enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:32 Anlaşma istemeyen kim?
04:53 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı.
00:40 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:35 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:29 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:22 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:20 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:11 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
00:07 Bakan Yerlikaya, NSosyal hesabından “Yalan sizin ağzınıza yuva yapmış” başlığıyla paylaşımda bulundu…
00:07 İkinci para kulesi skandalı! Kara parayla Bodrum’da kaçak villa…
00:06 Sevdiğim Suriye harabeye döndü: Tarihin tekerrür etmesini engellemek istiyorum
11:21 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
00:43 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:38 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:29 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:08 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:06 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman ordusuna ek fonda uzlaşma

Alman ordusuna ek fonda uzlaşma
31 Mayıs 2022
488
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Almanya’da koalisyon ortakları ile muhalefetteki Hristiyan Birlik, orduya 100 milyar euroluk ek fon sağlanmasında uzlaşma sağladı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğinin haberine göre, Almanya’da hükümeti oluşturan üç parti muhalefetteki Hristiyan Birlik ile Alman ordusuna 100 milyar euroluk ek fon ayrılmasının anayasa ile güvence altına alınması konusunda uzlaşma sağladı.

Almanya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Berlin’de yaptığı üç saatten fazla süren görüşmelerin “başarıyla sonuçlandığı” açıklandı. Yazılı açıklamada, “Alman ordusunun önümüzdeki yıllarda 100 milyar euroluk ek yatırımla güçlendirilmesini birlikte sağlayacağız” ifadesine yer verildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden üç gün sonra (27 Şubat 2022) savaşı “dönüm noktası” diye nitelendirerek Almanya’nın savunma harcamalarını artıracağını ve bunun için 100 milyar euroluk en fon öngörüldüğünü duyurmuştu. Scholz, fonun yatırım ve teçhizat için kullanılacağını belirtmiş ve bu kararla her yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinden fazlasının savunmaya yatırım için ayrılacağını ifade etmişti. NATO’nun gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinin savunma bütçesine ayrılması talebinin yerine getireleceği, koalisyon protokolünde açık bir şekilde belirtilmemişti. Almanya’nın halihazırda savunma harcamaları gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1,55’i düzeyinde.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Fotoğraf: Marijan Murat/dpa/picture alliance

Hükümetin Hristiyan Birlik’e ihtiyacı var

100 milyar euroluk ek fonun anayasa ile güvence altına alınması için Federal Meclis’te üçte iki çoğunluğun onayı gerekiyor. Koalisyonu oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP bunun için Hristiyan Birlik partileri ile uzlaşma arayışına girmişti. Meclis yaz tatiline girmeden söz konusu uzlaşmanın meclisten geçmesi planlanıyor.

Hükümet ortakları ile Hristiyan Birlik partileri arasında bu konudaki görüşmeler haftalardır sürüyordu. Hristiyan Birlik partileri gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinin savunma bütçesine ayrılmasının kalıcı olmasını talep ediyor.

Almanya 100 milyar euroluk ek fonla Tornado jetlerinin yerine ABD’den 35 adet F-35 savaş uçağı almayı planlıyor. Bunun yanı sıra ordunun ihtiyacı olan nakliye helikopterlerinin satın alınması ve askerlerin donanımlarının iyileştirilmesi planlanıyor.

EK Kaynaklar *DW,AFP,rtr 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[UHA Haber Ajansı, 31 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.