enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:29 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “İklim Krizi ve Su Güvenliği “ başlıklı konferansta konuştu.
00:24 Kocaelispor Restaurant Loca’sında Önemli İsimler
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
00:09 n okuyoruz | Bültenden Herkese Merhaba!
00:09 Ukrayna’da savaş: Zelenskiy Macron ile Paris’te barış ve güvenlik gündemini görüşecek
00:05 Gazeteci Cengiz ERDİL yazdı: İklim zirvesinin ardından
00:03 Belçika direniyor, AB Ukrayna için B planını değerlendiriyor
12:28
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”…
00:46 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:35 Aralık ayında hava nasıl olacak?
00:24 Türkiye’nin dijital haritaları vatandaşların erişimine açıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya Dışişleri Bakanı neden Türkiye’ye geliyor?

Almanya Dışişleri Bakanı neden Türkiye’ye geliyor?
17 Ekim 2025
13
A+
A-

* Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul bugün Türkiye’ye geliyor. Alman Dışişleri, Wadephul’un Türkiye ziyaretine ilişkin DW Türkçe’ye bilgi verdi.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

Muhammed Kafadar - YouTube

Gazeteci* Muhammed KAFADAR, DW

ANKARA, 17 EKİM 2025 – UHA / İnternational News Agency’n DW kaynaklı Gülsen Solaker’ın haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul bugün Türkiye’yi ziyaret ederek mevkidaşı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirecek. DW Türkçe Wadephul’un günübirlik ziyaretinde ajandasındaki başlıkları ve Ankara-Berlin ilişkilerinin geleceğini Alman Dışişleri Bakanlığına sordu.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Basın Dairesi Başkanı Björn Meusel, DW Türkçe’ye verdiği yazılı yanıtta, görüşmelerde öncelikle Gazze Şeridi’nde insani durumun hızla iyileştirilmesine odaklanılacağını ve rehinelerin serbest bırakılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın barış planının uygulanmasına yönelik sıradaki adımların ele alınacağını belirtti. Ayrıca Suriye’deki gelişmeler ve Ukrayna savaşının da iki bakanın gündeminde olacağını aktardı.

Türkiye’nin Avrupa’nın savunmasındaki rolü

Türkiye’nin Avrupa savunmasına olası katkısı ve Yunanistan’ın böylesi bir işbirliğine itirazlarına dair soru üzerine Meusel, Wadephul’un geçen Cumartesi günü Yunan Ta Nea gazetesine verdiği röportaja dikkat çekti.

O röportajda hem Yunanistan hem de Türkiye’nin Akdeniz’de “merkezi bir rol oynadığını” ifade eden Wadephul, Avrupa Birliği’nin kendisini savunabilir durumda kalabilmesi için güçlü bir sanayi altyapısına ihtiyacı olduğunu belirterek SAFE’nin (Avrupa Güvenlik Eylem Programı) bu bağlamda mevcut boşlukların kapatılmasına yardımcı olacağını vurgulamıştı.

Rusya tehdidi üzerine geliştirilen SAFE, partner ülkelerin savunma harcamalarında uygun koşullarda kredi kullanmalarına ve kendi aralarında silah satın alımları yapmalarına olanak tanıyor. Programa dahil edilmesi tartışılan Türkiye, özellikle İHA, mühimmat ve zırhlı araç üretim kapasitesiyle Avrupa’nın acil ihtiyacına hızlı yanıt verebilecek bir alternatif olarak görülüyor.

Eurofighter savaş uçağı satışında son durum

Türkiye’ye Eurofighter savaş uçağı satışındagelinen son noktaya ilişkin Meusel, üretici Airbus’ın isteği üzerine, federal hükümetin Türkiye ile müzakerelere başlanmasına yönelik ön talebi yakın zamanda olumlu karara bağladığını hatırlattı.

İki Eurofighter tipi savaşı uçağı pistte park halinde
Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına yeşil ışık yakılmıştıFotoğraf: Bernd Wüstneck/dpa/picture alliance

Eurofighter’lar konusunda Yunanistan’ın çekincelerine dair DW Türkçe’ye yapılan açıklamada, “Bu jetler NATO sisteminin bir parçasıdır, tüm Avrupa ortaklarının güvenliğini artırmaya yöneliktirler… Bunların başka bir NATO üyesine ya da bir AB üye devletine karşı kullanılması düşünülemez” denildi.

Almanya’nın jetlerin satışı konusunda Yunanistan ile yakın irtibat halinde olduğu da kaydedildi.

Türkiye yaşlanan hava filosunu 40 adet Eurofighter jeti ile güçlendirmek istiyor. Bu konuda üretim ortakları İngiltere, İspanya ve Almanya ile görüşmeler uzun süredir devam ediyordu. Almanya jetlerin satışına yönelik itirazından Friedrich Merz hükümetinin iş başına gelmesinden sonra vazgeçmişti. Ayrıca ABD’de Türkiye’ye F-16 jetlerinin satışını onaylamış durumda, üretim ve teslimat sürecine dair görüşmeler ise sürüyor.

ABD de Türkiye’ye F-16 satışını duyurduğu aynı gün Yunanistan’a ise daha gelişmiş F-35 jetlerinin satışına onay vermişti.

Akkuyu için Siemens’e sipariş edilen ekipmanlar

Türkiye ve Almanya arasındaki sorun başlıklarından biri de Akkuyu Nükleer Santrali için Alman Siemens firmasından sipariş edilen ancak uzun süredir Türkiye’ye teslimatı yapılmayan ekipmanlar. Alman Dışişleri Bakanlığı DW Türkçe’nin bu konudaki sorusunu yanıtsız bıraktı.

Elektrik üretimi için kritik türbinlerin teslimatını Alman hükümeti, Akkuyu projesi Rusya ortaklığı olduğu gerekçesiyle engelliyor. Söz konusu parçaların üretiminin çoktan tamamlandığı ve sevkıyat için hazır halde depolarda bekletildiği belirtiliyor.

Türkiye sorunun aşılamaması üzerine Akkuyu’nun inşaatı tamamlanmaya yaklaşan ilk ünitesi için Çin’den türbin siparişi vermişti.

Başbakan Friedrich Merz’in Türkiye ziyareti

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, geçen ay yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in Ekim ayı içerisinde Türkiye’yi ziyaret etmesinin beklendiğini söylemişti. Alman Dışişleri, henüz ziyaret için bir tarih belirlenmediği bilgisini verdi.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, bir video çekiminde. Yanında duran bir Alman bayrağı var
Almanya Başbakanı Friedrich MerzFotoğraf: Bundesregierung

Wadephul’un Cuma günkü Ankara ziyareti Merz’in olası Türkiye temaslarına bir hazırlık olarak da görülüyor.

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu ve muhalefete yönelik baskı

DW Türkçe, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu ve Türkiye’de ana muhalefet partisine yönelik yargı süreçlerinin Wadephul’ın ziyareti sırasında gündeme gelip gelmeyeceğini de sordu. Meusel, “Ziyaret sırasında başka meseleler de ele alınacak ancak bunları önceden tartışamam” yanıtını verdi.

Dünkü olağan basın toplantısında Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise bu konuda daha detaylı açıklamalarda bulundu.

“Muhalefet politikacılarına yönelik baskılar bizi elbette endişelendiriyor” diyen sözcü, Türkiye’de yargının siyasi rekabet aracına dönüştürülmesinin yeni bir şey olmadığını, Avrupa Birliği ile yakınlaşma için hukuk devleti ve demokratik ilkelere uymanın hayati önemde olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.