Adalet Bakanı Gürlek: Adli Tıp’ta 506 bin 522 dosya incelendi
*Adalet Bakanı Akın Gürlek’in göreve gelmesinin ardından son 6 aylık dönemde Adli Tıp’ta 506 bin 522 dosyanın incelendiğini söyledi.
UHA / International News Agency
Adalet Bakanı Akın Gürlek
ANKARA, 11 EYLÜL 2026 – Adalet Bakanı Gürlek’in göreve gelmesinin ardından son 6 aylık dönemde İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı tarafından insan haklarının korunması, ihlal iddialarının etkin şekilde takip edilmesi ve ulusal ve uluslararası insan hakları mekanizmaları nezdindeki süreçlerin güçlü biçimde yürütülmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde 2026’da 428 başvuruda savunma hazırlandı.
Aynı dönemde, savunma süreci devam eden derdest başvuru sayısı 5 bin 151 olurken, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde icra denetimi devam eden 464 davadan 19’unun icra süreci de kapatıldı.
Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda Bakanlığa görüş için iletilen 2 bin 977 başvurunun 2 bin 848’i gönderildi. Tazminat Komisyonunca karara bağlanan 11 bin 795 dosyanın ödeme süreci takip edildi.

Bakanlık bünyesinde kurulan Acil Durumlar ve Savunma Planlaması Dairesi Başkanlığınca da savunma ve afet planları güncellendi.
İç Denetim Birimi Başkanlığınca ilk derece mahkemelerinde hedef süre uygulaması, cumhuriyet başsavcılıklarındaki ihtisas büroları ile hakim ve savcı yardımcılığı sistemi kapsamlı şekilde incelendi. Bugüne kadar 29 denetim raporu, 88 danışmanlık raporu ve 10 bilgi notu olmak üzere toplam 127 rapor hazırlandı.
Ayrıca, Adli Tıp Kurumunda da son 6 ayda 1 yeni Grup Başkanlığı, 5 İhtisas Dairesi ve 11 Adli Tıp Şube Müdürlüğü faaliyete geçirildi. Böylelikle kurumun hizmet ağı 16 Grup Başkanlığı, 69 İhtisas Dairesi ve 161 Şube Müdürlüğüne ulaştı. Bu dönemde 506 bin 522 adli dosya incelenerek mütalaa ve adli rapor düzenlendi.