enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:40 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye milli ve tarihi bir hedeftir
00:40 Prof. Dr. Betül Tavil, Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır
00:32 Kuzey Koridoru’nun Durumu ve Orta Koridor’a Etkisi…
00:32 Fidan’ın Tahran Ziyareti: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı mı? Türk uzman Doç. Dr. Yeşim Demir yanıt verdi
00:30 Prof. Dr. Ebru Öcalır, “Buna ulaşım problemi olarak bakmalıyız”
00:28 Her Şey Mübah Siyaseti
00:26 Türk Dünyasının Birlik Yolculuğu: Türk Devletleri Teşkilatı
00:25 Trump-MBS Zirvesinin Şifreleri
00:19 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak…
00:11 CHP’nin Avrupa’nın çöküşüyle bütünleşme programı 1 – CHP’nin müjdesi: Ülkemize güneş Batıdan doğacak!
00:07 İznik: Hristiyan Dogmasından Türk-İslam Medeniyetine Egemenlik, Hafıza ve Diplomasi
11:27 Juventus – Udinese maçı TRT SPOR’da
11:10 Jeremie Boga ve Terem Moffi’ye şok saldırı
10:44 2 Aralık Salı sabahından herkese günaydın.
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: Neden yaşandı, taraflar ne dedi?

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: Neden yaşandı, taraflar ne dedi?
15 Eylül 2022
657
A+
A-

Azerbaycan ve Ermenistan sınırında 13 Eylül’ün ilk saatlerinde çatışmalar çıktı. Türkiye saatiyle 7:00 itibarıyla ateşkes ilan edildi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Salı günkü konuşmasında 49 askerlerinin hayatını kaybettiğini açıklarken sonraki gün bu sayıyı 105 olarak güncelledi. Azerbaycan ise 50 askerini kaybettiğini duyurdu.

Hem Bakü hem de Erivan yönetimleri birbirlerini savaşı başlatmakla suçluyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan’ın Vardenis, Sotk, Artaniş, Ishkhanasar, Goris ve Kapan bölgelerinde hem askeri hem de sivil altyapıyı hedefleyen topçu, İHA ve büyük kalibreli silahlarla yoğun saldırılar başlattığını açıkladı.

Bakanlık, sınırın bazı bölgelerinde ilerlemeye çalışan Azerbaycan birlikleriyle mevzi savaşları yapıldığını da söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise 13 Eylül sabahı erken saatlerde Azerbaycan birliklerinin, “bölücü Ermeni gruplarının” sınırdaki Azerbaycan ordusu mevzilerine yakın bölgelere mayınlama girişimini engellemesi nedeniyle çatışma çıktığını belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan birliklerinin Ermeni topraklarına girdiğini yalanladı ve ordunun “Büyük ölçekli Ermeni provokasyonuna tepki olarak yerel karşı önlemler aldığını ve ateş mevzilerini etkisiz hale getirdiğini” söyledi. Bakanlık ayrıca sivil halkı, altyapıyı ve bazı tesisleri hedef aldığı iddiasını da yalanladı.

Bağımsız Rus haber ajansı Interfax, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Parlamento’da yaptığı konuşmada Bakü’yü suçladığını yazdı. Buna göre Paşinyan, Bakü’nün gece Ermenistan mevzilerine saldırdığını söyleyen Paşinyan, 49 Ermeni askerinin öldüğünü belirtti.

harita

Azerbaycan’da hükümet yanlısı medya operasyonun hedefini yazdı

Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile sınırdaki gerginlik nedeniyle telefon görüşmesi yaptı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüştü ve Azerbaycan’ı Ermeni topraklarına saldırmakla suçladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Blinken, ABD’nin durumdan “derin endişe duyduğunu” ve Ermenistan’daki “yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar” da dahil olmak üzere çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Blinken, “Uzun zaman önce açıklığa kavuşturduğumuz gibi, anlaşmazlığın çözümü askeri çatışma olamaz.” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalı” ifadelerini kullandı.

Başbakan Paşinyan, Ermeni Güvenlik Konseyi’nin gece oturumuna başkanlık etti. Konsey, Erivan’ın müttefiki Rusya’ya, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (CSTO) ve Birleşmiş Milletler’e (BM) Ermenistan’ın topraklarına yönelik saldırı konusunda resmen başvuru yapma kararı aldı.

Azerbaycan’da hükümet yanlısı medya, sınırdaki operasyonun amacının Ermenistan’ı barışa zorlamak ve Azerbaycan-Ermeni sınırı boyunca bir tampon bölge oluşturmak olduğunu yazdı.

Ne olmuştu?

yeni yapılan evler

[Azerbaycan, 19 Temmuz 2022’de, 2020 savaşının ardından Bakü’nün “Büyük Dönüş” olarak adlandırdığı kampanyayla Azeri vatandaşlarını Dağlık Karabağ’a geri göndermeye başladı]

Komşu iki ülke, Azerbaycan coğrafi sınırları içindeki Ermeni nüfuslu yerleşim bölgesi Dağlık Karabağ konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 1990’larda ve 2020’de olmak üzere iki büyük çatışma yaşadı.

2020 sonbaharında altı hafta süren çatışmalarda 6 bin 500’den fazla can kaybı yaşandı ve savaş, Rusya’nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle sona erdi.

Ateşkes anlaşması uyarınca, Ermenistan uzun bir süredir kontrolünde olan toprakları terk etti ve Moskova, bölgenin çatışmasızlığını güvence altına almak gerekçesiyle 2 bin Rus askeri barış gücü görevlendirdi.

Nisan ve Mayıs aylarında Brüksel’de Avrupa Birliği’nin arabuluculuk yaptığı görüşmelerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir barış anlaşmasına yönelik istişarelerin ilerletilmesi konusunda anlaştı.

Dağlık Karabağ’daki çatışmalar 1991’den bu yana 30 bine yakın insanın ölümüne sebep oldu.

[UHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.