enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
21:26 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
06:38 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
06:33 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
06:32 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
06:28 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
06:15 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Aspides’ Operasyonu: 11 Husi saldırısı püskürtüldü ve onlarca gemiye eskort edildi

‘Aspides’ Operasyonu: 11 Husi saldırısı püskürtüldü ve onlarca gemiye eskort edildi
11 Nisan 2024
34
A+
A-

Avrupa misyonu şu ana kadar İran destekli isyancı grubun saldırılarını durdurmakta başarılı oldu.

UHA /Europa İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Süveyş Kanalı’ndaki nakliye gemilerini korumak amacıyla iki aydan kısa bir süre önce başlatılan ‘Aspides’ Operasyonunun ilk değerlendirmesine göre 11 Husi saldırısı püskürtüldü ve 16 gemiye Kızıldeniz boyunca AB gemileri eşlik etti.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki ticari gemilere 80 saldırı düzenledi; bunların bazıları kayıplarla sonuçlandı. İran destekli silahlı grup, İsrail’i düşman olarak görüyor ve saldırıları Gazze savaşına yanıt olarak gerçekleştiriyor.

Saldırılar nedeniyle ticari gemilerin Avrupa’ya ulaşması 10-14 gün daha uzun sürüyor ve bu da maliyetleri ikiye katlıyor.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borell gazetecilere verdiği demeçte “Husiler kendilerini açıkça Filistin davasının savunucuları olarak konumlandırıyor – bu bir sır değil.” dedi.

Borrell, “Biz sadece seyrüsefer özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamak istiyoruz. Bu durumu kontrol altına alabileceğimizi ve daha geniş bir coğrafyaya yayılmayacağını umuyoruz.” dedi.

Dünya ticaretinin yüzde 13’ü Kızıldeniz’den geçiyor. Saldırılar nedeniyle normalde Süveyş Kanalı’ndan her gün geçiş yapan 70 geminin halihazırda ancak yarısı geçebiliyor.

Aspides Operasyonu kapsamında dört Avrupa Birliği üyesi devletin fırkateyni bölgede bulunuyor ve 19 ülke de operasyona farklı kapasitelerde katkıda bulunuyor.

Şu ana kadar Avrupa gemileri dokuz insansız hava aracını, bir insansız su üstü gemisini ve dört balistik füzeyi etkisiz hale getirdi.

‘Aspides’ Operasyonunun görevi, saldırı altındaki gemileri korumak ve gemilere eskortluk yaparak bölgedeki deniz güvenliğini sağlamak olarak tanımlanıyor. Operasyon komutanı, saldırı başlatamayacaklarını, yalnızca karşılık verebileceklerini vurguluyor.

Yaklaşık iki ayın sonunda Tuğamiral Vasilios Gryparis, artık bölgedeki Prosperity Guardian Operasyonu gibi diğer operasyonlarla daha iyi bir koordinasyonun sağlandığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.