enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Sayıştay’dan Sağlık Bakanlığı’na maske tepkisi

Almanya’da Sayıştay’dan Sağlık Bakanlığı’na maske tepkisi
18 Haziran 2021
757
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da Sayıştay Sağlık Bakanlığı’nı pandemide gereğinden fazla maske sipariş ettiği ve böylece fazla harcama yaptığı gerekçesiyle eleştirdi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa, rtr, AFP / HT,EC)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya’da Federal Sayıştay Alman hükümetinin pandemi dönemindeki harcamalarına dair hazırladığı ikinci raporunu Alman Meclisi’ne sundu. Sayıştay raporunda Sağlık Bakanlığı’na bir dizi eleştiride bulunulması dikkat çekti. Sayıştay denetçilerinin hazırladığı rapora göre Sağlık Bakanlığı 2020 İlkbaharı, yani pandeminin başlarında gerekenden fazla sayıda koruyucu maske (FFP2 ve cerahi maske) satın alarak fazla harcama yaptı.

Raporda “aşırı miktarda maske alındığı için hem malzeme hem de bütçe ve personel, pandemi ile etkin mücadelede ekonomik kullanılmadı” tespiti yapıldı.

“Fazla tedarikten kaçınılabilirdi”

Sayıştay raporuna göre Sağlık Bakanlığı o dönemde toplamda 5 milyar 800 milyon maske satın aldı. Bu rakam Sağlık Bakanlığı tarafından yıllık maske ihtiyacı olarak belirlenen 4 milyar 700 milyondan yüzde 23 fazla. Rapora göre maske konusundaki “aşırı tedarikten” kaçınılabilirdi.

Bakanlığın satın aldığı 5 milyar 800 milyon maskeye 6 milyar 300 milyon euro ödendi. Buna maskelerin tedarik edilmesi için ulaşım, depolanma, kalite kontrolü, dışarıdan danışmanlık hizmeti gibi 320 milyon euro tutarında ek masraf dahil değil. Rapora göre bu masraf maskelerin atık olarak yokedilmesi ve bu konudaki hukuki sorunlar da göz önüne alındığında daha da yükselebilir.

Sayıştay raporuna göre hali hazırda Almanya’da depolarda 1 Nisan itibarıyla 2 milyar 400 milyon maske var. Bu maskelerin bir kısmı kalite kontrol testlerini geçemedi. Sayıştay bu nedenle Sağlık Bakanlığı’ndan en kısa süre içinde pandemiyle mücadele için kalite kontrolü yapılmış, kullanılabilir maske stokunu belirlemesini talep etti.

Sayıştay raporunda Sağlık Bakanlığı’na bir noktada ise övgüde bulunuldu. Bakanlığın 2020 İlkbaharında sağlık hizmetinde bir acil durumu önlemek için gösterdiği çaba övgüye değer olarak nitelendirildi.

Sağlık Bakanı Jens Spahn

Sağlık Bakanı Jens Spahn

Sağlık Bakanlığı: Zaman baskısı altındaydık

Sağlık Bakanı Jens Spahn ise bakanlığa yönelik eleştirileri geri çevirdi. Spahn 2020 İlkbaharında koronavirüse karşı gerekli teçhizatın temini konusunda bakanlığın “inanılmaz bir zaman baskısı altında” olduğunu hatırlattı. Spahn bakanlığın bu nedenle eyaletleri ve sağlık sistemini desteklemek için erken harekete geçtiğini ve Federal Meclis’in ilgili komisyonlarını da teçhizat temini konusunda bilgilendirdiğini belirtti. Maske gibi teçhizatın teminin merkezi olarak planlandığını, gözlem altında tutulduğunu ve listelendiğini söyledi. Bakan maskelerin dağıtımı sırasında eyaletlerin de kendi olanaklarıyla maske temin ettiğinin ortaya çıktığını ve bu nedenle gerektiğinden daha az maskeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Sayıştay pandemideki harcamalarla ilgili hazırladığı ilk raporda da Sağlık Bakanlığı’nı eczanelere vatandaşlara dağıtılan maskeler için gerektiğinden fazla ödeme yaptığı gerekçesiyle eleştirmişti.

[UHA Haber Ajansı, 18 Haziran 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.