enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
00:56 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
00:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
00:45 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
00:38 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
00:35 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
00:31 Kosova’dan Mektup Var!
00:27 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
00:17 Aon, Formula 1 takımı Scuderia Ferrari HP’nin sponsoru oldu
00:08 “Filenin Efeleri” A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2025 Dünya Şampiyonası son 16 turunda yarın Hollanda ile çeyrek final mücadelesi verecek.
00:04 Uyku bozuklukları Alzheimer hastalığının oluşumunda önemli bir faktör
00:01 Gençlerimizin geleceğinden endişe etmeyelim: Z Kuşağı gençlerimiz daha atik, cesur! …
20:30 Dünyada ve Türkiye’de Yükselen Spor branşının adı ” PİCKLEBALL “
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’nin Merkel’i Dinlemesiyle İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı

ABD’nin Merkel’i Dinlemesiyle İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı
1 Haziran 2021
768
A+
A-

UHA HABER / ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin, (NSA) 2013 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonu görüşmelerini dinlediği iddiaları, o dönemde Almanya ve ABD arasında büyük bir krize neden olmuştu. NSA’nin eski sistem analisti Edward Snowden’ın ifşalarıyla patlak veren ve Alman siyasetçileri tarafından “ikili ilişkilerde yaşanan en büyük skandal” olarak tanımlanan olayla ilgili yeni belgeler, dinleme operasyonunun çok daha geniş boyutlu olduğunu ve NSA’nın Danimarka Askeri İstihbaratı (FE) ile birlikte çalıştığını ortaya çıkardı.

Alman medyasında yer alan haberlere göre, ortak dinleme operasyonunda Merkel’in yanı sıra eski Almanya Dışişleri Bakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Sosyal Demokrat Parti SPD’nin o yıllardaki başbakan adayı Peer Steinbrück’ün ve Norveçli, İsveçli ve Fransız siyasetçilerle üst düzey kamu görevlileri de takip edildi.

Edward Snowden
Edward Snowden

NSA belgelerini 2013 yılında sızdıran ve ardından Rusya tarafından sığınma hakkı verilen Snowden, kendi bilgilerine göre tek dinlenenin Merkel olmadığını iddia ediyordu.

Yeni ulaşılan belgelere göre, söz konusu dinleme operasyonu, FE ve NSA arasında esasında Rusya ve Çin’i takip etmek için kurulan ve Danimarka’dan geçen telekomünikasyon hatları üzerinden gerçekleştirildi. Danimarka istihbaratının, başkent Kopenhag yakınlarındaki Sandagergardan adlı dinleme istasyonunu, NSA’nın kullanımına bıraktığı, dinleme uzmanlarının buradan söz konusu fiber hatlara sızarak, Merkel ve diğer siyasetçilerin tüm iletişim bilgilerine ulaştığı ve telefon konuşmalarına da eriştiği belirlendi.

Dinleme protokollerinde, dinlenen konuşmalar arasında Alman siyasetçilerin katılımıyla Avrupa Birliği’yle, Japonya arasında varılan ticari sözleşmelerle Merkel’in eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yle yaptığı görüşmeler de yer alıyor. Almanya’nın en yakın partnerleri arasında yer alan komşusu Danimarka’nın Savunma Bakanı Trine Bramsen’ın, gizli operasyonla ilgili ayrıntıları 2020’de öğrendiği ancak Alman hükümetini, bilgilendirmediği de ortaya çıktı. Konuyla ilgili haberlerde, NSA’nın Danimarka Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları’yla bir silah şirketini dinlediği de öne sürüldü.

Maryland'deki NSA Genel Merkezi binası
Maryland’deki NSA Genel Merkezi binası

Haberlerle ilgili bir yazılı açıklama yapan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in de konunun ayrıntılarını medyada çıkan haberlerden öğrendiğini belirtirken SPD’li Steinbrück “Bence yeni bir siyasi skandal. Batılı devletlerin güçlü istihbarat kaynakları olması gerektiğine inanıyorum. Ancak istihbarat servislerinin müttefik ülkelere operasyon düzenlemesi, bunların kendi başlarına hareket ettiğini gösteriyor” şeklinde bir açıklama yaptı.

Macron: “Müttefiklerin dinlenmesi kabul edilemez”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yeni ayrıntıların ortaya çıkmasının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’le gerçekleştirdiği toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Macron, müttefiklerin dinlenmesinin kabul edilemez olduğunu ve tam olarak ne olduğuna ilişkin net bilgi talep ettiklerini belirtti.

Daha önce ulaşılan belgelere atfen yayınlanan haberlerde, NSA’nın sadece Angela Merkel’i değil, 1982-1998 arasında başbakanlık görevinde bulunan Helmut Kohl ve 1998-2005 yılları arasında bu görevi yapan SPD’li Gerhard Schörder’i de dinlediği öne sürülmüştü.

Başbakan Merkel’in cep telefonunun dinlendiğinin 2013 yılı Ekim ayında ortaya çıkmasından sonra, Almanya ve ABD arasındaki ilişkiler gerilmiş, Alman hükümeti, ABD yönetiminden, NSA’ya aktarılan bilgilerin nerede ve ne amaçla kullanıldığı hakkında açıklama yapılmasını istemişti.

Washington söz konusu listelerin Almanya’ya teslim edilmesinin mümkün olmadığını bildirmişti. Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Merkel’e dinlemenin bir daha tekrarlanmayacağı güvencesi vermiş ve “Ben ABD Başkanı olduğum sürece, Merkel’in bu konuda endişe duymasına gerek yok. Dış politika konularında kendisiyle her zaman aynı fikirde değilim ancak bu dinleme için bir neden olamaz” demişti.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 01 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.