enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:25 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:25 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:19 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:17 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:12 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:05 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
11:14 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’nin gümrük tarifeleri tehditi dünya ticaretinde öngürülemezlik yaratıyor

ABD’nin gümrük tarifeleri tehditi dünya ticaretinde öngürülemezlik yaratıyor
7 Aralık 2024
26
A+
A-

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Ajansı’nın (UNCTAD) Küresel Ticaret Güncelleme raporunda ABD’nin ” sadece gümrük vergisi tehdidi bile öngörülemezlik yaratarak ticareti, yatırımı ve ekonomik büyümeyi zayıflatır.” denildi.

UHA Haber’in ‘HİBYA’ kaynaklı haberine göre, Raporda Küresel ticaretin 2024 yılında 33 trilyon dolara ulaşarak rekor kırma yolunda ilerlemesine karşın, ticaret fazlası ve yüksek gümrük tarifeleri olan ülkelerin ABD’nin ticaret politikasındaki değişikliklere daha fazla maruz kalabileceğinin altı çizildi.

Rapora göre küresel ticaretteki yıllık yüzde 3,3’lük büyüme büyük ölçüde hizmet ticaretindeki yüzde 7’lik artıştan kaynaklandı ve genel genişlemeye 500 milyar dolar katkıda bulundu. Mal ticareti bu yıl yüzde 2’lik daha yavaş bir büyüme göstererek 2022’deki zirvesinin altında kaldı.

Raporda ABD’nin gümrük tarifeleri önlemleri ”Misilleme ve dalgalanma etkilerini tetikleyerek tüm tedarik zincirleri boyunca endüstrileri ve ekonomileri etkileme riski taşır. Sadece gümrük vergisi tehdidi bile öngörülemezlik yaratarak ticareti, yatırımı ve ekonomik büyümeyi zayıflatır.” denildi: Raporda şu ifadeler de yer aldı:

”ABD’nin ticaret politikasındaki değişikliklere en fazla maruz kalan ülkeler, muhtemelen bu ülkeyle büyük ticaret fazlasına ve daha yüksek tarife engellerine sahip olanlardır. Mal ticaretine ilişkin 2023 rakamlarına göre bu ülkeler arasında Çin (yaklaşık 280 milyar dolar ticaret fazlası), Hindistan (45 milyar dolar), Avrupa Birliği (205 milyar dolar) ve Vietnam (105 milyar dolar) yer almaktadır.

”Kanada (70 milyar dolar), Japonya (70 milyar dolar), Meksika (150 milyar dolar) ve Kore Cumhuriyeti (50 milyar dolar) gibi ticaret fazlası veren diğer ülkeler de, ABD’nin ithalatına nispeten daha düşük gümrük vergileri uygulamalarına veya bu ülkeyle ticaret anlaşmaları yapmalarına rağmen bazı risklerle karşı karşıya kalabilir.

”ABD dolarının belirsiz seyri ve ABD’nin makroekonomik politika değişiklikleri küresel ticarete ilişkin endişeleri artırmaktadır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.