enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:09 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Afganistan’ın başkenti Kabil ile Kandahar’a ziyarette bulundu.
00:06 İzmir’de Seferihisar Belediyesi’ne yönelik rüşvet operasyonunda 29 zanlı tutuklandı…
00:06 Türkiye’nin farklı platformlardan uzun menzilde hassas vuruş yapabilecek füze ailesi genişliyor: 500+ kilometrelik milli füzeler geliyor
00:04 Adalet Bakanı Akın Gürlek, hakim ve cumhuriyet savcılarının atamalarında yeni bir sisteme geçtiklerini açıkladı.
00:03 (MİT) görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevinde ölümüne ilişkin yeniden başlatılan soruşturma kapsamında,
00:02 “İhanetin belgesi?” Şam’da Fransız-Kürt-Arap Cephesi Kuruldu, Rrsmi olarak Türkmenler silindi
00:02 Canan GÖNENÇAY “Hollanda’daki okul yönetimlerine seslendi: “Türkçeyi bitirme sınavı dersi olarak sunun”
00:02 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Biz Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkisi içinde olmak istiyoruz”
00:01 İçişleri Bakanı Çiftçi, “PKK’nın farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini takip ediyoruz”
00:00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin Yeni Delhi’de, ABD ile Rusya arasında “teslimiyet ve yeniden yapılandırma” belgesini imzalaması bekleniyor…
00:56 Avrupa’nın yaptırımları Filistin’i özgürleştirmeye yetmez
00:51 Almanya’da doğalgaz depolarında doluluk oranı son 15 yılın en düşük seviyesinde…
00:50 Dışişleri Bakanı Fidan, “ABD Başkanı Donald Trump motorin fiyatındaki artışın kaynağı olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nı gösteriyor”
00:47 Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig’in ilk yarısında yapılacak derbi maçların tarihleri açıkladı…
00:42 ABD’de yönetimin başta yabancı öğrenciler ve medya olmak üzere vize kısıtına mahkeme engeli
00:34 Canik, entegre gücünü Birleşik Krallık’ta sergileyecek
00:33 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Sınıfta cep telefonu kullanımını biraz abartan öğretmenlerimizi kullanmama konusunda uyarıda bulunduk”
00:32 Araştırma: Askeri güç, coğrafi avantaj, savunma bütçesi ve toplumsal direnç gibi kriterler dikkate alınarak hazırlanan listede Türkiye’nin sıralaması dikkat çekti.
00:32 Rusya-Ukrayna savaşı: Karadeniz, hava saldırıları ve Kuzey Kore faktörü
00:28 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz’ın başvurusu üzerine Yeni Parti’ye ‘Adınızı değiştirin’ tebligatı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz:’Rus ekonomisinin havuzu dışarıdan doluyor, içeriden boşalıyor’

Analiz:’Rus ekonomisinin havuzu dışarıdan doluyor, içeriden boşalıyor’
2 Ağustos 2026
51
A+
A-

* TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı ve TOBB ETÜ Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Makbule Yalın, kaleme aldığı analizde Rus ekonomisinin mevcut görünümünü değerlendirdi. 

UHA / International News Agency

Savaşın faturası ağırlaşıyor: Rus ekonomisinde kritik uyarı

Dr. Makbule Yalın

ANKARA, 01 AĞUSTOS 2026 -TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı ve TOBB ETÜ Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Makbule Yalın, kaleme aldığı analizde Rus ekonomisinin mevcut görünümünü değerlendirdi.

Reklam

Özellikle Konya’da çok sayıda sanayici ve İş insanı için önemli bir pazar olan Rusya, Ukrayna ile olan savaşın uzaması nedeniyle oldukça zor bir dönemden geçmesine rağmen Rus rublesindeki yükselişin ekonomik gücü yansıtmadığını savunan Dr. Makbule Yalın, savaş maliyetleri, rafineri saldırıları ve büyümedeki yavaşlamanın Rus ekonomisini uzun vadede zorlayacağını belirtti.

TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı ve TOBB ETÜ Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Makbule Yalın, kaleme aldığı analizde Rus ekonomisinin mevcut görünümünü değerlendirdi.

Yalın, Rus rublesindeki değer kazanımının ekonomideki yapısal sorunları gizleyemediğini ileri sürdü.

Reklam

ST. PETERSBURG FORUMU VİTRİN, EKONOMİ GERÇEKLERLE KARŞI KARŞIYA

Dr. Makbule Yalın, St. Petersburg’da düzenlenen ve Batı medyasında “Rus Davos’u” olarak anılan yatırım forumunun Kremlin tarafından uluslararası cazibenin sürdüğü yönünde bir mesaj vermek amacıyla kullanıldığını ifade etti.

Savaşın faturası ağırlaşıyor: Rus ekonomisinde kritik uyarı

Ancak forumun yarattığı olumlu görüntünün arkasında farklı bir ekonomik tablo bulunduğunu belirten TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı Yalın, bir tarafta güçlenen ruble, diğer tarafta ise Ukrayna’nın hedef aldığı petrol rafinerilerinin Rus ekonomisi üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti.

PETROL FİYATLARI RUBLEYİ GÜÇLENDİRDİ

Yalın’ın analizde, ABD-İran gerilimi sonrasında petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin Rusya’ya beklenmedik bir gelir avantajı sağladığı vurgulandı.

Rusya’nın ihraç ettiği Urals petrolünün fiyatının kısa sürede önemli ölçüde yükseldiğine dikkat çeken TOBB ETÜ Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Makbule Yalın, artan enerji gelirlerinin rubleyi desteklediğini belirtti.

Yalın, Mart ayında dolar karşısında 86 seviyelerinde bulunan rublenin Haziran ayında 71 seviyelerine kadar güçlendiği ifade etti.

“GÜÇLÜ RUBLE BÜTÇEYE ZARAR VERİYOR”

Yalın’a göre, rublenin aşırı değer kazanması Rus bütçesi açısından yeni sorunlar ortaya çıkarıyor.
TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı ve TOBB ETÜ Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Makbule Yalın, “Rusya Maliye Bakanlığı bütçe planlamasını daha yüksek kur varsayımlarıyla yapıyor. Güçlü ruble nedeniyle bütçe gelirlerinde aylık 100 ila 150 milyar ruble arasında kayıp yaşanıyor. Bu durum ithalat yapan şirketler için avantaj oluştururken, ihracatçı şirketlerin yatırım planlarını olumsuz etkiliyor” yorumunda bulundu.

Savaşın faturası ağırlaşıyor: Rus ekonomisinde kritik uyarı
“SAVAŞ HARCAMALARI EKONOMİYİ DARALTIYOR”

Yalın’ın analizde görüşlerine yer verilen Rusya Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Oleg Vyugin’in, Rusya’nın ekonomik büyüme ile askeri harcamalar arasında sıkıştığını savunduğu aktarılırken, Petrol gelirlerinin üretim ve yatırım yerine savunma harcamalarına yönlendirilmesinin ekonomide yapısal sorunları artırdığı belirtildi, yüksek faiz politikalarının da özel sektör yatırımlarını sınırlandırdığı ifade edildi.

BÜYÜME HIZI GERİLİYOR

TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı Makbule Yalın’ın değerlendirmesine göre Rus ekonomisi son yıllarda büyüme performansında ciddi bir yavaşlama yaşıyor. Yalın, 2024 yılında yüzde 4,9 büyüyen ekonominin sonraki dönemde yüzde 1 seviyesine kadar gerilediğini, 2026’nın ilk çeyreğinde ise ekonominin küçülme kaydettiğini ifade etti. Analizde, bu yıl için büyüme beklentisinin ise yüzde 0,4 seviyesinde olduğu belirtildi.

Yazıda Ukrayna’nın son dönemde enerji altyapısına yönelik saldırılarının da Rus ekonomisi açısından önemli sonuçlar doğurduğu vurgulandı. Özellikle petrol rafinerilerine yönelik drone saldırılarının yakıt üretiminde aksamalara neden olduğu belirtilirken, işlenemeyen ham petrolün batı limanlarına yönlendirilmek zorunda kaldığı ifade edildi.

Savaşın faturası ağırlaşıyor: Rus ekonomisinde kritik uyarı

Rusya’nın ihracat kapasitesinin liman altyapısıyla sınırlı olduğuna dikkat çekilen analizde, petrol fiyatları yükselse bile ihracat hacminin aynı oranda artırılamadığı görüşüne yer verildi.

“YENİ SOĞUK SAVAŞ” UYARISI

TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanı ve TOBB ETÜ Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Makbule Yalın, küresel sistemin giderek “yeni bir Soğuk Savaş” düzenine dönüştüğünü savunarak, bu sürecin yalnızca askeri değil ekonomik sonuçlar da doğurduğunu belirtti.

Yalın, kısa vadeli petrol gelirlerinin sağladığı avantajlara rağmen uzun vadeli üretim kısıtları, artan savaş maliyetleri ve yatırım eksikliğinin Rus ekonomisinde yapısal baskıyı artırdığı değerlendirmesinde bulundu.

Analize göre, kısa vadeli fiyat avantajları Rus ekonomisine nefes aldırsa da, uzun vadeli ekonomik göstergeler ülkenin önünde ciddi zorlukların bulunduğuna işaret ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.