enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:04 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
00:01 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da toptan eşya fiyatlarında 1962’den beri en yüksek artış

Almanya’da toptan eşya fiyatlarında 1962’den beri en yüksek artış
14 Aralık 2021
505
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Almanya’da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, pahalı ham madde ve ara ürünler nedeniyle geçen ay 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak söz konusu verinin tutulmaya başlandığı 1962’den beri en yüksek artışı kaydetti.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleri(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (TRT Haber)’e dayandırdığı haberine göre, Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede Toptan Eşya Fiyat Endeksi, kasımda ekim ayına kıyasla yüzde 1,3, Kasım 2020’ye göre de yüzde 16,6 arttı.

Destatis açıklamasında, “Söz konusu yıllık artış oranı, 1962’de toptan eşya fiyat endekslerinin hesaplanmasına başlanmasından bu yana en yüksek yıllık artış oranı oldu.” yorumu yapıldı.

Ekim 2021 ve Eylül 2021’de Toptan Eşya Fiyat Endeksi yıllık artış oranlarının sırasıyla yüzde 15,2 ve 13,2 olduğu hatırlatılan açıklamada, “Yıllık olarak toptan eşya fiyatlarındaki yüksek değişim oranları, ham madde ve ara ürün fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklanmaktadır.” ifadesine yer verildi.

Kasımda petrol ürünleri bir yıl öncesine göre yüzde 62,4, metal fiyatları yüzde 60,3, kereste fiyatı yüzde 41,1 artış kaydetti.

Geçen ay yıllık bazda hayvan yemi fiyatlarında yüzde 30,3 artış olması dikkati çekti.

Öte yandan, dünya ekonomisinin koronavirüs durgunluğundan hızla toparlanmasıyla birçok ürün fiyatında hızla yükseliş görüldü.

Dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin’in önemli ekonomik teşvik programları başlatmalarının ardından güçlü şekilde büyümeleri dikkati çekerken, bu da fiyatların yükselmesine neden olan küresel darboğazlara yol açtı.

Enflasyon kasımda yüzde 5,2 ile 30 yılın en yüksek seviyesinde

Toptan satış, üretici ve son tüketici arasındaki bağlantı noktası olduğundan bu gelişme gelecekteki enflasyon eğilimleri için gösterge niteliği taşıyor.

Almanya’da ekim ayında yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle kasımda yüzde 5,2’ye yükselerek, yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Uzmanlar, ülkede yıllık enflasyonun zirveye ulaştığını tahmin ederken, gelecek ay KDV indirimlerinin baz etkisinin ortadan kalkacağı ve fiyatları yukarıya çeken tedarik darboğazlarının azalacağını öngörüyor.

EK Kaynaklar *AA

[UHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.