enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:39 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:39 Kocaeli’den Haberler…
00:30 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:27 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:12 Kafkasya dağlarnda açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:07 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
00:11 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek’i “doğramakla” tehdit etmişti! Küfürbaz Özgür’e yakışan ziyaret
00:10 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Erakçi’yi tebrik etti
00:09 ABD’nin Orta Doğu’daki Askerî Gücü
00:08 Ayşegül Aldinç, D&R’da hayranlarıyla buluşacak
00:07 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
00:04 Nar tanelerini ayırırken ezilmesin ve mutfak kırmızıya boyanmasın!
00:03 Avrupa Haberleri: ‘NATO 3.0’: ABD ve Avrupa’dan gücün yeniden dengelenmesi mesajı
00:03 AP Başkanı Metsola: ‘İki vitesli Avrupa’, birlik için bir yol olabilir
00:02 Avrupa enerjisinde yeni oyuncular: Yunanistan’ın Dedeağaç stratejisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Meclisteki Vekil Sayısı Azaltılsın Tartışması

Almanya’da Meclisteki Vekil Sayısı Azaltılsın Tartışması
19 Mart 2023
101
A+
A-

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin hazırladığı ve Federal Meclis’ten geçirdikleri yeni seçim yasası, büyük tepkilere neden oldu.

Başta mecliste yer alan muhalefet partileri Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sol Parti (Die Linke) olmak üzere küçük partiler, yeni yasanın demokratik katılımı engellemeyi ve muhalefeti yok etmeyi hedeflediğini öne sürerek değişikliğe karşı Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını ifade ettiler.

Söz konusu yasa, Federal Meclis’te şu anda 736 olan milletvekili sayısının gelecek seçimde 630’a düşürülmesini amaçlıyor. Hükümet partilerinin kabul edilen reform planı, seçim bölgelerinde en fazla oy alan adaylarının da milletvekili olarak meclise girmesinin engellenmesini beraberinde getiriyor. Almanya’da mevcut seçim sisteminde seçim barajı yüzde 5. Ancak üç seçim bölgesinde doğrudan adaylıkla milletvekilliği kazanan partiler, ülke genelinde yüzde 5 oy almasalar bile, seçim barajını aşmış sayılıyor ve meclise grup oluşturabilecek şekilde milletvekili gönderebiliyor. Bu yasayla, yüzde 5 barajını aşamayan partilerin adayları birinci oylarla milletvekili seçilseler bile, gelecek seçimlerde Federal Meclis’e giremeyecek. Aynı zamanda, doğrudan aday olan milletvekillerinden daha çok, partilerin alacağı oy oranı ve kendi aday listeleri ağırlık kazanacak.

Söz konusu düzenlemenin kaldırılmasının, en çok Sol Parti’yi etkilemesi bekleniyor. Sol Parti, Eylül 2021’de yapılan son genel seçimlerde yüzde 4,9 ile yüzde 5 barajın altına kalmasına rağmen, çıkardığı üç doğrudan milletvekili sayesinde bu dönem meclise 39 vekil göndermişti.

Sol Partili politikacılar bu değişiklikle kendilerinin hedef alındığı görüşünü savunarak Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını duyurdular. Yeni düzenlemeyle daha az vekil çıkarması beklenen CSU‘nun lideri Markus Söder, düzenlemeyi “Alman demokrasisine yönelik bir saygısızlık” olarak niteledi ve koalisyon hükümetini oluşturan partilerin oy oranlarını artırmak için böyle bir değişikliğe gittiklerini öne sürerek Cumhurbaşkanı Steinmeier’in yasayı onaylaması durumunda, kendilerinin de konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını ilan etti.

Bu kararla ilgili tartışmaların önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşmasının beklendiğine de dikkat çekilirken yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın büyük çoğunluğu Federal Meclis’in küçülmesinden yana. Bertelsmann Vakfı’nın anketine katılanların yüzde 78’i meclisteki milletvekili sayısının düşürülmesinden yana olduğunu ifade etti.

Gazeteci* Cem DALAMAN (VOA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.