enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afganistan: Taliban, iktidara gelişinin ikinci yıl dönümünü kutluyor

Afganistan: Taliban, iktidara gelişinin ikinci yıl dönümünü kutluyor
17 Ağustos 2023
22
A+
A-

Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelişinin ikinci yıl dönümünde ülkenin farklı noktalarında ‘işgalcilerden kurtuluş” adı altında törenler yapıldı.

UHA / Europe İnternational News Agency

AFP : Agence France Presse APK pour Android TéléchargerUHA Haber’in Agence France-Presse’den (AFP) aktardığı haberine göre, Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ikinci yıl dönümünde ülkenin farklı noktalarında ‘işgalcilerden kurtuluş” adı altında etkinlikler düzenlendi.

Taliban hareketinin merkezi olan ve Heybetullah Ahunzade’nin kararnameyle yönettiği Kandahar’daki geçit töreni halktan uzakta bir askeri kampın içinde yapıldı.

Başkent Kabil’deki Ahmad Şah Mesud Meydanı’ndaki törende güvenlik personeli gibi giyinen Afgan çocuklar plastik silahlar taşıdı.

Herat sokaklarında toplanan Taliban destekçileri “Avrupalılara ölüm! Çok yaşa Afganistan İslam Emirliği! Amerikalılara ölüm!” şeklinde sloganlar attı.

Uluslararası toplum tarafından tanınmayan Taliban hükümeti yaptığı açıklamada “Kabil’in fethi, gururlu Afgan ulusunu kimsenin kontrol edemeyeceğini ve hiçbir işgalcinin ülkenin bağımsızlığını ve özgürlüğünü tehdit etmesine izin verilmeyeceğini bir kez daha kanıtladı” dedi.

WAKIL KOHSAR/AFP or licensors[Taliban üyeleri, Kabil’deki ABD büyükelçiliği yakınlarında bir araç konvoyuyla geçit töreni yapıyor.WAKIL KOHSAR/AFP or licensors]

Eski Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi, ‘Afganistan İslam Emirliği’nin beyaz ve siyah bayraklarını salladı.

Uluslararası güçlerin ülkeden çekilmelerinin ardından terk ettikleri Amerikan yapımı askeri araçlar da caddelerde gösterildi.

“Kadın hakları kısıtlandı”

38 milyondan fazla insanın yaşadığı ülke dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıya.

Taliban’ın 15 Ağustos 2021 tarihinden bu yana ülkede baskıcı politikalar uyguladığı ve Birleşmiş Milletler’in “cinsiyet ayrımcılığı” olarak adlandırdığı yasaların kadınları hedef aldığı eleştirileri yapılıyor.

Kamusal yaşamın yanı sıra istihdam ve eğitime erişimden de dışlanan kadınların haklarına getirilen kısıtlamalar, hükümetin uluslararası toplum tarafından tanınmasının önündeki en büyük engeller arasında gösteriliyor.

Ülkenin üniversitelerinin kapıları kadınlara kapatılmadan önce Kabil’de tıp öğrencisi olan Farah, AFP’ye “Artık toplumda bir yerim olmadığını hissediyorum. Geri kafalı ve kadın haklarına karşı olan birkaç erkeğin kurallarına uymakla sınırlandırıldım” dedi.

Taliban’a karşı kadın gösterisi

Yıldönümü etkinlikleri öncesinde küçük kadın grupları yüzlerini maskeleyerek Taliban rejimine karşı kısa gösteriler düzenledi.

Kapalı kapılar ardında düzenlenen ancak sosyal medyada yayınlanan bir mitinge katılan Zholia Parsi, AFP’ye yaptığı açıklamada “Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin toplumun yarısının baskı altında olduğu gerçeğine dikkat çekmesi için gösteri yaptık” diye konuştu.

Taliban’ın yönetim vaatlerini tutmadığını söyleyen Birleşmiş Milletler uzmanları “Taliban’ın fiili yetkililerinin, özellikle eğitime erişim konusunda herhangi bir kısıtlamanın geçici olacağına dair güvencelerine rağmen, sistematik ve her şeyi kapsayan bir ayrımcılık, marjinalleştirme ve zulüm sistemini ortaya koymuştur” açıklaması yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.