enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:56 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz,”Türkiye, son 23 yılda alt orta gelirden üst orta gelire yükseldi ve kalıcı hale geldi”.
11:35 Avrupa Haberleri: ABD-İran Cenevre Görüşmeleri: Körfez’de tatbikat, masada nükleer pazarlık
08:00 Ekonomide gözler mart ayına çevrildi
00:05 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’n Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Asgari ücrete ek zam, öğrenci affı, EYT, 3600 ek gösterge: Erken seçim işaretleri mi?

Asgari ücrete ek zam, öğrenci affı, EYT, 3600 ek gösterge: Erken seçim işaretleri mi?
24 Haziran 2022
300
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / İktidarın, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında, ücretli kesimlere zam ve “iyileştirme” yapılacağı taahhüdü, AKP ve MHP liderlerinin sık sık “Seçimler zamanında yapılacak” açıklamalarına karşın, erken seçim tartışmaları siyaset gündeminden düşürmüyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘BBC Türkçe’den aktardığı Ayşe SAYIN’ın haberine göre, Muhalefet partilerinde, asgari ücrete Temmuz’da ek zam hazırlığı, öğrenci affı, 3600 ek gösterge, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) iktidar tarafından gündeme alınması, “erken seçimin işaretleri” olarak görülüyor ve sonbaharda erken seçim beklentisi dile getiriliyor.

Siyaset bilimci ve siyasi strateji uzmanı İbrahim Uslu’ya göre atılacak bu adımlar sonuç doğurmayacağı için iktidar, seçim stratejisini ekonomi üzerinden değil, “güvenlik ve uluslararası ilişkiler” alanında kazanılabilecek “zaferler” üzerine kuruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar sözcüleri, artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında, ücretli kesimlerin rahatlatılmasına dönük adımların atılacağını sık sık dile getiriyor.

Meclis’e 880 milyar liralık ek bütçe sunan iktidar partisinin, memur, işçi ve emeklilerine Temmuz ayında zam yapılması, 3600 ek gösterge düzenlemesinin yanısıra, asgari ücrete Temmuz ayında ek zammı da gündemine aldı.

‘Kandil’e bayrak dikilirse, Suriyeliler geri gönderilirse…’

Uslu, Ege’de gerginliğin tırmanması, Suriye’ye yapılacak operasyon ve sonrasında bazı Suriyeliler’in ülkelerine geri gönderilip, yerleştirilmesi veya PKK’ya karşı yürütülecek operasyonlarda önemli başarılar elde edilmesi halinde, bunun seçmen davranışlarına iktidar lehine yansıyabileceğine işaret ediyor:

“Suriye’ye yapılacak operasyon, Ege’de gerginlik, belki Türkiye’de yaşayan bazı Suriyelilerin ülkelerine gönderilip, yerleştirilmesi, Kuzey Irak’ta kazanılacak zaferler. Hatta bazı yorumcular Kandil’e Türk bayrağı çekmek gibi hedef olduğunu söylüyor. Bunlar olursa, o zaman erken seçim için uygun atmosfer olacaktır.”

Şu anda iktidar bloğunun hiçbir şekilde cumhurbaşkanlığı seçimi veya parlamento çoğunluğunu sağlamayacağının işaretinin görülmediğini belirten Uslu, iktidarın hem sınır ötesi operasyon hem de ekonomi alanında sonuç almak için “zaman kazanmaya çalıştığını” dile getiriyor:

“Ege gerilimi çok büyümez. Ama Suriyeliler geri gitmeye başlarsa başka bir şey olur. Düşünün haftalarca o görüntüleri izliyorsunuz. Kandil’de Türk bayrağını veya büyük PKK kamplarının ele geçirildiğini düşünün. Bunların etkisi büyük olur. Mesela 1999’da Öcalan’ın yakalanması Bahçeli ve Ecevit’e çok yaradı.

“İktidar böyle bir başarı hikayesi olmadan ister Kasım, ister Haziran olsun, seçimi kazanamaz. O nedenle süreci uzatıp zaman kazanmaya çalışıyor, bir yandan işte Suudi Arabistan’la, Kuveyt’le yürüyen ilişkiler var. Ya bu operasyonlar üzerinden zafer hikayesi, ya da finansal rahatlamalar sonrasında seçime gitme stratejisi var. Çok fazla seçeneği de yok zaten.”

HABER : Ayşe SAYIN

[UHA Haber Ajansı, 24 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.