enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Enflasyon Zirve Yaptı

Almanya’da Enflasyon Zirve Yaptı
2 Eylül 2021
384
A+
A-

UHA HABER / Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da Salı günü açıklanan enflasyon yüzde 3,9 ile yeni bir zirve yaptı. Haziran ayında yüzde 2,3 olan yıllık enflasyon, Ağustos ayında, 1993 yılı Aralık ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı. 1990’lı yılların başında, iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında ekonomik krize giren ve işsiz sayısının da 5 milyona ulaştığı ülkede, enflasyon 1993 yılında yüzde 4,3’e çıkmıştı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilciliğinin (Amerika’nın Sesi)’den aktardığı haberde, Son verilere göre işsiz sayısı, mevsimsel eğilimin aksine 12 bin azalarak 2 milyon 580 bine geriledi. Geçen yılın Ağustos ayına göre ise işsiz sayısı 377 bin azaldı. Veriler ülkede işsizlik oranının, pandemi kısıtlamalarının başladığı Mart 2020’den beri en düşük seviye olan yüzde 5,6 düzeyinde kaldığını gösterdi.

İşsiz sayısında yaşanan olumlu gidişata sevinen ekonomistler, enflasyon konusunda ise kaygılı yorumlar yapıyor. Enflasyon artışı, KDV indirimlerinin sona ermesi, yüksek enerji fiyatları ve tedarik darboğazlarının etkisiyle açıklanıyor.

Hammadde eksikliği ve nitelikli eleman sıkıntısı enflasyonu tetikliyor

Hükümet ekonominin salgın önlemleri nedeniyle yavaşlamasını engellemek amacıyla geçici olarak KDV indirimine gitmişti. Buna göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerini kapsayan 6 aylık dönemde yüzde 19 olan KDV oranı yüzde 16’ya, bazı temel tüketim maddelerindeki yüzde 7’lik KDV oranı da yüzde 5’e indirilmişti. Uygulamanın bu yıl başında sona ermesiyle, mal ve hizmetlerin fiyatlarının yeniden yükseldiğine dikkat çekiliyor. Ekonomistler, tüketici fiyatlarındaki artışın gelecek aylarda da sürmesi beklentisi içinde.

Alman ekonomisi için yıl sonuna gelindiğinde yüzde 5’lik bir enflasyon beklenirken, enflasyon oranının bu eşiği aşmasının alım gücünü düşürebileceği belirtiliyor.

Ekonomik güven endeksi de geriledi

Almanya’nın ekonomik güven endeksi Ifo da son altı aydır ilk defa geriledi. Güven endeksindeki gerileme sanayi sektöründen kaynaklanıyor. Bunun kökünde de hammadde tedarik sorunlarının yarattığı üretim yavaşlaması ve nitelikli eleman sıkıntısı var. Alman şirketler arasında, üretimlerinin önünde bir engel olarak hammadde bulamamaktan şikayetçi olanların oranı yüzde 64’e ulaşmış durumda. Alman ekonomisinin temel direği otomobil üreticilerinin ve tedarikçilerinin yüzde 83’ü ve elektrikli donanım üreticilerinin yüzde 84’ü yarı iletken ve çip kıtlığından şikayet ediyor.

Alman hükümeti soğukkanlılığını koruyor

Alman hükümeti ise, uzun ve enflasyonsuz büyüme yıllarının ardından gelen bu verilere şimdilik soğukkanlılıkla yaklaşıyor. Nitekim Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, yüksek enflasyonun geçici bir gelişme olduğunu iddia ederek, önümüzdeki seneden itibaren düşeceği öngörüsünde bulunuyor. Bakanlık, “Şu anda, kalıcı yüksek enflasyona yol açabilecek bir ücret-fiyat sarmalına dair hiçbir işaret yok” tezini savunurken, “Delta gibi yeni virüs varyantlarının ortaya çıkma tehlikesi ve bunların salgın süreci üzerindeki etkilerinin, ekonomik kalkınmanın daha sonraki seyri için hala en büyük belirsizliği oluşturduğunu” ifade ediyor.

Öte yandan Euro Bölgesi’nde Temmuz ayında yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 3’le son on yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa İstatistik Dairesi (Eurostat), en yüksek yıllık enflasyonun yüzde 15,4 ile enerjide gerçekleştiğini, enerjiyi, yüzde 2,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri, yüzde 2 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri ve yüzde 1,1 ile hizmet sektörünün izlediğini açıkladı. Enflasyon, Fransa’da yüzde 2,4, İspanya’da yüzde 3,3, İtalya’da yüzde 2,6, Hollanda’da yüzde 2,7 ve Belçika’da yüzde 4,7 olarak kayıtlara geçti.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.