enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afganistan’da Taliban’ın yönettiği Kabil Belediyesi: Kadın çalışanlar evde kalsın

Afganistan’da Taliban’ın yönettiği Kabil Belediyesi: Kadın çalışanlar evde kalsın
20 Eylül 2021
310
A+
A-

UHA HABER / Afganistan’da Taliban’ın yönetimine geçen Kabil Belediyesi, kadın çalışanlarından işe gelmeyip evde kalmalarını istedi. Sadece yaptıkları görev erkeklerle değiştirilemeyecek kadın personel bu uygulamadan muaf tutuldu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (EuroNews)’den aktardığı haberine göre, Kabil’deki belediyede, Taliban geçen ay yönetimi ele geçirmeden önce çalışan 3 bin görevlinin üçte birisinden biraz azı kadındı.

Taliban, öğrenim yılı başlamasıyla birlikte genç kızların orta okul ile liseye dönmelerine ve spor faaliyetlerine katılmalarını izin vermeyeceğini açıklamıştı. Taliban, üniversite talebesi kızların ise cinsiyete göre ayrılmış sınıflarda ve katı bir İslami kıyafet kuralına uyma şartıyla derslere girme koşulu getirmişti.

Taliban, 1990’lı yıllarda ülkede yönetimi ele aldığında da kadın ve kızların okuluma gitmesine, çalışmasına ve kamu hayatında rol almasına yasak getirmişti. Taliban’da yeni hükümette Kadın İşleri Bakanlığı’nı kaldırmıştı.

Kabil’de kadınların sessiz protestosu

Bu arada Kabil’de bir grup kadın, Taliban’ın ülke yönetimini devralması sonrası kısıtlanan eğitim ve çalışma haklarını geri almak için “sessiz protesto” gerçekleştirdi.

Başkent Kabil’de Eğitim Bakanlığı’nın karşısındaki alışveriş merkezinin girişinde toplanan yaklaşık 15 kadın ağızlarını bantlayarak, ellerindeki dövizlerle sessiz protesto düzenledi.

Okullarda sadece erkek öğrencilerin eğitim almasına izin verilmesi ve kız öğrencilerin eğitimine değinilmemesi protesto edilirken göstericiler, kız öğrencilerin okullarda giydikleri üniformalara atfen beyaz başörtüsü ile siyah elbise giydi.

Dövizlerde, “Dersimi ve ödevimi alma”, “Dinin tanıdığı eğitim hakkını kadınlardan almayın”, “Eğitim kapısının kızlara kapatılması, onları karanlık bir cehalete hapsetmektir”, “İlim talep etmek kadın ve erkeğe farzdır”, “Kadınlar okula gitmeli” ifadeleri yer aldı.

Ek kaynaklar * AP, AA

[UHA Haber Ajansı, 20 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.