enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:42 Türkiye’de Nehir Havza Yönetiminin Yeni Kurumsal Yapısı 
08:55 SİHA’dan atılan Türk füzesi: Dünyada örneği yok
07:31 Terörsüz Türkiye hedefi için Meclis’te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, bugün 6’ncı toplantısını gerçekleştirecek…
07:17 Soykırımın yeni yüzü: Kıtlık
00:52 Kanadalı foto muhabiri: Reuters, İsrail’in 246 gazeteciyi öldürmesinde sorumlu
00:46 İletişim Başkanı Duran: Malazgirt ruhu, Terörsüz Türkiye idealimizin yol haritalarından biridir
00:21 Hatay’ın genç sörfçüleri Kiel’de: Depremin Ardından Umut ve Dayanışma Dalgaları
00:17 Memur ve emeklisinin zammı bu hafta belli olacak
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, bölgede barış ve esenliğin teminatıdır
09:45 Türk dizileri Rusya’da rekor kırıyor
09:34 Barajlar boşaldı, su kesintileri başladı. Türkiye’nin su yönetimi sorunları ve çözüm önerileri
00:59 Su çürümeden…
00:53 Terörsüz Türkiye’nin Başlangıç Noktası Unutulmamalı
00:53 Çatalca’daki kum ocağını genişletme projesi İstanbul’un su kaynaklarını ve Kuzey Ormanları’nı tehdit ediyor…
00:52 Gebze’nin ilk Şehidi Numan Dede’nin abisi; “Bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın!’
00:47 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti Hükümeti Vatandaşı Kara Listeye Aldı!”
00:43 Erdoğan, “Muhalefetin ekonomimizi hedef alan sabotaj girişimleri hamdolsun tutmadı”
00:36 FUEN TAG Sözcüsü Kosova’ya çalışma ziyaretinde bulundu
00:29 Aslı Dülgeroğlu, Pfizer Ar-Ge Birimi bünyesinde Çalışma Kalitesi Gözetim Direktörü olarak atandı
00:19 “Cennetin Çocukları” dizisinin ikinci tanıtımı yayınlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya’nın yeni başbakanı Schallenberg Türkiye’ye nasıl bakıyor?

Avusturya’nın yeni başbakanı Schallenberg Türkiye’ye nasıl bakıyor?
12 Ekim 2021
418
A+
A-

UHA HABER / Avusturya’da yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa eden Kurz’dan başbakanlığı devralan Schallenberg, yemin ederek görevine başladı. Schallenberg, Türkiye’nin AB üyeliği ve göç gibi konularda Kurz ile benzer görüş sahibi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Avusturya’da yolsuzlukla suçlanan Sebastian Kurz’un istifasının ardından başbakanlık koltuğuna oturan Alexander Schallenberg yemin ederek görevine başladı.

Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri Kurz, geçen Cumartesi günü istifasını sunarken Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’den yerine Schallenberg’i başbakan olarak seçmesini istemişti.

Van der Bellen, yemin töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin artık “güven tazelemek için büyük bir sorumluluk taşıdığını” söyledi.

Schallenberg ise başbakan olarak yaptığı ilk açıklamada, “ortaya çıkan açıkları kapatmak için” koalisyon ortağı Yeşiller’in lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler ile birlikte “yetkisi dahilindeki her şeyi yapacağını” belirtti.

Schallenberg, 2019 yılından bu yana sürdürdüğü dışişleri bakanlığı görevini tecrübeli diplomat Michael Linhart’a devretti. Babası Türkiye’de diplomat olarak görev yaptığı için Ankara doğumlu olan 63 yaşındaki Linhart son olarak Avusturya’nın Paris Büyükelçisi’ydi.

Kurz’dan “gölge başbakan” iddialarına yanıt

Başbakanlık görevinden istifa eden 35 yaşındaki Kurz, ÖVP liderliğini sürdürecek ve partisinin parlamento grup başkanı olacak.

Başbakanlık görevinden istifa eden Sebastian Kurz

Başbakanlık görevinden istifa eden Sebastian Kurz

52 yaşındaki diplomat Schallenberg, Kurz’un dışişleri bakanı olduğu dönemde genç siyasetçiyle birlikte çalışmıştı. Siyaset çevrelerinde bakanlık kariyerini Kurz’a borçlu bir isim olarak görülen Schallenberg’in bu imajını silmesinin zor olduğu görüşü hâkim.

Kurz gibi Schallenberg de göç konusundaki sert duruşuyla tanınıyor. “Kurz’un kuklası” olarak görev yapacağı eleştirileri arasında başbakanlık görevini devralan Schallenberg, yemin töreni sonrası medyaya yaptığı açıklamada, “Elbette Sebastian Kurz ile çok yakın şekilde çalışacağım” dedi. Schallenberg, “Kurz’a yönelik suçlamaların asılsız olduğuna inanıyorum” diye ekledi.

APA ajansının haberine göre, Kurz da kendisini perde arkasından hükümeti yönetmeye hazırlanmakla suçlayan muhalefet iddialarını yalanladı. “Şurası çok net: Ben gölge başbakan değilim” diyen Kurz, “düzgün bir geçiş” gerçekleştirilmesi için var gücüyle çalışacağını ifade etti.

“Türkiye 30 yıl daha AB üyesi olamaz”

Avusturya’nın yeni başbakanı Schallenberg, geçen yıl dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde, Türkiye’nin gelecek 30 yıl daha Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayacağını ve iki tarafın da “üyelik müzakerelerinin sonuç vermeyeceğini” bildiğini söylemişti.

Schallenberg, Alman Die Welt gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye’nin Avrupa’dan giderek daha fazla uzaklaştığını ve Ankara’daki hükümetin “hukuk devleti ve insan haklarına riayet gibi üyelik için kayıtsız şartsız gerekli olan Kopenhag Kriterleri’ni yıllardır çiğnediğini” ifade etmişti. “Avusturya donmuş üyelik müzakerelerinin resmi olarak da bütünüyle sona erdirilmesi gerektiği görüşünü uzun süredir savunuyor” diyen Schallenberg, AB’nin Türkiye ile üyelik yerine her iki tarafın da çıkarlarına uygun düşen bir ortaklık anlaşması üzerinde çalışmaya başlaması gerektiğini belirtmişti.

Schallenberg, Ağustos 2020’de de AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde de “Türkiye’nin tek taraflı eylemleri uluslararası hukuku hiçe sayıyor. AB, Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma göstermeli” açıklamasını yapmıştı.

Avusturyalı siyasetçi, geçen hafta AB-Batı Balkan zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada ise Avrupalıların Balkan ülkelerinin üyeliği konusunda uzun süre tereddütte kalması durumunda Çin, Rusya ve Türkiye gibi güçlerin Balkanlar’daki nüfuzunu artırabileceği uyarısında bulunmuştu.

[UHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.