enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:38 Meme kanserinde erken tanı…
00:36 Almanya’da Yılın Doktoru seçilen Ebru Yıldız kimdir?
00:27 Rusya, Ukrayna saldırısının ardından Novorossiysk’ten petrol ihracatını geçici olarak askıya aldı
00:24 Avrupa’dan Mektup Var!..
00:22 Gazeteci İlhan Karaçay yazdı: Hollanda’da başarılı olan 3. ve 4. nesil göçmen kökenliler. Torunum Esra, Fadime Örgü ve Günay Uslu’nun başarıları…
00:06 Hollanda’da koalisyon arayışı ve Rob JETTEN’in tarihi şansı…
21:37 Erdoğan: 350 bininci yuvamızı teslim etmenin gururunu yaşıyoruz
00:55 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’dan Mektup Var!..

Avrupa’dan Mektup Var!..
16 Kasım 2025
7
A+
A-

* EuroNews’den Gazeteci Emma de RUİTER, Avrupa’da hafta içinde gündemin öne çıkan haberlerini UHA/ İnternational News Agency için derledi.

* İşte detayları!…

UHA/ İnternational News Agency

Gazeteci* Emma de RUİTER – Belçika

BELÇİKA, 16 KASIM 2025 

*** Ukrayna’ya kredi sağlanması için Belçika’ya yönelik baskılar artıyor

Valdis Dombrovskis ve Stephanie Lose

Dondurulmuş Rus varlıklarının depolandığı kuruluşlara ev sahipliği yapan Belçika, finansmanın kredi olarak Ukrayna’ya verilmesi fikrine olan desteğin arttığı bir dönemde geri adım atmıyor.

Teklife göre, 140 milyar euroluk bir kredi çıkarılacak ve bu meblağ, Ukrayna’nın önümüzdeki iki yıl boyunca askeri ve genel bütçe harcamalarını karşılamak için kullanılacak.

Plan “çığır açıcı” olmakla birlikte Avrupa Birliği ülkelerinin maliye bakanlarının tekliften “en iyi seçenek” diye bahsetmeleri, “blok genelindeki desteğin artmasının bir işareti” olarak görülüyor.

Son toplantıya başkanlık yapan Danimarka Maliye Bakanı Stephanie Lose, “Benim çıkarımım, Komisyon’un teklifinin en iyi ve en gerçekçi seçenek olduğu ve en yüksek öncelikli bir konu olarak ele alınması gerektiği yönündedir. En iyi yolu bulmak için tüm üye devletlerle yakından çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

Avrupa Komisyonu Ekonomi Komiseri Valdis Dombrovskis de bu planın, “sınırlı mali kapasiteye sahip üye ülkelere ek yük oluşturmadan Ukrayna’nın finansmanını güvence altına alacağını” söyledi.

Dombrovskis, savaşın yıprattığı Ukrayna’nın borç yükünün artmaması için yardımların büyük ölçüde hibe şeklinde yapılması gerektiğini vurguladı. Bu da dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılmadığı bir senaryoda, AB’nin ya ortak şekilde ya da üye ülkelerin kendi başlarına borçlanacağı anlamına geliyor.

“Elbette başka seçenekler de var ama bunlar üye ülkeler için daha yüksek maliyet anlamına geliyor,” dedi. “Bu bir gerçek ve bu konuda açık olmalıyız.”

Ukrayna’nın 2026 yılının ikinci çeyreğinde yeni bir dış yardım paketine ihtiyacı olacak. İlk çeyrek ise G7 ülkeleri tarafından sağlanan mevcut kredilerle karşılanacak.

Dombrovskis, “Zaman baskısı altındayız. Yapıcı, pragmatik ve işbirlikçi bir şekilde ilerlemeliyiz,” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daha önce yaptığı bir açıklamada bu krediden, “Ukrayna’nın özgürlük mücadelesine destek olmanın ve Moskova’ya ekonomik baskı uygulamanın en etkili yolu” diye bahsetmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise kredinin Rusya için “büyük bir kayıp” olacağını söyledi:

“Paranın dondurulmuş olması da bir şeydir. Ama Ukrayna’ya vermek bambaşka.”

Ancak Moskova, Kiev’e savaş tazminatı ödemeyi kabul ederse, Ukrayna bu meblağı Rusya’ya geri ödemek zorunda.

Buna karşın Belçika, Avrupa’da geniş destek bulan teklife henüz onay vermedi.

Dondurulmuş Rus varlıklarının tutulduğu finans kuruluşu Euroclear’e ev sahipliği yapan Belçika, Kremlin’in hedefi olmaktan endişe duyuyor.

Ayrıca, her iki ülke aralarındaki anlaşmazlıkların mahkeme yerine tahkim yoluyla çözülmesini şart koşan, Sovyetler Birliği döneminden kalma eski bir yatırım anlaşmasına bağlı.

Belçika açısından temel sorun, risk yönetimi: Olası bir aksilik, temerrüt veya dava durumunda, bunun AB olarak nasıl yönetileceği ve Euroclear’ın ev sahibi olarak Belçika’nın bu yükü tek başına üstlenip üstlenmeyeceği.

Belçika Başbakanı Bart de Wever “maksimum düzeyde yasal güvence” talep ederken, “sorumluluğun eşit düzeyde paylaşılmasını” istiyor.

Avrupa Komisyonu ile Belçika arasındaki son teknik görüşmelerde bu konuların ele alındığı, ancak “henüz bir ilerleme kaydedilmediği” bildirildi.

Belçika’dan bir yetkili, Avrupa Komisyonu’nun diğer çözümleri araştırmak yerine dondurulmuş Rus varlıklarına odaklanmasını eleştirip, “Risk çok yüksek. Bunun Euro Bölgesi’ne nasıl yansıyacağı da belli değil. Riskin tamamen paylaşılacağı yasal bir metin istiyoruz,” dedi.

Bu bilinmezlik, liderlerin aralık ayında gerçekleştireceği zirvede planı onaylayıp onaylanmayacakları konusunda şüphe yaratıyor.

Ekonomi Komiseri Valdis Dombrovskis, Belçika’nın endişelerinin giderilmesi için Avrupa Komisyonu’nun “ciddi şekilde çalıştığını” söyledi.

“Elbette bu risk dayanışma içerisinde paylaşılmalı. İşgalciyi durdurmada harekete geçmenin her zaman riskleri vardır ama hiçbir şey yapmamanın riski çok daha fazla.”

İrlanda Maliye Bakanı ve Eurogroup Başkanı Paschal Donohoe ise, “Belçika hükümetinin makul talepleri dikkate alındıktan ve tüm alternatifler değerlendirildikten sonra” finansman üzerindeki çalışmaların ilerlemesi gerektiğini belirtti.

“Tazminat kredisi güçlü yönlere sahip olsa da bazı zorlukları da beraberinde getiriyor,” dedi Donohoe. “Öncelikli olarak, Avrupa Komisyonu’nun resmi ve yazılı teklifini bekliyoruz. Bu teklif geldikten sonra ise, süreçte nasıl bir yol izleyeceğimize dair tartışmalarımız hızlanacak ve daha da ciddileşecektir.”

*** Von der Leyen Ukrayna için zaman daralırken tazminat kredisine alternatif öneriler sundu

Ursula von der Leyen Perşembe sabahı Avrupa Parlamentosunda konuştu.

Ursula von der Leyen, Rus varlıklarına bağlı savaş tazminatı kredisi başarısız olursa Ukrayna’yı finanse etmek için bir ‘B Planı’ sundu. Ancak Belçika’nın itirazlarına rağmen bu kredi hâlâ en güçlü seçenek olarak görülüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarını kullanma planına Belçika’nın çekinceleri devam ederken, Ukrayna’nın bütçe ve savunma ihtiyaçlarını finanse etmek için savaş tazminatı kredisine alternatif seçenekleri açıkladı.

Alternatifler arasında, AB bütçesi teminatıyla piyasalardan borçlanmak ve üye ülkeler arasında ikili anlaşmalar yoluyla ulusal düzeyde borçlanma mekanizmaları oluşturmak yer alıyor. Bu seçenekler, Rus varlıklarına bağlı savaş tazminatı kredisinin hayata geçirilememesi halinde değerlendirilecek.

Von der Leyen, kredi seçeneğinin hâlâ en güçlü ve öncelikli plan olduğunu vurguladı.

“Ukrayna’ya bir kredi veriyoruz — ve Rusya tazminat ödediğinde Ukrayna bu krediyi geri ödüyor,” diyen von der Leyen, perşembe sabahı Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda konuştu.

“Bu, Ukrayna’nın savunmasını ve ekonomisini desteklemenin en etkili yolu. Ve Rusya’ya zamanın kendi lehine işlemediğini anlatmanın en net yolu,” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen sözlerini, “Gerekirse uzun vadeli bir taahhütte bulunacağımızı göstereceğiz. Avrupa, ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nın yanında olmaya devam edecek,” diye tamamladı.

140 milyar euroluk savaş tazminatı kredisi fikri, Eylül ayında gündeme gelmiş ve o tarihten bu yana bütçelerinde ek borçlanma alanı bulunmayan, piyasaların tepkisinden çekinen ve nakit sıkıntısı yaşayan AB üyesi ülkeler arasında destek bulmaya başlamıştı.

Dondurulan Rus varlıklarının kullanılması fikrinin avantajı, yeni bir ulusal borç çıkarılmasını gerektirmemesi; çünkü bu fonlar, şu anda Brüksel’deki menkul kıymet merkezi Euroclear’da tutulan nakit bakiyelerinden doğrudan karşılanabilecek.

Ancak teklif, Euroclear’ın ev sahibi konumundaki Belçika hükümetinden sert dirençle karşılaştı. Brüksel yönetimi, bu planın hayata geçmesi halinde Kremlin’in misilleme hedefi haline gelebileceğinden endişe ediyor. Üstelik Belçika ile Rusya arasında, Sovyet dönemine dayanan ve tahkim süreci öngören bir yatırım anlaşması bulunuyor.

Geçen ay Belçika Başbakanı Bart De Wever, bu gerekçelerle AB liderlerinin savaş tazminatı kredisini onaylamasını engelledi. De Wever, planın ilerleyebilmesi için “azami düzeyde” yasal güvence, tüm üye ülkelerden riski tamamen paylaşacak sağlam teminatlar ve diğer egemen varlıkların şeffaf şekilde izlenebilmesi şartlarını öne sürdü.

De Wever, “Eğer parayı benim ülkemden alırsanız ve işler ters giderse, bir hafta içinde 140 milyar euroyu (yaklaşık 6,87 trilyon TL) ödemeye ne gücüm var ne de niyetim,” dedi.

Avrupa Komisyonu, Belçika’nın çekincelerini gidermeye ve De Wever’ı Aralık ayında yapılacak yılın son AB zirvesinde planı imzalamaya ikna etmeye çalışsa da, kilitlenme hâlâ sürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.