enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:44 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:04 Bakan Fidan: İsrail bölgeyi istikrarsızlaştırmak istiyor
08:00 Zorlu Enerji, İsrail’deki Dorad Energy’deki yüzde 25’lik hissesinin tamamını elden çıkarma sürecinde bir adımı tamamladı.
06:59 Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu
06:58 Yapay Zekanın su tüketimi Su Güvenliğimizi tehdit ediyor mu ?
06:52 Hain Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra toplam 390 bin 354 şüpheliden 113 bin 837’si tutuklandı
00:54 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
00:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
00:12 Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak’tan PKK’nın silahları yakmasına ilişkin çarpıcı analiz!
00:01 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
09:55 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:25 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
09:24 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
09:07 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:59 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:49 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
00:45 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Acı vatana’ göçün 60. yılı: Türk misafir işçilerin üçüncü nesli Almanya’da

‘Acı vatana’ göçün 60. yılı: Türk misafir işçilerin üçüncü nesli Almanya’da
3 Kasım 2021
375
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / İkinci Dünya Savaşı’nda yıkıma uğrayan Almanya’nın hızlı bir şekilde kalkınmaya başlamasıyla ortaya çıkan işgücü açığını kapatmak için Türkiye ile 30 Ekim 1961 yılında imzaladığı anlaşma 60 yılı geride bıraktı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (EuroNews’den aktardığı Nurullah Saraç’ın haberine göre, Ağır sanayi hamlesinin ardından ortaya çıkan işgücü açığına çözüm arayan Almanya ilk olarak 1955 yılında İtalya, 5 yıl sonra da Yunanistan ile ‘misafir işçi’ anlaşması yaptı.

Türkiye ilk olarak Almanya ile yaptığı işgücü anlaşmasının ardından 1964’te Avusturya, Belçika, Hollanda, 1965’te Fransa, 1967’de İsveç ve Avustralya, 1975’te Libya, 1983’te Ürdün ve 1986’da Katar ile benzer anlaşmalar imzaladı.

Türkiye ile Almanya arasında varılan iki sayfalık anlaşma, Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Türk büyükelçiliği diplomatları tarafından imzalandı. İki ülkede büyük sosyolojik değişikliklere neden olacak imza törenine herhangi bir siyasi katılmadı. Anlaşma 1973 yılına kadar yürürlükte kalsa da aile birleşimi ve başka yollarla Almanya’ya yönelik işgücü göçü halen devam ediyor.

Anlaşmanın ardından Alman ve Türk işçi kurumlarının ortak çalışmasıyla ‘misafir işçi’ Türklerin Almanya yolculuğu başladı. Ailelerini geride bırakarak Türkiye’den ayrılan Türk işçiler, Almanya’nın iş gücü açığını kapatmaya başladı. Bugün Almanya’da üçüncü nesle ulaşan Türk misafir işçileri, sanayi merkezleri Frankfurt, Berlin, Köln, Hamburg, Düsseldorf ve Münih kentlerine yoğun şekilde yerleştirildi.

Anlaşma ile ülkelerinden Almanya’ya giden misafir işçilerin para biriktirdikten sonra geri dönecekleri hesaplandı. Yapılan anlaşmada da işçilerin Türkiye’ye yapacakları para transferinde kolaylaştırıcı madde bile yer aldı. Ancak misafir işçi Türklerin çoğu ‘acı vatan’ olarak niteledikleri Almanya’da kalıcı oldu.

Türk işçiler Almanya’nın ekonomik kalkınmasına destek olurken, ülkedeki sosyal dönüşüm de etkilendi. Dünya genelinde düzensiz göçmenlerin ilk hedefi olan Almanya bir ‘göçmen ülkesine’ dönüştü. Ancak sayıları 3 milyonu geçen Türk misafir işçileri bu ülkedeki en büyük kesimi oluşturdu. Kültürel etkileşimin artmasıyla beraber Almanya ve Türkiye arasındaki turizm ve ticari ilişkiler de hızla seviye atladı.

İkinci nesil spor ve bilime damga vurdu

Misafir işçilerin Almanya’da kalıcı olmasıyla beraber dünyaya gelen ikinci nesil sosyal hayata daha fazla entegre oldu. Futbol başta olmak üzere spor, bilim ve siyasette Türklerin adı duyulmaya başladı. Futbolda Halil ve Hamit Altıntop kardeşlerin başarılarının ardından Mesut Özil, Alman Milli Futbol formasıyla birçok başarıya imza attı. Sinemada ise Fatih Akın birçok başarılı yapım ortaya koyarken, Renan Demirkan, Sıla Şahin, Erol Sander ve Mehmet Kurtuluş isimleri de öne çıktı.

Cem Özdemir ise Yeşiller’in eş genel başkanlığına kadar yükselerek Alman siyasetinde adından söz ettirdi. Aygül Özkan ilk Türk kökenli bakan, Aydan Özoğuz ise Federal Meclis Başkanvekili seçilme başarısı gösterdi.

Türkiye doğumlu Prof. Dr. Uğur Şahin ile Almanya’da dünyaya gelen Dr. Özlem Türeci’nin Covid-19’a karşı geliştirdikleri aşı, bu ülkede yaşayan Türk bilim insanlarının başarılarının zirvesi oldu. BioNTech’in kurucusu iki bilim insanı milyonlarca cana mal olan salgına karşı en önemli silah olan aşıyı bularak dünyanın hizmetine sundu.

En çok ırkçı saldırı Almanya’da

Almanya’da kültürel zenginliği artıran Türk işçi göçü beraberinde nefret saldırılarını da getirdi. Özellikle 1990’lı yıllarda düzenlenen ırkçı saldırılar Türk işçiler arasında büyük korkuya neden oldu. Bu saldırlardan 29 Mayıs 1993’te düzenlenen Solingen Katliamı olarak bilinen kundaklama ülkede sarsıntıya neden oldu. Saldırıda Neonaziler tarafından Solingen’de kundaklanan evde bulunan Genç ailesinin 5 üyesi hayatını kaybetti.

Almanya’da Türklere yönelik nefret suçu ve fiziki saldırılar günümüzde de halen devam ediyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın geçen yıl yayınladığı ‘yurtdışında yaşayan Türkleri hedef alan saldırılar’ raporunda da bu durum bir kez daha gösterildi.

Rapora göre yurtdışında yaşayan Türkler 2020 yılında en fazla Almanya’da nefret suçlarına maruz kaldı. Kayıtlara göre en çok nefret suçu işlenen ülkeler, 205 vakayla Almanya, 40 vakayla Fransa ve 37 vakayla Avusturya oldu.

[UHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.