enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 Kocaeli basın camiası yasta…
00:58 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
00:48 TRHaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’den Alaska Zirvesi değerlendirmesi…
00:41 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
00:24 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
00:21 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’nin arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
00:10 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
00:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
18:04 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
17:41 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi ve gelişmeler!
08:45 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
00:43 Belçika’da ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ile diğer elektronik cihazların kullanımı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde yasaklanacak.
00:40 Ahıska Türkleri!
00:22 Ermenistan-ABD-Azerbaycan Arasında İmzalanan Zengezur Koridoru Anlaşması, Türkiye, Türkistan Coğrafyası, İran, Rusya ve Çin Aleyhine Sonuçlanabilecek Birçok Husus İçermektedir.
22:58 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:45 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
22:19 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
22:02 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afrika’dan Fransa’ya gelen toz bulutunda eski nükleer denemelerin radyoaktif kalıntıları çıktı

Afrika’dan Fransa’ya gelen toz bulutunda eski nükleer denemelerin radyoaktif kalıntıları çıktı
10 Mart 2021
445
A+
A-

UHA HABER / Fransa’nın güney ve güney doğu bölgeleri şubat ayı başlarında Sahra Çölü’nden gelen toz bulutu ile kaplanmıştı.

Bir bilim kurgu filmi havası verse de atmosferi kaplayan toz bulutunda radyoaktif maddeler tespit edildi. Daha ilginç olanı ise toz bulutlarında Sezyum 137 (Caesium 137) radyoaktif kalıntılarının Fransa’nın 1960 yıllarında Cezayir’de gerçekleştirdiği nükleer denemelerden gelmesi.

Fransa’da radyoaktivite kontrolü yapan ACRO derneğine göre analiz edilen örneklerde kesin bir şekilde Sezyum 137 kalıntıları tespit edildi.

Caen Üniversitesi’nde Radyoloji Uzmanı olarak çalışan Pierre Barbey, bulunan Sezyum 137 elementin aynısının 2011 yılında Japonya’nın Fukushima kentinde meydana gelen nükleer santral kazasında da atmosfere yayıldığını dile getirdi.

AFP
Lyon kenti sarı bir atmosferle kaplıAFP

‘Yıllar önce yaptıklarımız bugün bir bumerang gibi bize geri döndü’

Laboratuvar söz konusu maddede bulunan radyoaktif kalıntıların oranının insan sağlına zarar verecek seviyede olmadığına dikkat çekti.

Fransa’nın 1960 yıllarında Cezayir’in güneyinde nükleer deneme yaptıklarını hatırlatan Barbey, “Yıllar önce yaptıklarımız bugün bir bumerang gibi geri döndü. Ama asıl endişe verici olan yıllardır yerel halkın çok daha büyün oranla bu radyoaktivite maruz kalması” diye konuştu.

Fransa, Afrika’da 17 atom bombası denedi

Fransa 1960 ila 1966 yıllarında, eski sömürgesi Cezayir çölünde toplam 17 nükleer bomba testi yaptı. Fransız ordusunun yaptığı denemelerin Hiroshima patlamasının 3 veya 4 katı olduğu biliniyor.

1966’da Nükleer Test Yasağı Anlaşmasının (CTBT) imzalayan Fransa artık nükleer testler yapmayacağını taahhüdünde bulundu.

Bugüne kadar sonuçlanan 843 tazminat dosyasından Fransa sadece 11 kişiye tazminat ödendi. Bunların iki eski Fransız askeri ve 9’u Fransa için çalışan Polinezyalı işçiydi.

HABER : Hüseyin KOYUNCU & EuroNews

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.