enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:42 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
11:52 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
09:27 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
06:54 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
06:50 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
00:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:49 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
00:35 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
00:32 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
00:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
00:23 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
00:20 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
00:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
00:02 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
00:01 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
22:23 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yarın Türkiye’ye gelecek.
21:22 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:21 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Asırlar boyunca süren ‘Sistematik’ bir yok oluş politikası!…

Asırlar boyunca süren ‘Sistematik’ bir yok oluş politikası!…
21 Mayıs 2025
12
A+
A-

* Katil Stalin’in Kırım Türkü’ne yönelik sürgün ve katliamın üzerinden 81 yıl geçti..

* 18 Mayıs 1944’te bir gecede evlerinden koparılan Kırım Tatarları, insanlık dışı koşullarda sürgüne gönderildi. 250 bin kişilik halkın yarısı yolda hayatını kaybetti. 81 yıl sonra bile bu acı unutulmadı.

* Detayı haberimizde!…

UHA /  İnternational News Agency

KIRIM, 20 MAYIS 2025 – 81 yıl sonra bile bu acı unutulmadı.

Kırım Tatarlarının 81 yıllık sürgün acısı: Unutulmayan gece, bitmeyen hasret 1

81 yıl önce 18 Mayıs gecesi, Kırım topraklarında yankılanan çığlıklar tarihe bir halkın topluca cezalandırıldığı bir kara leke olarak kazındı. Sovyet lideri Josef Stalin’in emriyle Kırım Tatarları, evlerinden koparıldı, yük hayvanlarının taşınmasında kullanılan vagonlara tıkılarak Orta Asya’ya sürgüne gönderildi. Bu, yalnızca fiziki bir sürgün değil; aynı zamanda bir halkın hafızasına kazınan büyük bir yıkım, köksüz bırakılma çabasıydı.

Kırım Tatarlarının 81 yıllık sürgün acısı: Unutulmayan gece, bitmeyen hasret 2

BİR GECEDE SİLİNEN HAYATLAR: 250 BİN KİŞİLİK SESSİZ ÇIĞLIK

Stalin’in gizli kararnamesiyle harekete geçen Sovyet güçleri, Kırım Tatarlarına sadece 15 dakika tanıdı. Eşyalarını toplayacak, vedalaşacak zamanları bile olmadı. Kadınlar, yaşlılar ve çocuklar, ne uğruna olduğunu bilmedikleri bir sürgün yolculuğuna çıkarıldı. Hayatta kalma mücadelesi, henüz vagonlarda başlamıştı. Yaklaşık 250 bin kişinin yarısı, açlık, susuzluk, hastalık ve soğukla boğuşurken can verdi.

Kırım Tatarlarının 81 yıllık sürgün acısı: Unutulmayan gece, bitmeyen hasret 3

ASIRLAR BOYUNCA SÜREN SİSTEMATİK BİR YOK OLUŞ POLİTİKASI

Bu trajedi, Kırım Tatarlarının ilk sürgünü değildi. 18. yüzyılda Rus Çariçesi II. Katerina’nın başlattığı asimilasyon politikalarıyla köklerinden koparılmaya çalışılan Kırım Tatarları, Stalin’in “Nazi işbirlikçiliği” bahanesiyle adeta hedef tahtasına oturtuldu. Oysa bu suçlamaların ardında herhangi bir hukuki ya da tarihsel kanıt yoktu. Amaç açıktı: Kırım’ı Tatar kimliğinden arındırmak.

Kırım Tatarlarının 81 yıllık sürgün acısı: Unutulmayan gece, bitmeyen hasret 4

2014’TE YENİ BİR TRAVMA: İLHAK, YASAKLAR VE SÜRGÜNLER

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Ukrayna’ya bağlanan Kırım, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edildi. Uluslararası hukuka aykırı bu işgal, Kırım Tatarlarının yüzyıllardır süren dramını bir kez daha derinleştirdi. Kırım Tatarlarının demokratik temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi kapatıldı, üyeleri hedef alındı. Meclis başta olmak üzere pek çok kurum “aşırıcı örgüt” ilan edildi.

KENDİ TOPRAĞINDA YABANCIYA DÖNÜŞEN BİR HALK

Kırım Tatarlarının sembol ismi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu dahil birçok lider, kendi topraklarına girmeleri yasaklanarak susturulmak istendi. Rusya’nın uyguladığı sistematik baskılar, Kırım’da bir azınlık kimliğini dahi sürdüremez hale getirdi. Bir halk, ikinci kez vatanından koparıldı.

Kırım Tatarlarının 81 yıllık sürgün acısı: Unutulmayan gece, bitmeyen hasret 6

GÖÇ YİNE ANADOLU’YA, HASRET YİNE SÜRGÜNE

Sovyet zulmünden kaçanların sığındığı yer bir zamanlar Anadolu idi; bugün de aynısı yaşanıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan politikaları, Kırım Tatarlarını yeniden göç yollarına düşürdü. Savaş, bir halkın evini bir kez daha belirsizliğe sürükledi.

Günümüzde halen yurduduna dönemeyen Kırım Türk’ünün ülkesi Ukrayna sınırları içerisinde idi. Ancak, Rusya tarafından işgal edilerek bir kez daha asimilasyona uğradı. Kırımlıların sürgün ve vatana hasret hayatı sürüyor, dünya seyrediyor….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.