enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:37 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:29 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:28 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:21 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:11 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe gel
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya ulusal güvenlik stratejisini açıkladı: ‘Rusya en büyük tehdit’

Almanya ulusal güvenlik stratejisini açıkladı: ‘Rusya en büyük tehdit’
16 Haziran 2023
29
A+
A-

* Almanya, tarihinin ilk kapsamlı ulusal güvenlik stratejisini açıkladı.

* Belgede Rusya “barışa ve güvenliğe yönelik en büyük tehdit” olarak tanımlanırken Çin’in hem bir rakip hem de bir ortak olduğu ifade edildi.

UHA / Europe İnternational News Agency

Almanya’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Muhabiri Luisa NEUBAUE’nin haberine göre, İlk kapsamlı ulusal güvenlik stratejisini açıklayan Alman hükümeti, “öngörülebilir gelecek için” en büyük güvenlik tehdidi olarak Rusya’yı işaret etti. Hükümet, stratejisinde Çin’e karşı dengeli bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savundu.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un liderlik ettiği hükümet, aylar süren tartışmaların ardından çarşamba günü ülkenin karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarını tanımlayan yaklaşık 80 sayfalık ulusal güvenlik stratejisini sundu.

Scholz basına yaptığı açıklamada, “Ülke tarihimizde ilk kez bir güvenlik stratejisi hazırladık.” ifadelerini kullandı.

Scholz, üç partili koalisyonunun 2021 sonunda göreve geldiğinde hazırlamayı taahhüt ettiği yeni stratejinin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana daha da önem kazandığını söyledi.

Annalena Baerbock: Almanya'da başbakanlık yolu açılan Yeşiller lideri  Baerbock kimdir? - BBC News Türkçe

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise strateji belgesini sunarken, “21. yüzyılda güvenlik, hayati ilaçların eczaneden güvenli bir şekilde temin edilmesi demek. Güvenlik, arkadaşlarımızla sohbet ederken Çin tarafından gözetlenmemek ya da sosyal medyada gezinirken Rus robotlar tarafından manipüle edilmemek anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

Bu belge Moskova ve Pekin ile ilişkilerden siber güvenlik ve iklim tehditlerine kadar güvenlik konularına genel bir bakış sunuyor.

Rusya ‘barışa yönelik en büyük tehdit’ olarak tanımlandı

Belgede Rusya, “öngörülebilir bir gelecekte Avrupa-Atlantik böylesinde güvenlik ve barışa yönelik en büyük tehdit” olarak görüldü.

Scholz’a göre Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi, Almanya’nın dış politikası ve savunma stratejisi için “çığır açan bir değişim” anlamına geliyor ve bu da ülkenin yeniden silahlanmasının önemini ortaya koyuyor.

Bu nedenle Berlin, İsrail’in Arrow balistik füze savunma sistemini satın almak için 4 milyar euro harcamaya hazırlanıyor.

Yeni strateji belgesinde Çin ise “bir ortak ve sistemik bir rakip olarak” olarak kabul edildi.

Çin’e ilişkin, “Çin çeşitli yollarla kurallara dayalı mevcut uluslararası düzeni yeniden şekillendirmeye çalışıyor, bölgesel üstünlüğünü giderek daha fazla ileri sürüyor ve sürekli olarak çıkarlarımıza ve değerlerimize aykırı hareket ediyor. Rekabet ve çekişme unsurlarının son yıllarda arttığını görüyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Tüm bunlara rağmen Çin’in “aynı zamanda çok sayıda küresel zorluk ve krizin onsuz çözülemeyeceği bir ortak olduğu” da vurgulandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.