enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman Gazeteciler Birliği: “Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin”

Alman Gazeteciler Birliği: “Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin”
15 Ağustos 2023
22
A+
A-

Alman Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un Türkiye’de kısa bir süre gözaltına alındığının ortaya çıkmasının yankıları sürüyor.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’den Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’in (VOA)’ye dayandırdığı Berlin’den Cem DALAMAN’ın haberine göre, Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Genel Başkanı Frank Überall, Türkiye’deki siyasi olaylarla ilgili sosyal medya üzerinden yorum yapan Alman gazetecileri Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyardı.

Açıklamasında, “Eğer parlamenter dokunulmazlık bile Türkiye’de gözaltına alınmaktan korumuyorsa gazeteciler için tehlike çok daha büyük demektir” diyen Überall, “Geçmişte haberlerinde veya sosyal medyada Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan veya iktidar partisi AK Parti’ye yönelik eleştiriler yapan gazeteciler Türkiye’den uzak dursun” şeklinde bir ifade kullandı.

DJV Başkanı, iş ya da özel bir nedenle Türkiye’ye gidecek olan Alman gazetecilerin risk alacağını iddia etti.

VOA Kürtçe Yayın Bölümü’ne konuşan Gökay Akbulut, Kayseri’deki akrabalarını ziyaret etmek için Türkiye’ye gittiği sırada Antalya havaalanında gözaltına alındığını söyledi.

Akbulut, serbest bırakıldıktan sonra bile aynı şehirden çok sayıda ölüm tehdidi aldığını, bu nedenle ziyaretini yarıda keserek Türkiye’yi hemen terk ettiğini de bildirdi.

Akbulut, “Bu gözaltı beni susturamaz” dedi.

Akbulut Ekim ayında Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu ile birlikte Türkiye’yi tekrar ziyaret edeceğini duyurdu.Gökay Akbulut daha önce sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Alman Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür ederken, “Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’nın hakkımda yakalama kararı olduğunu Türkiye’de havaalanındayken öğrendim. Herhangi bir ifade vermeme gerek kalmadan dosya birkaç saat içinde silindi. Dışişleri Bakanlığı’na hızlı girişimleri için teşekkür ediyorum! Bu olay, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olmadığını bir kez daha gösterdi. Ama merak etmeyin, tutuklama kararı gözümü korkutmayacak” demişti.

Bunun ardından eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X üzerinden bir ikinci açıklama yapan Sol Partili milletvekili, 2019 yılında sosyal medya hesabı üzerinden yazdıkları nedeniyle gözaltına alındığını, gözaltı sonrası Kayseri’de akrabalarını kısaca ziyaret ettikten sonra, Türkiye’den ayrıldığını ve önümüzdeki Ekim ayında Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu ile birlikte tekrar Türkiye’ye gideceğini ve “o seyahatte de ağzını kapatmayacağını” kaydetmişti.

Akbulut’un gözaltına alınması, hükümetin haftalık basın toplantısında da konu oldu.,

Gazetecilerin güvenliği ile ilgili gelen bir soruyu yanıtlayan Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu konuda değerlendirme yapamayacağını ifade ederken, bakanlığın gözaltına sürecinde devreye girdiğini belirtti ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Antalya Başkonsoloslukları’nın milletvekilinin serbest bırakılması için girişimlerde bulunduklarını da açıkladı.

Bakanlık sözcüsü, bakanlığın internet sayfasında yer alan Türkiye ile ilgili uyarılara da atıfta bulundu. Söz konusu seyahat ve güvenlik uyarısında, “Türkiye’de Alman vatandaşlarının keyfi olarak tutuklandığı, ülkeden çıkışlarının yasaklandığı veya Türkiye’ye girişlerinin engellendiği vakalar olduğu” yazıyor. Ayrıca, “Türkiye’de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin görüşüne göre hukukun üstünlüğüne aykırı olan geniş tanımlı bir terörizm kavramı var” deniliyor.

Bu haberde VOA Kürtçe Yayın Bölümü’nün haberinden alıntı yapılmıştır.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ (UHA), Cem DALAMAN (VOA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.