enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan çalışma izni almak için neler gerekiyor? Kimler başvurabilir?

Almanya’dan çalışma izni almak için neler gerekiyor? Kimler başvurabilir?
25 Haziran 2021
416
A+
A-

UHA HABER / Almanya, nitelikli yabancı işçilerin ülkeye gelip çalışmasını kolaylaştıracak olan yeni iş gücü yasasını 20 Mart tarihinde yürürlüğe koydu. Avrupa’nın lokomotif gücü Almanya, ekonomisini ayakta tutmak için en az 1 milyon vasıflı çalışana ihtiyaç duyuyor. Ülkenin yıllardır eleştirilen sert göç politikası ekonomik nedenlerden ötürü daha esnek hale getirildi.

Almanya’ya çalışmak için gelmek isteyen göçmenlerde hangi özellikler aranıyor?

Yeni yasa ile birlikte önemli bir değişiklik yaşandı. Eskiden AB dışında yaşayan işçiler sadece Almanlar veya Avrupalılar tarafından doldurulamayan yerlere yerleştiriliyordu. Artık bu kural kaldırıldı.

Sığınma talebinde bulunanlar da bu yasadan faydalanabilecek. İkamet izni bulunmayan ancak çeşitli nedenlerle sınır dışı edilemeyen yabancılar, belirli koşullar altında eğitim alabilecek.

Almanya’da özellikle ihtiyaç duyulan işlerin başında doktor, hemşire ve bilgisayar uzmanı gibi meslekler geliyor. Yasaların esnetilmesiyle birlikte bu sektörlerde çalışmak isteyen yabancılardan diplomalarının tanınması şartı ortadan kalktı, bunun yerine en az 5 yıl iş tecrübesi olup olmadığına bakılacak.

Yeni yasa Almanya’da üniversite okumak isteyen gençleri de kapsıyor. 25 yaşın altındaki gençlerin Alman okullarından diploma almış olması şartı aranıyor.

45 yaşından büyük yabancı vasıflı işçiler ayda en az 3 bin 685 euro kazandıklarını ispat etmeli veya yeterli emeklilik fonuna sahip olduklarını kanıtlamalı.

Yeni yasa uyarınca, nitelikli işçilerin eşlerini ve küçük çocuklarını Almanya’ya getirmelerine izin verilecek.

Vasıflı işçi tam olarak ne anlama geliyor?

Vasıflı işçi veya ‘uzman’ olarak tanınmak için sadece üniversite veya yüksek okul diplomasına sahip olunmasını gerekmiyor. Bu durum mesleki eğitim sertifikası almış biri için de geçerli hale geldi. Eğitim programı en az iki yıl sürmeli ve elde edilen derecenin Almanya’daki eğitim düzeyine eşit veya benzer olmalı.

Eğitim seviyenizin şartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız Alman Çalışma Bakanlığı tarafından oluşturulan bilgi portalına  erişebilirsiniz.

Alman hükümetinin amacı, gerekli tüm belgeler sağlandıktan sonra üç ay içinde başvuru sürecini tamamlayarak dört hafta sonra çalışma vizesi vermek.

Avrupa Birliği dışından iş başvurusunda bulunanlara artık daha fazla hak tanınıyor.

Genel anlamda, Almanya merkezli bir firma ile iş sözleşmesi imzalayanlara ve ilgili mesleki yeterlilikleri bulunanlara ülkede çalışmaya izin veriliyor.

Yeni yasa ile birlikte önemli bir değişiklik daha yaşandı. Önceden AB dışında yaşayan işçiler sadece Almanlar veya Avrupalılar tarafından doldurulamayan yerlere yerleştiriliyordu. Bu kural kaldırıldı.

Yeni yasa üniversite okumak isteyen gençleri de kapsıyor

İş sözleşmesi veya belirli bir iş teklifi alan herkese dört yıl ikamet izni veriliyor. Bu kişiler dört yıl sonra daimi ikamet izni için başvurabiliyor.

Almanya’da çalışmak için Almanca dil şartı da kaldırıldı anca yine de yeterli Almanca (B2) bilmeniz ve hayatınızı sürdürebilecek kadar ekonomik imkanlara sahip olmanız gerekiyor.

Yeni yasa Almanya’da üniversite okumak isteyen gençleri de kapsıyor. 25 yaşın altında olması gereken bu gençlerin yurt dışında Alman okullarından diploma almış olması şartı aranıyor. Almanya’da iki yıl çalıştıktan sonra bu gençlere daimi ikamet izni başvurusu yapmaları hakkı veriliyor.

45 yaşından büyük yabancı vasıflı işçiler ayda en az 3 bin 685 euro kazandıklarını ispat etmeli veya yeterli emeklilik fonuna sahip olduklarını kanıtlamalı.

Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler

Almanya’da doktor, hemşire ve bilişim alanında iş gücüne ihtiyaç duyuluyor. Almanya bu yüzden kurallarını daha esnek hale getirerek bu sektörlerde çalışmak isteyen yabancılardan diplomalarının tanınması şartını uygulamayacak, en az 5 yıl iş tecrübesi olup olmadığına bakılacak.

Bu durumda, işverenlerden, sözleşmesi sona ermiş ve Almanya’yı gönüllü olarak terk etmeyi reddeden bir çalışan için, geri gönderme masrafları da dahil olmak üzere bir yıla kadar mali sorumlulukları üstlenmesi talep ediliyor.

Nitelikli çalışanlar ailelerini getirebilecek

Yeni yasa uyarınca, nitelikli işçilerin eşlerini ve küçük çocuklarını Almanya’ya getirmelerine izin verilecek. Ancak çalışan, aile üyelerini maddi olarak destekleyebileceğini ve onlara yeterli yaşam şartlarını sağlayacağını kanıtlamalı. Aile üyeleri, sosyal yardım ödemeleri gibi devlet yardımlarından faydalanamayacaklar.

Sığınma talebinde bulunanların 18 ay boyunca haftada en az 35 saat çalışmaları, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri gerekiyor ve herhangi bir suç işlememiş olmaları gerekiyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 25 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.