enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:43 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:11 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:47 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:25 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
11:01 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:34 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:24 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:41 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı..
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:13 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:40 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:02 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:40 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:16 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:02 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:23 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alternatif Nobel Ödülü’nün sahibi SOS Méditerranée

Alternatif Nobel Ödülü’nün sahibi SOS Méditerranée
29 Eylül 2023
35
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Avrupalı yardım kuruluşu SOS Méditerranée, Akdeniz’deki insani arama ve kurtarma operasyonları nedeniyle Right Livelihood Ödülü’ne layık görüldü.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitdayandırdığı haberine göre, Her yıl binlerce düzensiz göçmen, Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz’de hayatını kaybediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, sadece 2022 yılında 2 bin 400’den fazla insanın Akdeniz’de öldüğünü tahmin ediyor. Kesin rakamlar ise bilinmiyor. Kâr amacı gütmeyen “SOS Méditerranée” adlı yardım kuruluşu olmasaydı, bu sayı muhtemelen daha da artacaktı. Kuruluş, faaliyetlerine başladığından bu yana denizde zor durumda olan 36 bin den fazla insanı kurtardı.

“Avrupa’ya Akdeniz’deki insani krizi tekrar tekrar hatırlattı”

Yardım kuruluşu, bu olağanüstü çabalarından dolayı “Alternatif Nobel Ödülü” olarak da bilinen 2023 Right Livelihood Ödülü’ne (Doğru Yaşam Ödülü) layık görüldü. Bu ödülün arkasındaki vakıf, her yıl barış, sürdürülebilirlik ve daha adil bir dünya için çalışan kişi ve kuruluşları onurlandırıyor.

Vakıf, SOS Méditerranée’nin sadece hayat kurtarmakla kalmadığını, aynı zamanda kamuoyuna ve Avrupa kurumlarına Akdeniz’deki insani krizi tekrar tekrar hatırlattığını vurguladı.

SOS Méditerranée’nin kuruluşunda rol oynayan da tam olarak bu kurumların eylemsizliğiydi. Girişim, 2015 yılında Alman kaptan Klaus Vogel ve Fransız antropolog Sophie Beau tarafından başlatıldı. Bir “Avrupa projesi” olarak öne çıkan inisiyatif, Fransa, İtalya, Almanya ve İsviçre’den gönüllüleri bir araya getirdi. Kuruluş kendisini “Akdeniz’de denizde kurtarma çalışmaları yürüten Avrupalı bir insani yardım kuruluşu” olarak tanımlıyor. “Ocean Viking” adlı tekne, 2019’dan bu yana yardım kuruluşu için Akdeniz’de seyrediyor.

Politikacıları ve toplumu uyandırmayı hedefliyor

Böyle bir girişimin hayata geçirilmesinin temel nedeni, devlet kurumlarının yapamadıklarını yapma isteğiydi. Zira AB tarafından organize edilen kurtarma misyonları, denizde zor durumda olan insanları kurtarmaktan ziyade kaçakçıları durdurma görevine öncelik verdi. Kurucu ortak Vogel, Temmuz 2021’de Tagesspiegel’e verdiği bir röportajda, insan hayatını kurtarmaya odaklanan yeni bir sivil toplum girişimleriyle siyaseti ve toplumu, gaflet uykusundan uyandırmayı hedeflediklerini söylemişti. (1 Ocak 2022’de SOS Méditerranée’nin Almanya şubesi, dernekten ayrılarak SOS Humanity adını aldı).

BM Mülteci Ajansı, son yıllarda denizdeki kurtarma faaliyetlerinin, devlet kurumları tarafından ciddi şekilde kısıtlandığını ve özel kurtarma kuruluşlarının bu görevleri üstlendiğini belirtiyor. Deniz kurtarma misyonları da devlet yetkilileriyle yaşadıkları sorunları sık sık raporlarında dile getiriyor.

Caroline Abu Sa'da – Director General – SOS MEDITERRANEE Suisse | LinkedIn

SOS Méditerranée’nin İsviçre ofisinden Caroline Abu Sa’da bu ödülün, hayatlarını riske atan binlerce insanın durumuna dikkat çekilmesine yardımcı olmasını umuyor. Çünkü SOS Méditerranée’nin amaçlarından biri de kurtarılan insanların, seslerini dünyaya duyurmalarına aracı olmak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.