enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:40 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
22:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM temizlik görevlisini halkı buldu

AİHM temizlik görevlisini halkı buldu
16 Haziran 2021
408
A+
A-

UHA HABER / AİHM, Facebook paylaşımlarını beğendiği gerekçesiyle işten çıkartılan temizlik görevlisi ile Erdoğan’a hakaret iddiasıyla yargılanan öğrenci davalarında “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararı verdi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW, ANKA, dpa/JD, HS)’ye dayandırdığı habere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sosyal medyada paylaşımları beğendiği için işten çıkartılan sözleşmeli temizlik görevlisi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan yargılanan üniversite öğrenci Ömer Çağdaş Ersoy’un başvurularına ilişkin kararlarını dün açıkladı.

AİHM, Adana’nın Seyhan ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğünde temizlik görevlisi olarak çalışırken işten çıkartılan Melike isimli soyadı açıklanmayan kadının 2019 yılında yaptığı başvuruyu karara bağladı. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve başvuru sahibine 2 bin euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Sözleşmeli kamu çalışanı olan başvuru sahibi, Facebook’taki bazı paylaşımları beğendiği için disiplin soruşturmasıyla işten atıldığı gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu.

Başvuruyu değerlendiren mahkeme, temizlik görevlisi olarak çalışan kadının işten çıkartılmasında Türk yetkililerin yeterli ve ilgili gerekçeler sunmadığı sonucuna vardı. Ayrıca başvuru sahibinin görevi nedeniyle iş yerinde çok az etkisinin olduğunu belirtti. Başvuru sahibinin “ifade özgürlüğüne yapılan müdahale ile izlenen meşru amaç arasında makul bir orantılılık” bulunmadığı değerlendirmesi yapan mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Erdoğan’a hakaret davası

AİHM, 2012 yılında üniversite öğrencisiyken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan yargılanan Ömer Çağdaş Ersoy’un başvurusunda, “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararı verdi ve Türkiye’nin Ersoy’a 4 bin euro tazminat ödemesine hükümetti.

Ömür Çağdaş Ersoy, 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrenciyken dönemin Başbakanı Erdoğan ile ilgili konuşması nedeniyle yargılanmıştı. Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polis ile yaşanan arbedenin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan gösteriye katılan Ersoy, burada bir konuşma yapmıştı. “Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zafere sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan’ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ’de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır” diyen Ersoy, mücadeleye devam edeceklerini söylemişti.

O dönemde üniversite öğrencisi olan Ersoy, Erdoğan aleyhine yaptığı açıklamalar nedeniyle “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçundan 2016 yılında para cezası ödemeye mahkûm olmuştu. 2018’de Anayasa Mahkemesi, bu cezayı ertelemişti.

Ersoy’un 2019 yılında yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Ersoy’un yaptığı konuşma nedeniyle para cezasına çarptırılmasını haksız bularak, “ifade özgürlüğü hakkının ihlal” edildiğine hükmetti. AİHM, gerekçeli kararında, Ersoy’un konuşması ile ilgili “normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceği yönündeki” daha önceki kararlarına atıfta bulundu. Mahkeme Türkiye’nin karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin euro tazminat ödemesini istedi.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 16 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.