enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başarılı bir sunucu olmak için 10 kural

Başarılı bir sunucu olmak için 10 kural
25 Kasım 2024
32
A+
A-

Günaydın! Bugün günlerden 25 Kasım Pazartesi. Başarılı bir sunucu olmak için 10 kural…İyi okumalar!…

1- Haber spikerlerinin güncel olaylara ve tarihe çok hakim olması gerekir.

2- Beklenmedik durumlarla başa çıkmaya hazır olmalı ve bir krizle başa çıkmak için canlı yayına çıkmalı ve son dakika haberlerinde doğaçlama konuşmalar yapmalıdırlar. Berlin Duvarı’nı yıkıldıktan sonraki sabah ele aldım. Hazırdım. Tarihini biliyordum… ne zaman inşa edildiğini, neden inşa edildiğini ve aktörlerin kim olduğunu. Spikerlerin her türlü konuda doymak bilmez bir bilgi susuzluğuna sahip olmaları gerekir. Çok yönlü olmaları gerekir.

3- Yetenekli röportajcılar olmalılar (İpucu… İyi bir röportajcı olmanın sırrı dinlemek ve notlarınızı veya röportaj sorularınızı asla stüdyoya getirmemektir).

4- Çok iyi yazar olmalılar ve herkesin anlayabileceği kelimeleri seçmelidirler.

5- Takım oyuncusu olmalılar. Haber ekibiyle çalışıp geçinmeliler (primadonnalar başvurmasın).

6- Alçakgönüllü olmalılar (Walter Cronkite’ı düşünün).

7- Eğer bir sunucu olarak seçilecek kadar şanslıysanız ve sözleşme zamanı geldiyse, yayında olanlarla ilgili son sözü söylemek için cehennem gibi savaşın. Bu hayati önem taşır. Eğer bu güce sahip değilseniz, bir yapımcının ve muhasebecilerin insafına kalacaksınız. Ben bu işte 50 yıldır çalışıyorum. Ayrıca Kanada’nın Global TV ağının büro şefi ve Avrupa muhabiriydim. Ayrıca CNN’in (Berlin bürosu) muhabiriydim. Yapımcılara pek ihtiyacım yok. Çoğu yayında olmak isteyen kişiler. Bu işte geçirdiğim tüm yıllarda, çizgiyi aşan 5 haber yapımcısını adlandırmak için çok zorlanırdım. Muhasebeciler (muhasebeciler) haber bölümünün lanetidir. Savaşmaya hazır olun.

8- Sunucular İngilizce dilinde uzman olmalıdır. Dil bilgisi, telaffuz konusunda uzman olmalı ve herhangi bir olayı renkli bir şekilde anlatmak için kullanılabilecek bir kelime dağarcığına sahip olmalıdırlar. Ayrıca Fransızca, Almanca ve Arapça konusunda da çalışma bilgisine sahip olmalıdırlar. Ayrıca Coğrafya konusunda da uzman olmalıdırlar.

9- 60 Dakika’dan Don Hewitt tam isabet. Basitliğinde güzeldi: “Bana bir hikaye anlat” …. beni etkile …. beni baştan çıkar … bana bir hikaye anlat. Ama gerçekleri kontrol et, sonra tekrar kontrol et. Gerçek. Seyirci anlattığın hikayenin gerçek olduğundan emin olmak ister. Gerçek …. gördüğün gibi değil … yorumladığın gibi değil ….. gerçek. Ve lütfen yorum yapmayın. Bir hikayenin girişinde veya sonunda “ne kadar korkunç” vb. şeyler söyleme. Seyirci ne düşündüğünü umursamaz. Sen yüceltilmiş bir haberci, modern zamanların bir kasaba tellalısın. Yerini bil ve koru …. mütevazı ol!

10- İçkiden uzak durun. Bu sizin sonunuz olacak. Ve Tanrı aşkına bir personel üyesiyle seks yapmayın. Bu da sizin sonunuz olacak………………… iyi şanslar……….. Bu zor bir iş ve sadece en güçlüler hayatta kalır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.