enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
00:54 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
00:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
00:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
00:41 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
00:40 Netanyahu’nun Mesut Yılmaz’dan istediği Siloam yazıtı nedir?
00:37 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
00:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
00:09 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Almanya Rus Dezenformasyonunun Kıskacında”

“Almanya Rus Dezenformasyonunun Kıskacında”
10 Mart 2021
899
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Almanya Rusya’nın yürüttüğü dezenformasyon kampanyalarının en önemli hedefi haline geldi. 

Raporda hem siyasi düzeyde hem de Kremlin yanlısı medya kuruluşları tarafından yürütülen dezenformasyon kampanyalarında, “Almanya’nın Rusya düşmanlığı yaptığı” yolunda imaj oluşturma amacı güdüldüğü bildiriliyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalar sonrasında kurulan ve 2015’ten bu yana Rus medyasında AB ülkeleriyle ilgili haberleri değerlendiren Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi, Almanya ile bağlantılı 700’den fazla yalan haber yayınlandığını, aynı dönem içinde Fransa’ya yönelik 300, İtalya’ya yönelik 170 ve İspanya ile ilgili sadece 40 “yanıltıcı, yalan ve yanlış bilgi” içeren haber yayıldığını belirlemiş.

Bu haberlerde, “Alman politikacıların Rusya ile diyaloğu engellediği, Almanya’da yaşayan Ruslar’ın sistematik olarak baskı altında tutulduğu” gibi konuların işlendiği saptanmış.

Rapor, Rusya’nın Almanya’ya yönelik dezenformasyon kampanyasının resmi yetkililerin onayı ile Almanya’da da yayın yapan RT ve Sputnik adlı medya kanalları üzerinden yürütüldüğüne işaret ediyor.

Rus devleti tarafından finanse edilen ve bütçeleri kısa süre önce yükseltilen bu medya kuruluşlarının Almanya’daki kadro ve teknik imkanlarını genişletmeyi hedeflediği belirtilirken, bu durum Rusya’nın Almanya’ya yönelik dezenformasyon kampanyalarını önümüzdeki dönemde daha da yoğunlaştıracağının bir işareti olarak yorumlanıyor.

Maas: “Şaşırmadım”

Heiko Maas
Heiko Maas

Raporun kendisini şaşırtmadığını söyleyen Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rusya’nın hedefinin Almanya ve AB’deki demokratik kurumları ve demokrasiye olan güveni zayıflatmak olduğunu açıkladı.

Alman hükümetinin Rusya’nın tutumunu endişeyle izlediğini kaydeden Maas, Berlin’in yanlış haberciliğe ve siber saldırılara karşı AB çapında ortak mücadele başlatmayı hedeflediğini de duyurdu.

Maas, Almanya’nın dezenformasyon kampanyalarına “olumlu bir gündemle” tepki vereceğini söyleyerek, Rusya’daki sivil toplum kuruluşlarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştıracakları ve Rus medyası tarafından oluşturulan Almanya imajını düzeltecekleri bilgisini verdi.

İkili ilişkilerde inişli-çıkışlı seyir

Rusya ile Almanya arasındaki ilişkiler son yıllarda karmaşık bir tablo ortaya koyuyor. Almanya, Avrupa’ya satılan Rus gazının miktarını iki katına çıkaracak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz hattının en önemli destekçisi. Hatta bu yüzden eski Başkan Donald Trump döneminde ABD ile ilişkilerin bozulması gündemi belirledi. Alman şirketlerinin Rusya’da 25 milyar Euro’luk yatırımı var, ikili ticaret hacmi son yıllarda 90 milyar Euro’nun üzerine çıktı.

Buna karşılık 2019 yılında bir eski Çeçen milis liderinin, Rusya destekli olduğu düşünülen bir saldırgan tarafından Berlin’de öldürülmesi Almanya ile Rusya arasında gerilime neden oldu.

Olayla bağlantılı karşılıklı suçlamalar sonrasında, Almanya ve Rusya karşılıklı olarak diplomatları sınırdışı etti. Berlin ve Moskova arasındaki ilişkiler muhalif Aleksei Navalny’nin zehirlenmesinden sonra daha da gerildi. Navalny’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmiş, Alman hükümeti doğrudan Rus yönetimini muhalif siyasetçiyi zehirlemekle suçlamıştı.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.