enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Çağrı

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Çağrı
12 Haziran 2021
362
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türk makamlarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatlarına uygun olarak ifade özgürlüğünün suç teşkil etmediğini açıklığa kavuşturmak için ilgili yasalarda düzenleme yapmaya çağırdı.

Komite ayrıca yetkilileri, Türkiye’deki yüksek mahkemelerin doğru uygulamalarını destekleyen, Türk toplumunda ifade özgürlüğüne değer verildiğinin ve kısıtlanması için ceza hukukunun kullanılmaması gerektiğinin altını çizen, üst düzey bir siyasi mesaj vermeye çağırdı.

Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının yürütülmesini denetlemek üzere yaptığı son toplantıda, Türkiye aleyhine uzun süredir devam eden ifade özgürlüğü davalarına ilişkin ara kararı kabul etti.

Ara karar, Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilen ve özel dikkat gerektiren daha karmaşık durumların üstesinden gelmeyi amaçlayan bir karar şekli olarak tanımlanıyor.

AİHM’in bu davalarda ortaya çıkardığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlalleri arasında, başvuru sahiplerinin ifade özgürlüğüne haksız ve orantısız müdahaleler, ilgili ve yeterli nedenler bulunmamasına rağmen gazetecilerin duruşma öncesi gözaltında tutulması ve Cumhurbaşkanı dahil olmak üzere kamu kurumlarına hakaret suçundan verilen cezalar yer alıyordu.

Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin bu kararları uygulamada ilerleyip-ilerlemediğini gözden geçirdiği son toplantıda yetkilileri acilen, Türk Ceza Kanunu’nun 301 inci maddesinde değişiklik yapmaya ve ifade özgürlüğünü korumak için hem Ceza Kanunu hem de Terörle Mücadele Yasası’nda daha fazla düzenleme yapmaya çağırdı.

Komite ayrıca, Türk makamlarından bu suçlarla ilgili son 5 yıldaki toplam kovuşturma ve mahkumiyet sayısı ile davası süren, hüküm giymiş ve gözaltına alınan gazeteci sayısını gösteren ayrıntılı istatistiksel bilgileri sağlamasını ve suçlamaların ayrıntılarını paylaşmasını istedi.

Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasıyla ilgili en geç 2022’nin Mart ayında yapılacak toplantıda da bu davaları değerlendirmeyi sürdürme kararı aldı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bu çağrıdan önce de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin serbest bırakılması yönünde karar almasına rağmen halen tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala için Türkiye’ye karşı “ihlal prosedürünü başlatma” uyarısı yapmıştı.

Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu. AİHM, Türkiye’nin kurucu devletlerinden biri olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı. Türkiye Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) 47 üyesi arasında yer alıyor. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği’nin bir parçası değil. AİHM kararları Türkiye için bağlayıcı.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 12 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.