enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da yeni yılda aşı sıkıntısı yaşanabilir

Almanya’da yeni yılda aşı sıkıntısı yaşanabilir
16 Aralık 2021
353
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Almanya’da iktidara gelen yeni hükümetin Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, aşı konusunda envanter çıkardıklarını ve yeni yılın ilk üç ayında aşı sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitKoronavirüs pandemisine karşı ilk mRNA bazlı aşıyı geliştiren BioNTech şirketinin bulunduğu Almanya’da 2022’nin ilk aylarında aşı sıkıntısı yaşanmasından endişe ediliyor.

Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl LauterbachYeni kurulan üç partili federal hükümetin Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ARD televizyon kanalına verdiği mülakatta, bakanlık ve ilgili dairelerde envanter çıkarıldığını ve buna göre şimdiye kadar açıklanandan daha az aşı bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

“Bu durum çoğumuzu şaşırttı, beni de” diyen Lauterbach, aşı rezervleri ile sipariş edilenlere bakıldığında Ocak – Mart 2022 dönemindeki ihtiyacı karşılamaktan yoksun olunduğunu kaydetti

Sosyal Demokrat Partili Bakan Lauterbach, acilen eldeki bütün imkanların harekete geçirilerek çözüm üzerinde çalıştıklarını ve yakında iyi haberler vermeyi umut ettiklerini de ekledi.

Lauterbach, “Aşı üreticileri ile doğrudan ilişkilerimizi kullanacağız elbette, ancak izleyeceğimiz yol Avrupa Birliği kararları ile uyumlu şekilde işlemeli” şeklinde konuştu.

Der Spiegel, yeni Federal Sağlık Bakanı Lauterbach’ın eyaletlerin sağlık bakanlıklarıyla dün gerçekleştirdiği konferansta, önceki hükümetin çok az aşı sipariş ettiğini ve eldeki aşı miktarının da hatırlatma dozlarına yetmeyecek kadar olduğunu söylediğini bildirmişti. Bakan Lauterbach’ın dün eyalet bakanlarına aktardığına göre, Ocak 2022 için sadece 1 milyon 200 bin doz BioNTech hatırlatma aşısı mevcut görünüyor ve bu da şimdiye kadar öngörülenin altıda biri sadece.

Bild gazetesine konuşan Almanya Genel Sağlık Sigortaları İle Çalışan Hekimler Birliği (KVB) Başkanı Andreas Gassen, aşı sıkıntısı çekildiğine dair itirafı “korkunç bir mesaj” diye nitelendirdi. Gassen, “Aşı geliştirilen bir ülkede az miktarda aşı satın alındığını kimseye açıklayamazsınız” şeklinde tepki gösterdi.

Deutschland Symbolbild Impfzentrum Hamburg Omicron’a karşı yeni önlemler planlanıyor

Omicron varyantıyla ilgili alınacak önlemler konusunda ise Bakan Lauterbach’ın oluşturulan yeni uzmanlar konseyinin kararını beklemesi bekleniyor.

Bakan Lauterbach, Noel öncesinde ülkede insanların özel hayatlarında görüşmesine kapsamlı kısıtlamalar getirilmesinin reddedilmeyeceğini söylemiş, “Umarım gerek kalmaz” demişti.

Almanya’da pandemiyle mücadelenin eyaletler ile yerel yönetimlerin sorumluluğunda olması nedeniyle federal hükümetin aldığı kararlar tavsiye niteliği taşıyor ve uygulamasına yerel bazda karar veriliyor. Ancak bu durum ülkede farklı modeller ve tedbirlerle mücadele sonucunu doğurmuş ve kısmen eleştirilere neden olmuştu. Bunun üzerine ülkede eyaletlerin önlemlerini ortak hukuki temelde alması için bir enfeksiyonla mücadele kanunu çıkarıldı.

Yeni hükümet ayrıca daha hızlı hareket edilmesi için farklı uzmanlardan oluşan bir konsey kurdu ve Almanya’nın saygın bilim insanlarından oluşan konsey ilk kez Salı günü bir araya geldi.

Kendisi de hekim olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Karl Lauterach, bilim insanlarının aktardığı güvenli verilerin geçmiştekinden daha büyük rol oynayacağını açıkladı. Radikal tedbirlerin tavsiye edilmesi halinde bunun da gözden geçirileceğini kaydetti.

Almanya’da aşı ve ilaçlar konusundaki araştırmalardan sorumlu federal hükümetin bilimsel kuruluşu Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Prof. Dr.Klaus Cichutek de yeni koronavirüs varyantına uygun aşının üretiminin ve kullanıma sunulmasının üç veya dört ay alacağını tahmin ettiklerini duyurdu. Cichutek, BioNTech ve Moderna şirketlerinin bu yönde güvence verdiklerini söyledi.

EK Kaynaklar *dpa

[UHA Haber Ajansı, 16 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.