enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:19 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:04 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:19 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:52 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
22:39 İran’a Siyonist Saldırı ve Batının Kukla Kürdistan Hayali!
22:30 Terörsüz Türkiye Hedefinin Siyasal ve Toplumsal Yönleri
22:23 ABD/İsrail-İran Savaşı Irak’a Nasıl Yansıyor?
22:08 ABD ve İsrail’in Saldırıları İran’da Kürt Silahlı Grupları Harekete Geçirebilir mi?
20:22 Kocaelispor sürpriz şekilde kupaya veda etti 
10:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
10:29 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:16 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:04 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:59 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:45 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
21:54 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
21:39 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Asgari Ücrette Tarihi Üçlü Mutabakat

Asgari Ücrette Tarihi Üçlü Mutabakat
17 Aralık 2021
370
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / TİSK, Türk-İş ve Kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayının sonunda tamamlanacak süreci 15 günde tamamlayarak ve ilk defa erken bir tarihte sonuca ulaştırarak asgari ücretin belirlenmesine katkı sağlamışlardır. İşçi ve işveren taraflarının olağanüstü anlayışlı tavırları, emeğin korunması ve üretimin devamlılığı açısından fevkalade önemli bir sorumluluğun göstergesi olduğu kadar aynı zamanda sosyal dayanışmanın sosyal barışın sürdürülmesini de sağlayan bir etki yapmıştır. Kendilerine bu tutum ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Asgari ücret, çalışma hayatının üçlü sacayağı olan işçi, işveren ve devletin ortak mutabakatıyla belirlendi. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artış yapıldı.

Bununla birlikte tarihi bir mutabakat ile sosyal devlet olmanın gereği olarak yapısal bir dönüşüm sağlanacak.

Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı.

Böylece, çalışma hayatında uzun süredir üzerinde tartışılan ancak sonuçlandırılamayan bu konuda kalıcı olarak bir iyileşme yapılmış oldu.

2022 yılı asgari ücreti, hem işçimizi memnun edecek, hem istihdamı koruyacak, hem de üretim sürekliliğini sağlayacak bir düzeyde belirlenmiştir.

2022 yılı asgari ücreti Brüt 5.004 TL, Net 4.253,4 TL oldu.

Bu artış ile net asgari ücrette, 2021 Kasım ayı enflasyon oranının yaklaşık 30 puan üzerinde artış oldu.

Böylece Türkiye tarihinde bir ilk olarak net asgari ücrete bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artış yapılmış oldu.

Bu düzenleme ile net asgari ücret 2002 yılına göre nominal olarak 23 katına çıktı. Aynı dönemde reel olarak ise (Kasım ayı itibarıyla) yüzde 235,87 oranında artış gerçekleşmiş bulunmaktadır.

Emekçiyi koruyan, iş yerini ve üretimi sürdürmeyi amaçlayan bu kararın başta emekçilerimize, işverenlere ve bütün milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.

[UHA Haber Ajansı, 17 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.