enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Türkiye kış sporlarında neden geride kalıyor?
00:26 Hollanda’da finansal konularda yardım eden Geldfit adlı kuruluş Türkçe servisine başladı
00:19 ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun!
00:17 Gastronomi Haberleri
00:09 Dünyanın lanetlediği, katil, soykırımcı, haysiyetsiz İsrail, Gazze’de ateşkese rağmen terör eylemlerini sürdürüyor
00:06 Müftü çocuğu ile İlahiyat Prof’u çocuğundan ateistlere taktikler
00:04 Kocaeli Ticaret Odası’ndan Kadın Girişimcilere Yönelik Etkili İletişim Atölyesi
00:03 Balerin Ayda’nın 12 yıllık Avrupa serüveni
00:03 Kocaeli’n Derince ilçesinin kalbindeki kanayan yara: “Eski Yer İnadı” mı, “Gelecek Vizyonu”
00:03 Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi
00:02 ZUCHEX 2026, Prestijli Fuar Statüsüyle Küresel Gücünü Pekiştirdi
00:01 Ömür ÇELİKDÖNMEZ : Avrupa’nın Türkiye’ye dönüşünün nedenleri enerji, güvenlik ve askerî gerçeklik
00:01 Numan Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye raporu mihenk taşıdır
11:23 İftar sofralarına gitmeyeceğim
00:02 Macar Diplomatlardan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne İşbirliği Ziyareti
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Balkan ülkeleri, AB üyeliklerinin geciktirilmesine tepkili

Batı Balkan ülkeleri, AB üyeliklerinin geciktirilmesine tepkili
24 Haziran 2022
756
A+
A-

BELÇİKA – UHA HABER / Avrupa Birliği’nin (AB) perşembe günü Brüksel’de düzenlediği zirveye katılan Batı Balkan ülkeleri AB’ye tam üyeliklerini geciktirilmesine tepki gösteriyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin ‘EuroNews, AFP’ kaynaklı haberine göre, AB-Batı Balkanlar Zirvesi’ne AB ülkelerinin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın devlet ve hükümet başkanları katıldı.

Batı Balkan ülkeleri liderleri tam üyeliklerini geciktiren AB’yi “güvenilirliğine ve itibarına zarar vermekle” suçladı.

Arnavutluk ve Makedon liderlerle birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Bu zirvede hiç bir şey elde edemedik” diyerek hayal kırıklığını dile getirdi.

Zirvede Bulgaristan, tarihi ve kültürel sorunlar yüzünden Makedonya ile tam üyelik müzakerelerini başlamasını bir kez daha veto etti.

Bulgaristan’da 6 aydır görevde olan Başbakan Kiril Petkov’un 3’lü azınlık hükümeti, Meclis’te çarşamba günü yapılan güvenoyunu alamayarak düşmüştü.

Kiril Petkov, parlamento yeni bir karar alana kadar Sofya’nın Makedonya konusundaki tavrının değişmeyeceğini söyledi.

Makedonya ve Arnavutluk için Bulgaristan engeli aşılamıyor

Sofya, Makedonya ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Arnavutluk ile müzakereleri de engelliyor.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkesinin tam üyelik müzakerelerinin Sofya tarafından engellenmesine tepki göstererek, Bulgaristan’ın bu tavrı karşısında “AB’nin diğer 26 üyesinin çaresizlik tablosu çizdiği” görüşünü dile getirdi.

Edi Rama, resmi programda olmasına rağmen AB kurumlarının başkanlarıyla, dönem başkanı ülkenin liderinin de zaman zorunu gerekçe gösterilerek basın toplantısına gelmemelerini eleştirdi.

Rama, “basın toplantısını iptal etmekle çok akıllı davrandılar. Bu durum, olup bitenler hakkında gerçekten kötü hissettiklerini gösteriyor.” dedi.

“AB itibarına zarar veriyor”

Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, üyelik müzakerelerini geciktiren AB’nin “itibarına zarar verdiğini” bildirdi.

Bu arada Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç ise basına yaptığı açıklamada, AB yetkililerine Bosna Hersek’e Moldova ve Ukrayna ile birlikte adaylık statüsü verilmesi gerektiğini söylediğini bildirdi.

Yarın da devam edecek AB Liderler Zirvesi’nde ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının küresel ve bölgesel etkileri, gıda ve enerji başta olmak üzere fiyat artışları, Fransa’nın “Avrupa Siyasi Topluluğu” oluşturulması önerisi, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Ukrayna’nın tahılının Karadeniz’den taşınması, Rusya’nın Kaliningrad’a erişimiyle ilgili yeni gerginlik gibi birçok konunun da değerlendirilmesi öngörülüyor.

[UHA Haber Ajansı, 24 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.