enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya Dışişleri Maas: Türkiye, tahliyelere önemli katkıda bulunuyor

Almanya Dışişleri Maas: Türkiye, tahliyelere önemli katkıda bulunuyor
30 Ağustos 2021
626
A+
A-

UHA HABER / Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Alman ve Afgan vatandaşların Afganistan’dan çıkarılırken Türkiye’den yardım talep edilmesi konusuyla ilgili, “Türkiye, Kabil Havaalanındaki faaliyetleriyle önemli bir katkıda bulunuyor” açıklamasını yaptı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı AA’nın haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman ve Afgan vatandaşların Afganistan’dan çıkarılırken Türkiye’den yardım talep edilmesi konusuna yönelik, “Türkiye, (Kabil) havaalanındaki faaliyetleriyle (tahliyelere) önemli bir katkıda bulunuyor.” dedi.

Maas ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Dışişleri Maas: Türkiye, tahliyelere önemli katkıda bulunuyor

Maas, Türkiye’deki orman yangınlarında can kayıpları nedeniyle Çavuşoğlu’na başsağlığını yinelemek istediğini belirterek, “Türkiye’nin son haftalarda Kabil havaalanında gerçekleştirdiği çabalar için tekrar teşekkür ediyorum. Türkiye burada güvenlik açısından sağladığı tedbirleriyle tahliye uçuşlarının gerçekleşebilmesine önemli katkı sağladı. Geçtiğimiz perşembe günü yaşanan feci saldırılar karşısında bu çabaların son derece zor koşullarda yapıldığını görüyoruz. Afgan siviller ve Amerikan askerleri burada hayatlarıyla bunun bedelini ödediler. Yakınlarına başsağlığı dilemek istiyorum” dedi.

“Biz de Taliban ile görüşmek durumundayız”

Yeni bir sürece girildiğini belirten Maas, halen Afganistan’da Alman vatandaşlarının ve yerel personellerinin bulunduğunu, Almanya olarak onları kabul edeceklerini, bu kişilerin Almanya’ya gelebilmesi için çaba harcamak istediklerini söyledi.

Almanya Dışişleri Maas: Türkiye, tahliyelere önemli katkıda bulunuyor

Maas, son günlerde insanların Kabil’den hava yoluyla ayrılmaları için Kabil havaalanının tadilat görmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’ye Kabil havaalanını işletilmeyi önerdiği için müteşekkiriz çünkü havaalanının sivil kısmı tahrip edildi. Taliban’dan güvenliği sağlaması yönünde vaatte bulunmasını istiyoruz. Biz de Taliban ile birlikte görüşmek durumundayız. Havaalanının işletilmesini istiyorlar. Biz hem maddi hem de teknik olarak burada katkıda bulunmaya hazırız.” diye konuştu.

Önemli konularda mevkidaşı Çavuşoğlu ile hemfikir olduğunu kaydeden Maas, bölgedeki sorunlara karşı Almanya’nın yapıcı ve aktif bir katkıda bulunmaya hazır olduğunu, Türkiye’ye bu aşamaya kadar bulunduğu katkılar için müteşekkir olduğunu vurguladı.

Maas toplantının soru cevap bölümünde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Kabil için koruma bölgesi önermesine değinerek, şunları söyledi:

Tabii ki biz de Sayın Macron’un önerisi konusunda Fransız partnerlerimiz ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Tabii ki bu önerinin de amacı bu: Kabil havaalanı etrafında güvenliği sağlamak. Bunu Birleşmiş Milletlerle mi yaparız yoksa zaten orada olan partnerlerle mi? Çünkü onların zaten Taliban ile direkt iletişim kanalları var. Buna bakmak lazım. Sonunda zannediyorum ki oradaki taraflarla gerçekleştirilebilecek şey yapılacaktır. Yani bir koruma bölgesi mi yoksa şu anda sorumluluk taşıyan taraf olan ülkelerle mi? Bu daha sonra belli olacaktır.”

Almanya Dışişleri Maas: Türkiye, tahliyelere önemli katkıda bulunuyor

“Biz, bu insanları Almanya’da kabul etmeye hazırız”

Maas, Afganistan’dan tahliye edilecek Alman vatandaşı ve yerel personellere de değinerek “10 binden fazla yerel personel var ve yine korunmaya muhtaç 10 bini aşkın insan var. Yani bizim kabul ettiğimiz insanlar var bu sayıda ve bu insanlar için elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu insanlar için Almanya’da komşu ülkelerle Türkiye ile birlikte yasal olarak ülkeden çıkma yolları arıyoruz. Biz, bu insanları Almanya’da kabul etmeye hazırız. Şu anda onlarla ilgileniyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu ile görüşmesinde Alman ve Afgan vatandaşların Afganistan’dan çıkarılırken Türkiye’den yardım talep edilmesi konusuna yönelik ise “Biz bugün çok yoğun bir şekilde, söz konusu kişi ve grubu yani Alman vatandaşı yerel personeli ve korumaya muhtaç kişileri ele aldık. Türkiye, (Kabil) havaalanındaki faaliyetleriyle (tahliyelere) önemli bir katkıda bulunuyor ” diye konuştu.

[UHA Haber Ajansı, 30 Ağustos 2021] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.