enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Almanya’da orta tabaka eriyor

Araştırma: Almanya’da orta tabaka eriyor
2 Aralık 2021
971
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre Almanya’da orta tabaka eriyor ve orta gelirliler için yoksulluk riski artıyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitAlmanya’da orta tabaka daralıyor ve orta sınıfı oluşturanlar için yoksulluk riski artıyor.

Bertelsmann Vakfı’nın sonuçlarını Gütesloh’ta kamuoyuyla paylaştığı araştırma bu sonucu ortaya koydu.

Vakfın 1995-2018 yılları arasını kapsayan araştırmasına göre Alman nüfusunda orta tabakanın payı 6 puan düşerek yüzde 64’e geriledi.

Araştırma raporunun yazarları olumsuz gidişatı geriye döndürmek için iş piyasasındaki bariyerlerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

“Orta tabaka çatırdıyor mu?” başlığı ile sonuçları kamuoyuyla paylaşılan araştırma, 1995-2018 yıllarını kapsıyor ve korona krizinin etkilerini inceliyor.

Araştırma orta tabakayı gelir temelinde tanımlıyor. Buna göre yalnız yaşayan ve 2018 itibarı ile 1500 ile 4 bin euro aylık net geliri olan ya da iki çocuğu olan ve 3 bin ila 8 bin euro geliri olan çiftler orta tabakaya dahil sayılıyor.

Bertelsmann Vakfı’nın araştırması orta tabakanın alt kesiminde düşüş riskinin arttığını ortaya koydu. Buna karşılık dört yıl içinde orta tabakaya yükselme fırsatı 10 puan daha düşerek yüzde 30’a geriledi.

Vakıf, mali kriz ile korona krizi arasındaki dönemde ekonominin her yıl yüzde 2 büyümesine ve işsizliğin azalmasına karşın orta kesimin durumunda iyileşme görülmediğine dikkat çekti.

2014-2017 yılları arasında bu gruptaki insanların yüzde 22’sinin çalışabilir yaşta olmalarına karşın bir alt gelir grubuna düştüğü ve yoksul ya da yoksulluk tehlikesi altında olduğu belirtildi.

OECD ülkeleri ile karşılaştırma
Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre 24 Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkesi arasında sadece İsveç, Finlandiya ve Lüksemburg’da orta tabaka Almanya’dakinden daha fazla eridi. Özellikle genç yetişkinlerin bundan zarar gördüğü kaydedildi.

1955-1964 yılları arasında doğanlardan yüzde 70’i çalışma hayatına atıldıktan sonra orta gelir grubuna dahil olmayı başarırken 1983-1996 yılları arasında doğanlar arasında bu oranın yüzde 60 olduğu kaydedildi. Özellikle 25-35 yaşları arasında olan, bir lise bitirme diploması ya da meslek eğitimi olmayanlarda orta gelir grubuna yükselenlerin oranı 1995’ten bu yana yüzde 67’den yüzde 40’a geriledi.

Gidişatı tersine çevirmek için öneriler
Araştırma raporunun yazarları olumsuz gidişatı geriye çevirmek için Avusturya örneğindeki gibi bir meslek eğitimi güvencesi sağlanması ve meslek hayatına atılmış olanların ileri meslek eğitimine ya da meslek değişimine teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Düşük ücretli geçici işlerde çalışanların bu tür eğitimlerden faydalanamadığı ve bir kurum içinde de yükselemediğine dikkat çekildi.

Bunun da orta tabakada kendine bir yer açma imkanını ortadan kaldırdığı belirtildi. Orta tabakada çalışanların sadece dörtte birinin yarı zamanlı çalıştığı belirtilirken daha düşük gelir grubunda bu oranın yüzde 43 olduğu ifade edildi.

Araştırma raporunun yazarları ayrıca “kadınların işlerinin kapsam ve niteliğinin” de iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bertelsmann Vakfı’ndan Valentina Consiglio orta tabakada olunabilmesi için hane içinde ikinci bir iyi gelire sahip kişi olması gerektiğini söyledi.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bakım branşında da çalışma koşulları ve ücretlendirmenin daha iyi hale getirilmesi gerekiyor.

EK Kaynaklar *epd

[UHA Haber Ajansı, 02 Aralık 2021]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.