enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
04:53 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı.
00:40 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:35 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:29 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:22 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:20 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:11 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
00:07 Bakan Yerlikaya, NSosyal hesabından “Yalan sizin ağzınıza yuva yapmış” başlığıyla paylaşımda bulundu…
00:07 İkinci para kulesi skandalı! Kara parayla Bodrum’da kaçak villa…
00:06 Sevdiğim Suriye harabeye döndü: Tarihin tekerrür etmesini engellemek istiyorum
11:21 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
00:43 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:38 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:29 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:08 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:06 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:02 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan sonra ABD de Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı gönderecek

Almanya’dan sonra ABD de Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı gönderecek
26 Ocak 2023
511
A+
A-

Almanya hükümetinin Ukrayna’da devam eden savaş için 14 adet Leopard 2 tankı gönderme kararının ardından ABD de birkaç ay içinde Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı.

Kararı Beyaz Saray’dan duyuran ABD Başkanı Joe Biden, tankların Ukrayna’nın “açık arazide manevra yapma kabiliyetini geliştirmekte” faydalı olacağını söyledi.

ABD ile Almanya bir süredir Ukrayna’ya yapılacak askeri destek konusunda diplomatik fikir ayrılığı yaşıyordu.

Almanya’ya verdiği karar için teşekkür eden Biden, ABD ile Avrupa müttefiklerine atfen “Rusya bizim ayrılacağımıza inanıyor ama tam anlamıyla birlik içindeyiz” diye konuştu.

ABD daha önce en güçlü tanklar arasında sıralanan Abrams tanklarını Ukrayna’ya göndermekten çekiniyordu ancak Almanya’yı ikna etmek için fikrini değiştirdi.

Ancak Abrams tanklarının Ukrayna’ya yakın zamanda gitmesi öngörülmüyor.

Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren üst düzey yetkililer, bu sürecin aylar süreceğini tahmin ediyor.

Ukrayna ordusu, jet yakıtıyla çalışan ve bakımı oldukça zor olan Abrams tanklarının kullanımı konusunda eğitilecek.

Tek bir Abrams tankının maliyeti, eğitim ve bakım dahil 10 milyon doların üstünde.

Bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile telefonda görüşen Biden, “Yapılan açıklamalar, müttefiklerimizle yaptığımız düzenli diplomatik görüşmelerin sonucuydu” dedi.

Abrams

Almanya’nın açıklaması ise bugün kabine toplantısının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından yapıldı.

Berlin hükümeti, Leopard 2 tanklarının üçüncü ülkeler tarafından ihracının da önünün açılacağını bildirdi.

Scholz, Ukrayna askerlerinin Alman tanklarını kullanması için verilecek eğitimin de yakında başlayacağını söyledi ve Ukrayna’yı ellerinden geldiğince destekleyeceklerini belirtti.

“Uluslararası düzeyde koordineli bir şekilde hareket ediyoruz” diyen Scholz, Almanya’nın ilk etapta envanterindeki 14 Leopard 2 tankını vereceğini de sözlerine ekledi.

Scholz, Almanya’nın ayrıca lojistik ve mühimmat sağlayacağını da ifade etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Almanya’nın tank gönderme kararından memnuniyet duyarken, bunun Ukrayna’nın savunma hattını güçlendireceğini söyledi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Twitter’da yaptığı paylaşımla Scholz’a teşekkür etti.

Morawiecki, kararı Rusya’yı durdurmak için “atılmış büyük bir adım olarak” tanımladı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise Almanya’nın kararına teşekkür etmek maksadıyla; Almanca “teşekkür ederim” anlamına gelen “danke schön” sözüne atıfla “tanke schön” ifadesini kullandı.

Landsbergis, Twitter’da üzerinde Ukrayna bayrağı bulunan bir tank görseli paylaştı.

BBC Savunma Muhabiri Jonathan Beale: Ukrayna’ya 100’e yakın tank gönderilmesi savaşta fark yaratabilir

ABD ve Almanya bir süredir Ukrayna’ya tank yardımı konusunda hem ülke içinde kamuoyunun hem de Batılı müttefiklerinin baskısı altındaydı.

İngiltere daha önce Ukrayna’ya Challenger 2 tankları göndereceğini açıklamıştı. Ukrayna yetkilileri bir süredir tank yardımının Rusya’yla savaşta önemli bir fark yaratabileceğini söylüyordu.

Ukrayna Cumhurbaşanı Volodimir Zelenski’nin özel kalem müdürü Andriy Yermak, Rusya’ya “yıkıcı bir yumruk” atmaları için, Batılı ülkelere yüzlerce tank göndermeleri çağrısı yapmış ve “Tanklar, Ukrayna’nın 1991 sınırlarına dönmesinin katkıda bulunacaktır” demişti.

grafik

BBC Savunma Muhabiri Jonathan Beale, Ukrayna yetkililerinin savaşı kazanmak için 300 modern tanka ihtiyaç duyduğunu söylediklerini ancak gönderilecek tank sayısının muhtemelen bu rakamı bulmayacağını söylüyor.

Ancak Beale’a göre, Ukrayna’ya 100’e yakın tank gönderilmesi savaşta fark yaratabilir.

Batılı ülkelerin tanklarının Rus tanklarından daha modern olduğunu kaydeden Beale, “Eğer Ukrayna birlikleri eğitilir ve silahlar zamanında teslim edilirse, bu iki gelişme baharda başlatılabilecek bir harekatın kritik unsurları olabilir” diyor ve ekliyor:”O zaman böylesi bir harekat için eksik tek unsur, hava gücü olur. Ukrayna, savaşın başlangıcından bu ana Batılı ülkelerden modern savaş uçakları istiyor. Ancak bu uçaklardan Ukrayna’ya bir tane bile verilmedi.”

Image

Gazeteci* Jonathan Beale, BBC  Savunma Muhabiri

[UHA Haber Ajansı, 26 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.