İki lider yeni ilişkilerinin “Soğuk Savaş döneminin herhangi siyasi-askeri ittifakından üstün” olduğunu açıkladı. Dostlukta “sınır” tanımadıklarını uzay, iklim değişikliği, yapay zekâ ve internetin kontrolü dahil birçok alanda birlikte çalışmayı planladıklarını ilan ettiler.

Moskova, AUKUS ve Tayvan konusunda Pekin’e destek verdi. Pekin de NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak Moskova’nın Ukrayna krizi bağlamında talep ettiği “Avrupa’daki güvenlik garantilerine” arka çıktı. ABD ile gerilimde olan Rusya ve Çin’in bu yakınlaşması mevcut büyük güç rekabetini dönüştürecek sinyaller veriyor.

Rusya-Çin Ekseni” Mümkün mü? — ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset  Araştırmaları Merkezi

 

Rus-Çin Yakınlaşmasının Anlamı

Bu yakınlaşma henüz ABD ve AB karşısında jeopolitik bir blok olmaktan uzakta. Elbette Rusya ve Çin arasında demografiden nüfuz alanlarına kadar önemli rekabet konuları var. Yine de Biden yönetiminin Çin ve Rusya’yı birlikte karşısına almasının bu iki ülkeyi birbirine yaklaştırdığı görülüyor. ABD ve NATO’dan istediği güvenceleri alamayan Putin, elindeki en stratejik kartı oynuyor ve Çin ile yakınlaşıyor.

Yani Batı’nın “ağır yaptırım” ve “asker ve silah gönderme” tehdidine karşı Washington’un en hoşuna gitmeyecek şeyi yapıyor. ABD’nin hegemonya mücadelesinde tek rakibi olan Çin ile işbirliğini genişletiyor.

NATO'dan ABD ve Türkiye gerilimi hakkında açıklama

Böylece Ukrayna krizinin tetiklediği küresel tartışmada Putin yeni bir hamle yapıyor. Bu hamlenin ABD ve NATO’ya geri adım attırması zor. ABD’nin Avrupa’yı Rusya’nın nüfuzuna bırakması, Biden yönetiminin “küresel liderliğe geri dönme” politikasına tam bir elveda olur. Ancak Çin ile Rusya’yı yakınlaştırmak da orta ve uzun vadede ABD çıkarları için ciddi bir kayıp demek. Putin’in Cinping ile Ukrayna krizine dair somut hangi pazarlığı yaptığını bilemeyiz. “Ben Ukrayna’yı, sen Tayvan’ı al” aşamasında olduklarını hiç sanmıyorum.

ABD ve NATO'nun Putin'e gönderdiği teklif ortaya çıktı

Şurası net, Putin, ABD ve NATO ile geriliminde kendine stratejik bir alan açtı. Bununla birlikte Çin, Rusya’nın Avrupa’daki güvenlik kaygılarına somut destek verebilecek bir noktada değil. Ve Putin’in Ukrayna krizinde Türkiye’nin arabuluculuğu dahil yeni arayışlara ihtiyacı var.

Kiev’i “Batı’nın gazına gelmemesi” yönünde uyaran Ankara, krizden çıkışta ara formüllerin bulunmasında Moskova’ya da kolaylaştırıcı katkıda bulunabilir. Putin’in Türkiye ziyareti, Ukrayna krizinde çözüme giden ilk adım olabilir, olmalı.

[UHA Haber Ajansı, 06 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.