enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:22 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:21 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
06:10 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’nin gümrük tarifeleri tehditi dünya ticaretinde öngürülemezlik yaratıyor

ABD’nin gümrük tarifeleri tehditi dünya ticaretinde öngürülemezlik yaratıyor
7 Aralık 2024
28
A+
A-

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Ajansı’nın (UNCTAD) Küresel Ticaret Güncelleme raporunda ABD’nin ” sadece gümrük vergisi tehdidi bile öngörülemezlik yaratarak ticareti, yatırımı ve ekonomik büyümeyi zayıflatır.” denildi.

UHA Haber’in ‘HİBYA’ kaynaklı haberine göre, Raporda Küresel ticaretin 2024 yılında 33 trilyon dolara ulaşarak rekor kırma yolunda ilerlemesine karşın, ticaret fazlası ve yüksek gümrük tarifeleri olan ülkelerin ABD’nin ticaret politikasındaki değişikliklere daha fazla maruz kalabileceğinin altı çizildi.

Rapora göre küresel ticaretteki yıllık yüzde 3,3’lük büyüme büyük ölçüde hizmet ticaretindeki yüzde 7’lik artıştan kaynaklandı ve genel genişlemeye 500 milyar dolar katkıda bulundu. Mal ticareti bu yıl yüzde 2’lik daha yavaş bir büyüme göstererek 2022’deki zirvesinin altında kaldı.

Raporda ABD’nin gümrük tarifeleri önlemleri ”Misilleme ve dalgalanma etkilerini tetikleyerek tüm tedarik zincirleri boyunca endüstrileri ve ekonomileri etkileme riski taşır. Sadece gümrük vergisi tehdidi bile öngörülemezlik yaratarak ticareti, yatırımı ve ekonomik büyümeyi zayıflatır.” denildi: Raporda şu ifadeler de yer aldı:

”ABD’nin ticaret politikasındaki değişikliklere en fazla maruz kalan ülkeler, muhtemelen bu ülkeyle büyük ticaret fazlasına ve daha yüksek tarife engellerine sahip olanlardır. Mal ticaretine ilişkin 2023 rakamlarına göre bu ülkeler arasında Çin (yaklaşık 280 milyar dolar ticaret fazlası), Hindistan (45 milyar dolar), Avrupa Birliği (205 milyar dolar) ve Vietnam (105 milyar dolar) yer almaktadır.

”Kanada (70 milyar dolar), Japonya (70 milyar dolar), Meksika (150 milyar dolar) ve Kore Cumhuriyeti (50 milyar dolar) gibi ticaret fazlası veren diğer ülkeler de, ABD’nin ithalatına nispeten daha düşük gümrük vergileri uygulamalarına veya bu ülkeyle ticaret anlaşmaları yapmalarına rağmen bazı risklerle karşı karşıya kalabilir.

”ABD dolarının belirsiz seyri ve ABD’nin makroekonomik politika değişiklikleri küresel ticarete ilişkin endişeleri artırmaktadır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.